Hyppää pääsisältöön

Viirus-teatterin Toinen luonto on maaginen ja hyytävä kuvaus ihmisen suhteesta muihin eläimiin

Muoviverhon takaa kuultaa miehen ja tytön hahmo Viirus-teatterin näytelmässä Toinen luonto.
Muoviverhon takaa kuultaa miehen ja tytön hahmo Viirus-teatterin näytelmässä Toinen luonto. Kuva: Mark Niskanen/ Teater Viirus Viirus,teatteri

Teatteri Viirus muutti viime vuonna Jätkäsaareen, upouusiin tiloihin Välimerenkadulle. Matka rakennustyömaiden ja uudenkarheiden kerrostalojen lomitse kohti teatteria johdattaa loistavasti näytelmän Toinen luonto, Den andra naturen, maailmaan.

Talvisella Välimerenkadulla ei luontoa näy. Näkyy vain ihmisen jälkiä, ihmisen muovaamaa maisemaa.

Pipsa Longan kirjoittama ja Anni Kleinin ohjaama Toinen luonto vetää karmivasti ja tehokkaasti esiin rajaa, jonka me ihmiset olemme vetäneet itsemme ja muiden eläinten, muun elämän väliin.

Näyttämöllä luontoa on vielä vähemmän kuin kadulla: on muoviverhoja, vilkkuvia valoja ja varjoja, hakkaavaa jyskettä. (Kannattaa ottaa korvatulpat mukaan jos on koville äänille herkkä niin kuin minä! )

Näyttämöllä luontoa on vielä vähemmän kuin kadulla.
Foto från Den Andra Naturen på Teater Viirus.
Iida Kuningaksen esittämä tyttö, joka hiljaa ihmettelee pientä lintua. Foto från Den Andra Naturen på Teater Viirus. Kuva: Mark Niskanen Viirus,Iida Kuningas,Pipsa Lonka (Kirjailija)

Yksi luonnosta etäännyttämisen keinoista on esityksessä käytetty playback-kerronta. Näyttelijöiden kasvot ovat kumimaskien peitossa, ja heidän äänensä tulevat nauhalta.

Illuusio on häkellyttävä ja oivallus karu: ihmisistä tulee kasvottomia, nukkemaisia, epäpersoonia, esineitä, joihin ei tarvitse kiintyä, jotka eivät juuri herätä empatiaa. Samalla tavalla me ihmiset esineellistämme muut eläimet. Ja juuri siksi voimme kohdella heitä kaltoin.

Ainoat otukset, joiden paljaat kasvot näyttämöllä nähdään, ovat pieneltä valkokankaalta kurkistelevat eläimet: sika, kana, käärme, kala. Sieltä he katsovat meitä, salaperäisinä, tavoittamattomina, kovin eläväisinä.

Ihmisistä tulee kasvottomia, nukkemaisia, epäpersoonia, esineitä.

Minulle playback-tekniikan synnyttämä kokemus on uusi, sillä en ole nähnyt Anni Kleinin ja äänisuunnittelija Heidi Soidinsalon aiempia esityksiä Play Alter Native ( 2012) ja WunderKinder (2016), joissa samaa estetiikkaa on kehitetty.

Näyttelijöiden ja äänisuunnittelijan yhteistyö on täsmällisyydessään maagista.

Foto från Den Andra Naturen på Teater Viirus.
Teurastamon työntekijät, rooleissa Martin Bahne ja Maria Ahlroth. Foto från Den Andra Naturen på Teater Viirus. Kuva: Mark Niskanen Viirus,Martin Bahne,Maria Ahlroth,Pipsa Lonka (Kirjailija)

Rooleissa nähdään Maria Ahlroth, Martin Bahne, Iida Kuningas ja Oskar Pöysti. Heidän ääninään toimii koira nimeltä Hinku sekä liuta ihmisiä, joukossa mm. taiteilija Cris af Enehielm ja näyttelijä Pia Runnakko.

Longan näytelmä etenee episodeittain. Osa kohtauksista nähdään vain kerran, toisiin palataan aina uudestaan. Jokainen kohtaus tuo mukanaan uuden näkökulman ihmisen ja muiden eläinten suhteeseen.

Pieni tyttö tuijottaa lumoutuneena puussa istuvaa lintua. Äiti vie lastaan puistosta toiseen, jotta tämä löytäisi yhä lisää muurahaisia listittäväksi leikeissään. Mies syö kylmänviileästi pihviä ravintolassa, vaikka jokaisella veitsen viillolla tuottaa kipua viereisessä pöydässä istuvalle asiakkaalle. Nainen viedään kuolemaan rakkaan hevosensa kanssa; hautajaisissa tarjotaan hevospaistia.

Satuttavimmassa kohtauksessa pappi aiheuttaa hämmennystä kaupan lihatiskillä. Hän tekee tiskistä alttarin ja siunaa vainajia pakahduttavalla laulullaan. Totta kai: vartijat raahaavat häirikön pois.

Hän tekee tiskistä alttarin ja siunaa vainajia laulullaan.

Liukuhihnalla jonossa seisovat ihmiset rinnastetaan teurastamon hihnalla kohti kuolemaa kuljetettaviin eläimiin.

Raakaa, kammottavaa, todellista. Ja yhtäkkiä, hetkittäin, myös hauskaa.

Foto från Den Andra Naturen på Teater Viirus.
Oskar Pöysti on pieni poika, joka tylsistyy kun muurahaiset loppuvat. Foto från Den Andra Naturen på Teater Viirus. Kuva: Mark Niskanen Viirus,Oskar Pöysti,Pipsa Lonka (Kirjailija)

Toinen luonto näyttäytyy minulle jonkunlaisena rinnakkaisteoksena Epäihmisyyden museo –teokselle, jonka Laura Gustafsson ja Terike Haapoja pystyttivät Suvilahteen syksyllä 2016. Siellä näytettiin, millaista valtaa käytetään, millaisia tekoja oikeutetaan, kun joku nimetään eläimeksi, erotukseksi ihmisestä. Eläimien luokkaan on eri aikoina lajiteltu monenlaisia ryhmiä: eri värisiä, sukupuolisia, ikäisiä, kokoisia.

Käsiohjelmassa Pipsa Lonka kertoo käyneensä nuorena teurastamossa tutustumassa. Kokemus oli hänelle kauhistuttava. Lonka kirjoittaa: ”Näytelmän Toinen luonto mykkä huuto kaikuu kahdenkymmenen vuoden takaa pienen teurastamon hiljaisten koneiden hurinasta. Anteeksi.”

Jos tappaminen on ihmisen toinen luonto, mikä on se ensimmäinen?

Yksi näytelmän episodeista kuvaa teurastamon kliinisen valkotakkisia työntekijöitä. On kahvitauko, työntekijät mussuttavat pullaa. Miltä tuntuu, kysyy konkari harjoittelijalta.

Juttutuokiota seuraa kenties pilanpäiten heitetty, mutta pysäyttävä kysymys: jos tappaminen, tappamiseen tottuminen on ihmisen toinen luonto, mikä on se ensimmäinen?

Samana päivänä kun kirjoitan tätä tekstiä, kerrotaan uutisissa jälleen yhden arvoituksellisen, ikivanhan, upean eläimen lopusta: viimeinen zairenleveähuulisarvikuonouros kuoli. Jäljellä on tiettävästi vain kaksi naarasta.

Suru raastaa sydäntä. Voi kun ihmisen ensimmäinen luonto olisikin rakkaus, yhteenkuuluvaisuuden tunne ja empatia koko tätä elämän suurenmoista lajikirjoa kohtaan.

Den andra naturen.
Teksti Pipsa Lonka. Ohjaus Anni Klein. Lavastus- ja pukusuunnittelu Laura Haapakangas. Äänisuunnittelu Heidi
Soidinsalo. Valosuunnittelu & video Jani-Matti Salo & Mark Niskanen. Äänisuunnittelun assistentti Markus Tapio. Käännös Sofia Aminoff Tekstin dramaturgi E.L. Karhu. Maskit Alice Corre. Näyttämöllä Maria Ahlroth, Martin Bahne, Iida Kuningas, Oskar Pöysti.
Kantaesitys teatteri Viiruksessa3.3.2018. Esitykset jatkuvat toukokuuhun 2018 saakka. Esitys on ruotsinkielinen, mutta siihen on saatavissa tekstitys suomeksi tai englanniksi.

Korjaus 19.4.: Pipsa Lonka ei ollut nuorena teurastamossa töissä, vaan kävi siellä vain tutustumassa. Hän oli töissä maatilalla.

Penkkitaiteilija

Kommentit
 • Avaruusromua: Luovuus on kuin marmorilohkareen hahmottelua

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaisia.

  "Mieleni on täynnä sykettä ja värähtelyä. Olen tuskin alkanut luonnostella, kun ajatus seuraa toista". Näin lainaa säveltäjä Pjotr Tsaikovskia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Luovuus ei rajoitu vain historian suuriin hahmoihin, kuten Darwiniin tai Picassoon. Luovuutta on jokaisella ihmisellä". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Robert J. Sternbergia kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Luovuudelle on turha etsiä yhtä selitystä

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaisia.

  "Oivalluksen hetki on jännittävää kuin nopea autonajo". Näin lainaa filosofi Bertrand Russellia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Jos aikaa ei ole kiireettömään pohdintaan, asioiden sulatteluun ja luovaan hautomiseen. seurauksena on yksiselitteisesti pinnallisuuden ja typeryyden lisääntyminen". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Howard Gardneria kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Taidetta vai mainostemppuja? Banksy valtasi New Yorkin kuukaudeksi

  Dokumentti seuraa salaperäisen taiteilijan happeningia.

  Teeman kuukauden dokumentti seuraa salaperäisen katutaiteilijan kuukauden mittaista vierailua New Yorkissa vuonna 2013. Teemalla sunnuntaina 20.1. klo 12.00, Areenassa 70 päivää Banksy on taiteilija, joka eräiden mielestä ei ole taiteilija; graffitimaalari, joka joidenkin mielestä on myynyt koko aatteen; outsider, joka on tehnyt seinämaalauksista salonkikelpoisia.

 • Egenland palkittiin vuoden 2018 matkailutekona

  Ohjelma täynnä suomalaista sisua ja jääräpäistä intohimoa.

  Matkailutoimittajien Kilta on valinnut Egenlandin vuoden 2018 matkailuteoksi. Kilta kiittää Egenlandia siitä, että ohjelma on tehnyt tuntemattomia matkailuhelmiä ja niiden taustavaikuttajia tutuksi, sekä innostanut kotimaan matkailijaa kokemaan jotain odottamatonta.

 • Avaruusromua: Luovuus on kuin marmorilohkareen hahmottelua

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaisia.

  "Mieleni on täynnä sykettä ja värähtelyä. Olen tuskin alkanut luonnostella, kun ajatus seuraa toista". Näin lainaa säveltäjä Pjotr Tsaikovskia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Luovuus ei rajoitu vain historian suuriin hahmoihin, kuten Darwiniin tai Picassoon. Luovuutta on jokaisella ihmisellä". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Robert J. Sternbergia kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Green Book -elokuvan tähti Mahershala Ali: "Rasismi elää edelleen voimakkaana"

  Elokuvat voivat avata oven keskustelulle.

  Näyttelijä Mahershala Ali on ensimmäinen muslimi, joka on palkittu Oscar-patsaalla. Hänen voittokulkunsa jatkuu lahjakkaana pianistina Green Book -elokuvassa. Tuoreimmat voitot ovat tulleet Critics Choice ja Golden Globe -gaaloista. Hän loistaa myös The True Detective -sarjan kolmannella kaudella. Molempien töiden ytimessä on rasismi, jonka kohteeksi Ali myöntää joutuvansa edelleen.

 • Kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen halusi paaviksi mutta ryhtyi taiteilijaksi, koska halusi muuttaa maailmaa

  Nuori feministi unelmoi suuria Lähi-idässä

  Jo kymmenvuotiaana, orastavana feministinä Saudi-Arabian aavikolla Kirsimaria E. Törönen aavisti kutsumuksensa. Koulussa hän ilmoitti aikovansa paaviksi, mutta havahtui pian että taiteilijana hän voi paremmin muuttaa maailmaa. Yli neljännesvuosisadan taiteilijana toiminut, Mikkelissä vaikuttava, Kirsimaria E. Törönen tietää omakohtaisesti millaista sitkeyttä kuvataiteilijana itsensä ja perheensä elättäminen vaatii.

 • Olisiko teillä hetki aikaa keskustella Elviksestä?

  "Aika kiehtovan oloinen tyyppi. Kuka hän oli? Oikeasti."

  "Aika kiehtovan oloinen tyyppi. Kuka hän oli? Oikeasti." Elvis Presleylle omistetun Teemalauantain pitkä dokumentti saa Pekka Laineen – sittenkin – innostumaan.

 • Avaruusromua: Luovuudelle on turha etsiä yhtä selitystä

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaisia.

  "Oivalluksen hetki on jännittävää kuin nopea autonajo". Näin lainaa filosofi Bertrand Russellia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Jos aikaa ei ole kiireettömään pohdintaan, asioiden sulatteluun ja luovaan hautomiseen. seurauksena on yksiselitteisesti pinnallisuuden ja typeryyden lisääntyminen". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Howard Gardneria kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.