Hyppää pääsisältöön

Jukka Niva: Yle haluaa edistää median ja journalismin monimuotoisuutta

Voitto-robotti
Ylen robotti-journalisti Voitto. Voitto-robotti Yle Beta,robottijournalismi

Ylen kehittämä Voitto-robotti on kirjoittanut Ylen verkkosivuille mm. suomen ja ruotsin kielillä jääkiekkouutisia tulos- ja tilastodatan perusteella.

Avasimme robotin koodin kaikille avoimeksi, jotta kuka tahansa voi halutessaan hyödyntää koodia. Koodi on käytettävissä MIT-lisenssillä.

Miksi?

Ylen tärkeänä tehtävänä julkisen palvelun mediayhtiönä on edistää sananvapautta ja median monimuotoisuutta. Haluamme huolehtia kotimaisen median ja luovan alan elinvoimasta ja olla alan suunnannäyttäjä.

Voitto-robotin koodin avaaminen on yksi esimerkki Ylen ja muun median yhteistyöstä. Linkitykset Ylen sisällöistä muiden mediatoimijoiden verkkosivuille ovat toinen esimerkki. Haluamme rikastaa suomalaista mediamaisemaa ja tarjota suomalaisille entistä monipuolisempaa journalismia.

Samalla kun länsimainen yhteiskunta elää digitalisaation ja globalisaation takia murrosaikaa, muuttaa journalismi muotoaan. Se tarkoittaa uusia avauksia. Voitto-robotista Yle on pyrkinyt rakentamaan avustajaa toimittajille. Kun robotti tekee mekaaniset työt, jää journalisteille enemmän aikaa keskittyä kaikkein tärkeimpään eli ajatteluun ja monimutkaisen maailman ymmärtämiseen.

Nyt robotin koodi on avoin kaikille. Se mihin Voitto-robotti lopulta taipuu on teidän kaikkien päätettävissä.

Jukka Niva
Päällikkö, News Lab, Yle

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua