Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Elämä on sarja myöntäviä tai kieltäviä vastauksia

Kielletty ajosuunta -liikennemerkki
Kielletty ajosuunta -liikennemerkki Liikennemerkki

Oletko kantanut huolta ihan liian monista asioista jo ihan liian kauan? Oletko stressaantunut ja hermostunut, ehkä vähän paniikissakin, koska sinulla on liian monta rautaa tulessa? Oletko ylikuormittunut ja väsynyt elämään?

Vaikka en itse voi vastata kovinkaan myöntävästi näihin kysymyksiin, enkä täysin tunnista tuosta ylläolevasta itseäni, ilmiö on silti tuttu.

Nämä asiat tulivat taas mieleen, kun törmäsin kirjaan, joka on kirjoittajan mukaan tehty ”kaikille meille, jotka teemme liikaa töitä, joilla on liian harvoin hauskaa ja joilla ei milloinkaan ole tarpeeksi aikaa niille ihmisille ja asioille, jotka oikeasti tekevät meidät onnellisiksi”.

Tämä on kirja, jonka ydinsanoma on EVVK ja EAPA, ei voisi vähempää kiinnostaa ja en aio pyydellä anteeksi. Molemmat ikään kuin positiivisessa mielessä ymmärrettyinä. Kirja on amerikkalaisen Sarah Knightin teos nimeltä The Life-Changing Magic of Not Giving a Fuck, julkaistu Riie Heikkilän suomentamana nimellä Viis veisaamisen elämänmullistava taika.

Kirja on eräänlainen muotoparodia siivousta ja järjestystä ylistävistä KonMari -kirjoista, mutta tämä parodian taso ei kerro kaikkea niistä ajatuksista ja huomioista, joita tässä kirjassa on. Kyllä, tämä on parodinen ja näsäviisaskin kirja, mutta toisaalta tällainen ironinen ja hieman liioitteleva ote saattaa toimia tällaisissa asioissa paremmin kuin ne monet vakavassa ja opettavaisessa hengessä kirjoitetut työn, kellon ja elämän hallinnan oppaat.Italialainen Nicola Ratti ja musiikkia albumilta The Collection:

Sarah Knight on sitä mieltä, että elämä on maailman vakavin ja tärkein asia, mutta se ei tarkoita että se olisi totinen, jäykkä ja kulmikas asia. Elämä on liian tärkeä asia, jotta se kannattaisi pilata liiallisella vakavuudella. Kysykää vaikka joltakin zen-mestarilta. He ovat viis veisaamisen mestareita. Turhista asioista ei kannata stressata. Ja monesti huumori auttaa paremmin kuin huono omatunto, suorituspaineet ja syyllisyyden kokeminen.

Tätä pitäisi kysyä ehkä joltakin ulkomaalaiselta, mutta onko niin, että meillä suomalaisilla on edelleen ikiaikainen tapa ja taipumus mitä moninaisimmissa sosiaalisissa tilanteissa pyydellä anteeksi sitä että olemme olemassa. Ja vähätellä itseämme. Täällä meillä päin vaatimattomuus kaunistaa yhä aina vain.

Enkä nyt tarkoita sitä, että pitäisi yhtäkkiä alkaa aggressiivisesti puskea muita syrjään ja alkaa nyrkit pystyssä huitoa, että minä, minä. Vaikka kyllä sellainenkin täällä meillä osataan. Näissä Sarah Knightin esittämissä ja joskus rautalangasta vääntämissä ajatuksissa on kyse muusta. Hän pitää tärkeänä sitä, että me emme ole kusipäitä silloin kun viis veisaamme siitä mikä ei meitä aidosti ja oikeasti kiinnosta.

Se, että laittaa elämänsä asiat ja arvot järjestykseen, ei tarkoita sitä että pitäisi tai edes saisi olla ilkeä, välinpitämätön tai aggressiivinen. Sellainen ei ainakaan ole mikään hyvä tavoite tässä elämässä. Päinvastoin.

Näin italialainen trio nimeltä Creta, samannimisellä albumillaan:

Mitä tämä piittaamattomuus tai viis veisaaminen, kuten Sarah Knight sitä nimittää, sitten oikein tarkoittaa? Hän kirjoittaa siitä, kuinka suuri osa ihmisistä ottaa harteilleen huolenaiheita, miettimättä asiaa juuri lainkaan. Syyllisyyden, velvollisuudentunnon tai ahdistuksen tunteet saavat heidät käyttäytymään tavalla, joka aiheuttaa heille enemmän ärtymystä kuin iloa. Tässä ei ole mitään järkeä, hän sanoo. Se on haitallista.

Carlo Domenico Valyum on salanimi, jonka takana on kaksi italialaista tuottajaa. Musiikkia albumilta Cronovisione Italiana:

Sarah Knight sanoo kirjassaan Viis veisaamisen elämänmullistava taika, että elämä on sarja myöntäviä tai kieltäviä vastauksia. Siis välittämistä ja viis veisaamista. Viis veisaaminen tarkoittaa sitä, että sinulla on lupa vastata kieltävästi, hän sanoo. En halua. Minulla ei ole aikaa. Minulla ei ole varaa.

Ennen kaikkea on kyse siitä, hän korostaa, että luovut kieltäviä vastauksiasi seuraavasta huolesta, ahdistuksesta, pelosta ja syyllisyyden tunteesta. Sarah Knight neuvoo meitä pohtimaan, mitkä ovat niitä asioita, joista me oikeasti välitämme.

Hän sanoo tämän kaiken saattavan kuulostaa itsekkäältä ja toteaa, että sitä se toki onkin. Hän sanoo, että näin maailmasta tulee parempi paikka. Maailmasta tulee parempi kaikille, kun voit lakata huolehtimasta asioista, joita sinun täytyy tehdä, ja voit keskittyä asioihin, joita aidosti haluat tehdä.

Kanadalainen multi-instrumentalisti Aidan Baker, yhdessä bassoklarinetisti Gareth Davisin kanssa. Musiikkia albumilta Invisible Cities:

Et mitenkään pysty hallitsemaan sitä, mitä toiset ihmiset ajattelevat. Näin sanoo Sarah Knight kirjassaan Viis veisaamisen elämänmullistava taika. Hän toteaa, että kaikki yritykset hallinnoida toisten ihmisten mielipiteitä ovat turhia. Ne on tuomittu epäonnistumaan. Se, mikä hänen mielestään on tärkeää, on että oppii ilmaisemaan asiansa loukkaamatta tai suututtamatta ketään.

Hän korostaa rehellisyyden ja kohteliaisuuden merkitystä. Ja nimenomaan näiden molempien. Vasta yhdistelmänä ne toimivat. Voit esimerkiksi olla äärimmäisen kohtelias ja samalla valehdella niin että korvat heiluvat. Tai voit olla äärimmäisen rehellinen, mutta samalla hyvin epäkohtelias. Kumpikaan tilanne ei lupaa hyvää.

Sarah Knight on amerikkalaisen kulttuurin kasvatti, joten hänen suhteensa keskusteluun ja mielipiteisiin saattaa olla hieman erilainen kuin täällä meillä päin. Mutta toisaalta, hänkin joutuu korostamaan ja alleviivaamaan niitä samoja keskusteluun ja mielipiteisiin liittyviä asioita, joiden kanssa me täällä suomalaisessa kulttuurissa painiskelemme. Hän sanoo, että me olemme ihmisiä ja meillä on oikeus ilmaista kohteliaasti, jos olemme eri mieltä toisten kanssa. Tai ettemme ole samaa mieltä toisten kanssa.

Hän sanoo, että eriävän mielipiteen ilmaiseminen on täysin perusteltua, eikä se loukkaa ketään. Tai jos asiaa katsoo näin suomalaisesta näkökulmasta, sen ei tulisi loukata ketään. Kenenkään ei tulisi loukkaantua siitä, että joku on eri mieltä. Mistä johtuu, että näin suomalaisesta näkökulmasta katsoen tällainen asia edes tulee mieleen?

Alankomaalainen Cut Worms ja musiikkia albumilta Cable Mounds:

Viis veisaamisen elämänmullistava taika on ennen kaikkea priorisointia, sanoo Sarah Knight kirjassaan, ja selittää asiaa sanomalla, että se on valintoja velvollisuuksien sijaan. Se on sitä, että päätät itse itseäsi koskevista asioista. Tai tarkemmin sanoen, päätät itse niistä asioista, jotka koskevat vain sinua itseäsi.

Hän jota emme tunne, jonka nimeä emme tiedä eli Noone, salanimen takana työskentelevä artisti tai ryhmä. Musiikkia albumilta How doth the Little Crocodile Improve His Shining Tail:


AVARUUSROMUA 25.3.2018 - OHJELMAN MUSIIKKI:

NICOLA RATTI: r40 - osa - (The Collection)
NICOLA RATTI: r402 (The Collection)
CRETA: Future Humans In Form Of Aur (Creta)
CARLO DOMENICO VALYUM: Oretredici (Cronovisione Italiana)
CARLO DOMENICO VALYUM: Almanacco (Cronovisione Italiana)
AIDAN BAKER & GARETH DAVIS: Sky (Invisible Cities)
CUT WORMS: Senor Tofu (Cable Mounds)
NOONE: How doth the Little Crocodile Improve His Shining Tail - osa - (How doth the Little Crocodile Improve His Shining Tail)