Hyppää pääsisältöön

Töölön Ketterä julkaisi hengästyttävän Mylly-albumin – “Meidän piti määrittää, mitä suomigrime on ja miltä se kuulostaa”

Mylly-levylle Töölön Ketterä halusi tiivistää, miltä suomigrime kuulostaa, ja asettaa genrelle suuntaviivat.

Töölön Ketterä

Töölön Ketterän debyyttialbumin nimi Mylly kuvaa tunnelmaa hyvin. Alkulämmittelyn ja loppujäähdyttelyn väliin mahtuu kymmenkunta kappaletta talla pohjassa paahtamista, joiden aikana kierrokset koneessa nousevat. Levyä kuunnellessa itsensä on helppo kuvitella keikalle keskelle moshpittiä, suomalaisittain sanottuna myllyä.

Myllylle räppäri Matti 8 ja tuottaja Handshaking halusivat tiivistää sen, miltä on suomigrime kuulostaa ja asettaa pienelle genrelle suuntaviivat.

– Mä en halua kuulostaa pelleltä, kun sanon tän, mut meidän piti määrittää, mitä suomigrime on ja miltä se kuulostaa. Piti tehdä sellainen kunnon turpaanveto, että tätä on grime, Matti 8 toteaa.

Grime siirtyi Lontoon kaduilta Etu-Töölöön

Töölön Ketterä paikallisti Lontoon katujen grime-musiikin ironisesti Etu-Töölöön. Englantilaisen nuorison turhautuminen lähiöissä jätettiin sen synnyinsijoille, mutta grimen aggressiivisuudesta, likaisista soundeista, UK garagesta ja dancehallista ammentavista pulskista biiteistä muodostui Töölön Ketterän soundi.

Töölön Ketterä Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen

– Ei me voida alkaa tehdä musiikkia niin, että meillä olisi muka oikeasti kaduilla raffi meininki. Siksi meidän soundi on töölöläisempää, ja räppäämme asioista, joita näemme siellä, Matti 8 totesi YleX:n haastattelussa jo kaksi vuotta sitten.

Grime-musiikin juuret ovat englantilaisen räpin undergroundissa. 2000-luvun alkupuolella grime alkoi liikkua omakustanteina ja piraattiradioiden välityksellä nuorison keskuudessa. Vasta Iso-Britannian edellisissä parlamenttivaaleissa grime sai uudenlaisen kantaaottavan piirteen, kun eturivin räppärit, kuten Stormzy ja Skepta esittivät julkisesti tukensa Britannian työväenpuolueelle.

Samanlaista politikointia ei ole kuultavissa Töölön Ketterän levyllä ja tuskin kukaan heiltä sellaista odottikaan, kaksikko kuittaa. Handshakingin mukaan sellainen olisi tuntunut jopa väkinäiseltä.

– Jos meillä olisi levy, jossa olisi pelkkiä housebiittejä ei kukaan odottaisi meiltä kannanottoja.

Politikoinnin sijaan Töölön Ketterä halusi tehdä musiikkia, jonka soundimaailma on syvällä grimen maailmassa.

Myllyllä määritellään suomigrime

Töölön Ketterä nousi kaksi vuotta sitten julkaistulla Ludoo-debyyttisinglellään nopeasti ihmisten tietoisuuteen ja noteerattiin YleX:n Nosteessa-sarjassa. Lyhyessä ajassa singleä seurasivat Töölön Ketterä EP sekä levytysdiili PME Recordsin kanssa.

Vaikka debyyttilevyä on odoteltu pitkään, yhtye kertoo, ettei tarkoituksena ollut antaa yleisön turhaan odottaa. Aktiivisen keikkailun rinnalle on ollut vaikea mahduttaa aikaa vetäytymiselle studioon.

Lisäksi yhtyeen alkuperäisen suunnitelman mukaan levyä ei pitänyt koskaan edes tehdä. Yhtyeen tulevaisuuden kannalta he tulivat toisiin ajatuksiin.

– Aluksi kelasimme, että pystymme rakentamaan artistiuran pelkillä sinkuilla ja lyhyillä julkaisulla. Sitten totesimme, että on järkevämpää tehdä albumikokonaisuus, johon tiivistyy tietty aika ja soundi, Matti 8 sanoo.

Töölön Ketterä eli Handshaking (vas.) ja Matti 8. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

“Levyä ei kannata kuunnella istualteen”

Pääasiassa Mylly-albumi on hien pintaan nostattavaa paahtamista, mutta sen taustoihin on haettu vaikutteita laajalta kentältä.

Leijona-biisin taustalla kaikuu drum and bass, kuten The Prodigy tai Chase & Status, jota höystetään nu metal -henkisillä sähkökitaroilla. Anna mun elää -singlen kertosäe puolestaan tuo mieleen viime aikoina päätään nostaneen emoräpin. DJ Ibusalin vierailemalla Kassalla-biisillä viitteitä on haettu perinteisemmän grimen äänimaailmasta.

Ennen levyn loppua vastapainoa tykitykselle tuovat Vestan kanssa tehty Valitsemaanne Numeroon ja Myllyn päättävä Ei enää jatkoi Ompus, joiden aikana Matti 8:n hengästyttävän takova flow rauhoittuu hetkeksi.

Levyllä kuullaan useita vierailijoita, kuten eräänlaisiksi Töölön Ketterän varjojäseniksi miellettävät räppäri Sonny ja usean kappaleen tuotannossa mukana ollut Noah Kin. Uhoavalla Inee-kappaleella Sonnyn ja Oden lisäksi kappaleella vierailee Negatiivisista Nuorista tuttu Aataminoppa.

Lähes 40-minuuttinen Mylly tavoittaa hyvin sen tunnelman, joka Töölön Ketterän keikoilla vallitsee.

– Levyä ei kannata kuunnella istualteen, vaan pitää vähän pyöriä ja levitellä käsiä, Matti 8 tiivistää.

Handshaking ja Matti 8 kävivät Uuden Musiikin X:ssä Ida Karimaan vieraina keskustelemassa uudesta levystään. Haastattelun kokonaisuudessaan voit kuunnella alta.