Hyppää pääsisältöön

Jere Nurminen: Alastonta viestintää

Kuvassa Jere Nurminen
Kuvassa Jere Nurminen Kuva: Jussi Nahkuri / Yle Jere Nurminen

Käänsin suihkun kiinni espoolaisen kuntosalin pesuhuoneessa. Olin kietomassa pyyhettä lanteilleni, kun eteeni ilmaantui yhtä vähäpukeinen mies.

“Miksi te olette siellä Ylessä rasisteja?” mies kysyi.
“Anteeksi kuinka?”
“Miksi olette ikärasisteja? Näytätte juniorikiekkoa, mutta ikämiesten tuloksista ette kerro. Syrjitte veteraaniurheilua”, mies syytti.

Vuorovaikutustilanne oli sen verran paljas, että päättelin iäkkäämmän miehen treenatusta yläkropasta hänen henkilökohtaisen siteensä veteraaniurheiluun.

Kävimme suihkussa peittelemättömän keskustelun, jossa kiistin väitteet ikärasismista, kerroin kaikesta siitä, mitä Yle on tehnyt ikämiesurheilun saralla ja totesin, että veteraaniurheilun käsittelyssä on varmasti myös paljon kehitettävää.

Me Ylen viestinnässä haluamme osaltamme edistää aktiivista ja avointa vuoropuhelua.

Kohtaamisessa kiteytyi osa siitä työstä, jota teemme Ylen viestinnässä päivittäin, mutta vaatteet päällä. Kerromme suomalaisille Ylen toiminnasta, tehtävästä ja julkisen palvelun merkityksestä. Kuuntelemme ja keskustelemme. Otamme vastaan kritiikkiä, mutta vääriä väitteitä tai syytöksiä emme hyväksy.

Paras ja vaikuttavin tapa kertoa Ylen merkityksestä ovat tietysti Ylen tuottamat sisällöt. Jokainen Ylen sisältö ja palvelu on osa julkisen palvelun tehtävää. Jollekin se on RSO:n konsertti radiossa, toiselle Uutisvahdin sovellus kännykässä ja kolmannelle veteraaniurheilua Urheiluruudussa. Ylen toiminta näyttäytyy kaikille suomalaisille eri näkökulmasta, mikä on valtava rikkaus.

Kapeasta näkökulmasta on kuitenkin vaikea hahmottaa kokonaisuutta. Silloin voi herätä vääriä tulkintoja, kuten kävi eläkeläismiehelle suihkussa. Se mikä on yhdelle tärkeää, on toiselle turhaa. Ylen tehtävä on kuitenkin palvella kaikkia suomalaisia.

Ylen on oltava jatkossakin monipuolinen niin sisällöntuotannon, jakelukanavien kuin maantieteellisen kattavuudenkin suhteen. Silloin pystymme luomaan merkityksellistä sisältöä jokaiselle suomalaiselle.

Me Ylen viestinnässä haluamme osaltamme edistää aktiivista ja avointa vuoropuhelua, sillä yhteys suomalaisiin on Ylelle elinehto. Olemme olemassa teitä varten. Meitä saa siis lähestyä rohkeasti jatkossakin, myös suihkussa.

Jere Nurminen
Viestinnän päällikkö
Yle

Lue myös - yle.fi:stä poimittua