Hyppää pääsisältöön

Harold ja Lillian olivat elokuvien tuntemattomia sankareita ja Hollywoodin mukavimpia ihmisiä

Harold ja Lillian Michelson piirroshahmoina elokuvajulisteiden päällä.
Lillian ja Harold Michelson osallistuivat lukemattomien Hollywood-klassikoiden tekoon. Harold ja Lillian Michelson piirroshahmoina elokuvajulisteiden päällä. Teeman elokuvafestivaali,dokumenttielokuvat,elokuvahistoria,Hollywood,Harold Michelson,Storyboard,Daniel Raim,Lillian Michelson,elokuvatuotanto,rakkaustarina hollywoodista

Hurmaava dokumenttielokuva täynnä vähemmän tunnettua elokuvahistoriaa Hitchcockista alkaen: storyboard-artistin ja film researcherin rakkaustarina.
Teeman elokuvafestivaalilla lauantaina 24.3. klo 14.25.

Charlton Heston Mooseksena Punaisenmeren rantakalliolla, Mrs. Robinsonin koukistettu jalka, jonka takana näkyy Dustin Hoffman... Muiden muassa nämä ikimuistoiset kuvat valkokankaalla ovat syntyneet Harold Michelsonin (1920–2007) kynästä. Michelsonin nimi puuttuu silti monestakin elokuvasta, jota hän oli mukana toteuttamassa. Sama koskee hänen puolisoaan Lillian Michelsonia (1928–), joka teki oman pitkän uransa elokuva-alalla.

Daniel Raimin ohjaama dokumenttielokuva Harold and Lillian: A Hollywood Love Story eli Rakkaustarina Hollywoodista kertoo Haroldin ja Lillianin tarinan. Se esitetään Teeman elokuvafestivaalilla lauantaina eli samana päivänä kuin kaksi muuta elokuva- ja Hitchcock-aiheista dokumenttielokuvaa, 78/52 – Psykon salaisuudet ja Hitchcock/Truffaut.

Harold Michelsonin piirros ja omakuva suuresta Alfred Hitchcockista ja tätä lähestyvästä pienestä storyboard-artistista.
Harold ja Alfred: pieni storyboard-artisti lähestyy suurta ohjaajaa. Harold Michelsonin piirros ja omakuva suuresta Alfred Hitchcockista ja tätä lähestyvästä pienestä storyboard-artistista. Alfred Hitchcock,Storyboard,Harold Michelson,Teeman elokuvafestivaali,dokumenttielokuvat,elokuvatuotanto,elokuvahistoria,storyboard artist,rakkaustarina hollywoodista

Harold Michelson teki 60 vuoden uran Hollywoodissa enimmäkseen storyboard-piirtäjänä. Jokainen, joka tietää elokuvan tekemisestä perusasiat, tuntee storyboardin käsitteen: se on luonnoslehtiö, jonka avulla muodostetaan visio kamerakulmista ja leikkauksesta ja suunnitellaan kuvauspaikkoja. Mutta kunnia lopullisista kuvista annetaan ohjaajalle, parhaassa tapauksessa kuvaajalle.

Tämä dokumentti oikaisee epäkohtaa ainakin vähän. Harold Michelson suunnitteli storyboardeja kuvauspaikalla jopa Alfred Hitchcockille, joka tunnetusti kertoi itse visualisoivansa elokuvansa viimeistä piirtoa myöten jo käsikirjoitusvaiheessa!

Harold Michelsonin kuvakäsikirjoitusta elokuvaan Miehuuskoe
Harold Michelsonin kuvakäsikirjoitusta elokuvaan Miehuuskoe Harold Michelsonin kuvakäsikirjoitusta elokuvaan Miehuuskoe Teeman elokuvafestivaali,Harold Michelson,teeman elokuvafestivaali 2018

Myöhemmin urallaan Michelson työskenteli lavastajana ja sai kaksi Oscar-ehdokkuutta – vaatimattomana miehenä hän oli tyytyväinen, että joku muu voitti.

Mooses (Charlton Heston) elokuvassa Kymmenen käskyä, samassa kuvassa Harold Michelsonin luonnos kohtauksesta
Charlton Heston on Mooses elokuvassa Kymmenen käskyä. Yläpuolella Harold Michelsonin luonnos Mooses (Charlton Heston) elokuvassa Kymmenen käskyä, samassa kuvassa Harold Michelsonin luonnos kohtauksesta Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvat

Lillian Michelson puolestaan teki vuosikymmenten uran taustatutkijana, oman laajan käsikirjastonsa valtiaana, joka varsinkin aikana ennen internetiä oli ratkaisevan tärkeä ammattilainen elokuvatuotantojen realismille. Millaisia ovat italialaiset mainostaulut tai neuvostoliittolaiset katukyltit? Millaisia alusvaatteita amerikanjuutalaiset naiset käyttivät 1890-luvulla? Miltä näyttää kokaiinitehtaassa tai CIA:n päämajan sisällä? Nämä ja lukemattomat muut kysymykset selvitti elokuvantekijöitä varten Lillian Michelson.

Rakkaustarina Hollywoodista on samalla kertomus kahden ihmisen pitkästä liitosta – ja myös yhteiskunnasta ja elämästä menneinä vuosikymmeninä. Vauraan juutalaisperheen kultapojan ja köyhän orpotytön suhdetta ei katsottu hyvällä 1940-luvun Amerikassa, ja raskaana oleva nainen oli liian sopimaton näky voidakseen työskennellä asiakaspalvelijana.

Michelsonien elämään kuuluu myös anekdootteja, jollaisia olisi vaikea sepittää – tai miksipä ei itsepintaisen jalkavamman vaivaama elokuvapiirtäjä Kaliforniasta tupsahtaisi sattumalta sairaalaan Garmisch-Partenkirchenissä, joka on paitsi talviurheilun myös luunmurtumien kansainvälinen keskus!

Lillian ja Harold Michelson elokuvalavasteissa
Harold ja Lillian. Lillian ja Harold Michelson elokuvalavasteissa Kuva: Wide House Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvafestivaali 2018

Dokumentissa muistojaan Haroldista ja Lillianista ystävinä ja työtovereina kertovat muiden muassa Francis Ford Coppola, Mel Brooks ja Danny DeVito. Kaikki todistavat Michelsonien olleen poikkeuksellisen lämminsydämisiä ja rakastettavia ihmisiä kaupungissa, jossa "hyvä ystävä on tyyppi, joka puukottaa kasvoihin".

Lillian Michelson itsekin ihmettelee 60 vuotta kestänyttä avioliittoa, joka alkoi varsin epävarmoissa merkeissä. Kuvauksena rakastavasta perheestä ja kahden toisiaan syvästi kunnioittaneen ammattilaisen yhteisestä elämästä Rakkaustarina Hollywoodista on koskettava ja lämmittävä elokuva.

  • Rakkaustarina Hollywoodista (Harold and Lillian: A Hollywood Love Story), USA 2015. Dokumenttielokuva, ohjaus Daniel Raim. Teeman elokuvafestivaalilla 24.3. klo 14.25. Areenassa 90 päivää.
Lillian ja Harold Michelson. Kuva liittyy dokumenttiin Harold ja Lillian
Kahden ammattilaisen liitto kesti 60 vuotta. Lillian ja Harold Michelson. Kuva liittyy dokumenttiin Harold ja Lillian Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvafestivaali 2018

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa