Maaliskuun 20. päivänä Ruotsalaisessa reaalilyseossa on aamulla ollut hauska "intermezzo". Vankilassa päästään viimein dussiin ja suklaatakin taas kaipaillaan. #musiikinkevät1918
Aarre Merikannon ja luokkahuoneen III B vankitovereiden elämä Kruununhaassa soljui eteenpäin omalla painollaan. Aamulla oli tapahtunut jotain hauskaa, se oli kirjeessä saanut maininnan "intermezzo". Itse tapahtuma jäi salaisuudeksi.
Huonetoveri Henrik Lindeberg teki yhä havaintoja ympäristöstään ja piirsi ja kirjoitti päiväkirjaansa. Mukaan mahtui myös huumoria.
Ainakin kerran myös Aarre joutui vatsavaivojen takia turvautumaan lääkäriin ja hakemaan pulveria.
Tänään Reaalilyseolla päästiin viimein suihkuun ja se oli nautinto.
Ruots. realilyseo
Rakkaat omaiset!
Kiitosta taas korteista ja kirjoista! Se pikku kirja oli oikein intresantti. Semmoinen tieteellinen lektyyri kovasti miellytti näin romaanien välissä.
Eilen pääsimme vihdoinkin dussiin ja olipa todella nautinto pestä itsensä pitkistä ajoista.
Nyt kun taas joskus lähetätten sikaareja, niin haluaisin kernaasti vaihteen vuoksi laatikon (12:50) "Romana"-sikaareja. Eräällä täällä oli niitä ja olivat mielestäni peräti maukkaita.
No, tänä aamuna oli hauska "intermezzo"!
Teetä on minulla nyt pitkäksi aikaa. Purkkeja alkaa myös olla pikkukorin täydeltä, joten kaakkaota voisi lähettää esim. jossain pahvilaatikossa (vaikka kyllähän edellisetkin kelpaa, voinhan lähettää vaikka takaisin). Pussit taas tahtovat rikkoutua ym.
Paketit jaetaan tuossa 1/2 12 - 1 välillä tavallisesti, vaikka toisinaan ovat myöhästyneitä lähetyksiä tuoneet jäljestäpäinkin. Kun juuri vähää ennen tuo, niin on paras aika.
Suklaata sitä toisinaan kaipailee. Ei näy nyt muutakaan kirjoittamista olevan, joten addio taas!
Aarre
Lue Aarre Merikannon kirjeitä punaisten vankilasta 28.2.- 9.4.1918.
Kuka oli päiväkirjaa pitänyt Sjundbyn kartanon isäntä Henrik Lindeberg?
Siuntiolaisen Sjundbyn kartanon 24-vuotias isäntä Henrik Lindeberg oli sijoitettu samaan vankihuoneeseen, luokkaan III B Aarre Merikannon kanssa.
Lindeberg osallistui Kirkkonummen taisteluihin muonituspäällikkönä Sigurdsin kartanossa. Hän kirjoitti päiväkirjaa koko Kirkkonummen tapahtumien ja Ruotsalaisen reaalilyseon vankeuden ajan keväällä 1918. Lindeberg oli myös taitava piirtäjä, ja päiväkirja täydentyi maisemilla, kartoilla ja muilla piirroksilla.
Erityisiä olivat karikatyyrit, jotka kertovat omaa kieltään Lindebergin taidosta katsoa maailmaa omasta persoonallisesta näkökulmastaan.
Henrik Lindeberg syntyi seitsenlapsisen katraan kolmantena 21.6.1893. Vanhemmat olivat maanviljelysneuvos Ture W. Lindeberg ja Selma Adlercreutz.
Selma oli ostanut Pikkalan kartanon 1887 ja pariskunnan omistukseen tuli myös nuorena kuolleen Selman velipuolen Henrik Adlercreutzin omistama Sjundbyn kartano 1892.


Lindebergin sisaruskatras varttui Pikkalan kartanossa. Henrik kävi Brobergskan yhteiskoulua ja asui viikot Helsingissä. Hän kirjoitti ylioppilaaksi 1912 ja aloitti opinnot Polyteknisessä korkeakoulussa, mutta diplomi-insinööriä hänestä ei koskaan tullut. Jo vuonna 1915 Henrik Lindebergistä tuli Sjundbyn kartanon isäntä.
Sisällissodan puhjettua Henrik Lindeberg halusi muiden siuntiolaispoikien tapaan liittyä Svidjassa, Suitian kartanossa perustettuun suojeluskuntaan. Aseeseen hän ei kuitenkaan halunnut tarttua, ja hänestä tulikin Sigurdsin kartanon joukkojen muonituspäällikkö.
Myöhemmässä elämässään Henrik Lindeberg oli suuri kulttuuripersoona Siuntiossa. Hän kehitti maanviljelystä monin tavoin ja oli tulisieluinen paikallishistorian vaalija. Suuri tragedia oli Porkkalan luovutus Neuvostoliitolle 1944, jonka myötä myös Lindebergit joutuivat muuttamaan pois Sjundbyn kodistaan.
Lindeberg sai kuitenkin kokea myös palauttamisen ilon 1956 eikä säästänyt voimiaan kartanon ennallistamisessa.
Henrik Lindeberg kuoli 67-vuotiaana 13.2.1961. Sisällissodan muistot on yksi hänen päiväkirjoistaan, jotka ovat säilyneet Sjundbyn kartanossa.
Lähteet
Kansalliskirjasto. Aarre Merikannon arkisto.
Sjundbyn kartanon arkisto: Henrik Lindebergin päiväkirja.
Linkit
Wikipedia Kirkkonummen taistelut
Ylen verkkoartikkelikokoelma Haluatko ymmärtää mitä Suomessa oikein tapahtui vuonna 1918?