Hyppää pääsisältöön

Ville Vilén: Ehdoton ei syrjinnälle, ahdistelulle ja kiusaamiselle

Ville Vilenin kasvot
Ville Vilenin kasvot Kuva: Kimmo Räisänen ville vilén

Viime syksynä käynnistynyt #metoo-keskustelu tuo julki vaiettuja, vakavia asioita. Keskustelu jatkuu ja se on välttämätöntä. Uskon, että se johtaa terveempään toimintakulttuuriin elokuva- ja tv-alalla.

Ylen rooli alalla on merkittävä: Teemme, hankimme, tuotamme ja rahoitamme kotimaista draamaa.

Yle on Suomen elokuvasäätiön jälkeen tärkein kotimaisten elokuvien rahoittaja ja keskeinen oikeuksien hankkija. Dokumentti- ja lyhytelokuvissa olemme käytännössä ainoa rahoitukseen osallistuva mediayhtiö.

Alan toimintakulttuurin kehittäminen on Ylelle tärkeää, samoin kuin koko alalle. Tekemistä riittää kaikille.

Jokaisella alan ammattilaisella on vastuu. Parhaiten häirintää ehkäisee sen julkitulo ja yhteinen keskustelu. Näin yhä useampi uskaltaa sanoa ei epäasialliselle käytökselle.

Tuotantoyhtiöillä on erityinen vastuu nähdä ja valvoa, miten tuotannoissa tehdään töitä ja kuinka ihmisiä kohdellaan. Ylellä taas on vastuu rahoittajana ja tuottajana edellyttää kumppaneiltaan paitsi lakien noudattamista myös eettistä toimintaa.

Ylen eettisessä ohjeessa todetaan:
"Arvostamme henkilöstöämme ja panostamme hyvän työkulttuurin kehittämiseen. Emme salli syrjintää, ahdistelua tai kiusaamista. Huolehdimme henkilöstömme terveellisistä ja turvallisista työolosuhteista.”

Ylen eettiset ohjeet velvoittavat yleläisten lisäksi myös Ylen kumppaneita.

Kun Yle tekee yhteistyötä, käymme tuotantoyhtiöiden edustajien kanssa läpi sopimukset ja niiden liitteet (ns. kumppanuussitoumus). Tuotantoyhtiöt sitoutuvat noudattamaan lakeja, säädöksiä ja yleisesti hyväksyttyjä toimintaperiaatteita ja menettelytapoja. Tasa-arvolaki ja sen pykälä syrjinnän kiellosta kuuluvat näihin.

Tänä talvena olemme nostaneet kumppanuussitoumuksemme velvoittavuutta. Sanoudumme jatkossa entistäkin selväsanaisemmin irti kaikesta epäasiallisesta käytöksestä. Käytännössä voimme purkaa sopimuksen, mikäli tuotantoyhtiö ei esimerkiksi piittaa tasa-arvolaista ja pystymme sen osoittamaan. Samalla tarkkuudella valvomme luonnollisesti omia tuotantojamme.

Pohdimme tarvittaessa myös muita sopimuksellisia keinoja, joilla voimme ehkäistä häirintää ja kiusaamista. Yle on valmis keskustelemaan audiovisuaalisen alan järjestöjen ja toimijoiden kanssa mahdollisuudesta lisätä Ylen ja tuotantoyhtiöiden välisiin sopimuksiin esimerkiksi uusi kirjaus. Sen mukaisesti Yle voisi edellyttää, että tuotantoyhtiö irtisanoo ja vaihtaa henkilön, joka on syyllistynyt tuotannon aikana vakavaan epäeettiseen toimintaan.

Viimeaikaiset paljastukset ovat olleet masentavia. Kaikki tämä vaatii keskustelua alan järjestöjen ja tekijöiden kesken. Kuten sanottu: Tekemistä riittää kaikille.

Ville Vilén
Johtaja, Luovat sisällöt, Yle

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.