Hyppää pääsisältöön

KOURA palkitsi vuoden 2017 parhaita ohjelmia

KOURA-palkinnot
Koulutusrahasto KOURA palkitsi vuoden 2017 parhaita ohjelmia KOURA-palkinnot KOURA

Koulutusrahasto KOURA jakoi KOURA-palkinnot ja kunniamaininnat kuudessa sarjassa vuoden 2017 parhaille televisio-, radio- ja verkkosisällöille. Palkinnoista kilpailivat Yleisradion ja MTV:n kotimaiset tv-, radio- ja verkkosisällöt.

  • Dokumentit ja journalistiset sisällöt -sarjassa jaettiin kaksi pääpalkintoa. Palkittiin Ylen monimediainen ohjelmakokonaisuus Olen jossain ja Yle TV1:n tv-dokumentti Operaatio Alaska.
  • Draamat ja Fiktiot -sarjan pääpalkinnon sai Yle TV1 -kanavan Rakkaus ja laki: Seksuaalinen rakkaus.
  • Kulttuurisisällöt-sarjan pääpalkinnon sai Ylen verkkokokonaisuus Matti Pohto.
  • Lapsille ja nuorille suunnattujen sisältöjen sarjan pääpalkinnon sai Ylen monimediainen draamasarja Nörtti: DragonSlayer666
  • Uutis-, urheilu- ja ajankohtaissisältöjen sarjan pääpalkinnon sai MTV3-kanavan Say What
  • Viikoittaiset ja sarjamuotoiset asiaohjelmat -sarjan pääpalkinnon sai Ylen monimediainen Kun Suomesta tuli Suomi -juttusarja

Kategoriapalkintojen lisäksi Koura jakoi kaksi kulttuuritekopalkintoa. Palkinnot saivat Ylen radio-ooppera Kylmän maan kuningatar ja valoteos Sukupolvi. Nyt.

Vuoden sivistysteko -palkinnon valitsi ja jakoi KOURA ulkopuolelta Kulttuurikeskus Hanasaaren ohjelmajohtaja Maria Romantschuk. Palkinnon sai Ylen monimediainen kokonaisuus Kirjojen Suomi.

KOURA-palkinnot ovat Suomen suurimmat tv-, radio- ja verkkosisällöille jaettavat rahapalkinnot. Palkinnot ovat suuruudeltaan 10 000–15 000 euroa ja kunniamaininnat 1000 euroa. Palkintoina jaettiin yhteensä 169 000 euroa, palkittuja ohjelmantekijöitä oli yhteensä 115. Ehdokkaina oli 183 sisältötuotetta.

Tunnustukset jaettiin Helsingissä Valkoisessa salissa 22.3.2018.

Lisätietoja:
KOURAn hallintokunnan puheenjohtaja Marja Keskitalo, p. 040 559 7116, marja.keskitalo@yle.fi

Yli 30 vuotta ohjelmantekijöiden koulutusta, stipendejä ja palkintoja jakaneen rahaston historiaan ja toimintaan voit tutustua täällä: www.koulutusrahastokoura.fi
________________________________________________

Vuonna 1985 perustettu KOURA on Yleisradion ja MTV3:n sekä Suomen Journalistiliiton, Suomen Lavastajain Liiton, Suomen Muusikkojen Liiton ja Suomen Näyttelijäliiton muodostama koulutusrahasto, jonka varat tulevat Yleisradion ja MTV:n vakinaiselle henkilöstölle maksetuista tekijänoikeuskorvauksista. Näitä Kopiostolta tulevia varoja KOURA käyttää myöntämällä stipendejä, projektirahoja ja vuosittaiset KOURA-palkinnot.

KOURA-PALKINNOT 2017

DOKUMENTIT JA JOURNALISTISET SISÄLLÖT -SARJAN KOURA-PALKINNOT

Olen jossain
15 000 euroa

Kanava: Yle TV1, Yle Radio1, yle.fi
Tuotanto: Yle Asia, Dokumentit

Palkitaan: Tuula Rajavaara, Kirsi Kukkurainen, Marja Söderlund, Teemu Kokkonen, Lauri Wuolio, Viivi Berghem, Kai Rantala, Tiina Klemettilä, Hannu Karisto, Ari Lehikoinen

Tämän tuotannon sisältö ei jätä ketään kylmäksi. Se myös koskettaa yhä suurempaa osaa suomalaisista, joko oman itsensä tai läheisen kautta. Miltä tuntuu kun arki ei enää suju tai se saa jopa tragikoomisia piirteitä. Miltä tuntuu kun äiti ei enää muista edes syödä ilman muistilappua. Muistisairaan ihmisen ja hänen läheisensä maailmaa avataan poikkeuksellisen onnistuneesti Olen jossain -dokumentissa. Dokumentti on moniulotteinen ja vuorovaikutteinen kokonaisuus: nettisivusto, valokuvanäyttely-tapahtuma, tv- ja radiodokumentit.

Operaatio Alaska
10 000 euroa

Kanava: Yle TV1, yle.fi
Tuotanto: Yle Asia, Dokumentit

Palkitaan: Tommi Hakko, Anna-Reetta Eksymä, Antti Tuunanen, Marco Hyvärinen, Pekka Pylkkö, Tomi Paijo, Pirjo Repo, Tuuve Piispa

Dokumentti kertoo toisenlaisen tarinan meistä suomalaisista ja vaihtoehtoisesta historiasta. Dokumentin sisältö on punottu yhteen arkistomateriaalista, paikan päällä haastateltujen todellisista, koskettavista tarinoista sekä dramatisoiduista historiallisista kohtauksista. Tarinassa paikalliset ovat mukana omana itsenään ja oikeiden kokemustensa kautta, mutta ”mitä jos” -kerronnassa he samalla todistavat olemassaolollaan kuvitellun tapahtuneeksi.
Tekijät yhdistävät taitavasti monimutkaisen aiheen ainekset isoksi kansakunnan kokoiseksi tarinaksi. Tuloksena on harvinainen ja pysäyttävä saaga suomalaisuudesta.

DOKUMENTIT JA JOURNALISTISET SISÄLLÖT -SARJAN KUNNIAMAININNAT

Hatet oss leder
2000 euroa

Kanava: Yle Vega
Tuotanto: Svenska Yle

Palkitaan: Annvi Gardberg, Jyrki Häyrinen

Annvi Gardbergs dokumentär om två unga pojkars radikalisering just före inbördeskriget i Finland är en vacker, stark och givande helhet och tidsbild. Via de unga pojkarna kan en människa i dag, också ung, sätta sig in i hur det var att leva och bli vuxen i det nyfödda Finland. “Hatet oss leder” är en klassisk, fin radiodokumentär.

Ripulireissu
5000 euroa

Kavana: Yle Areena
Tuotanto: Yle Asia, Tiede ja terveys

Palkitaan: Jussi Nygren, Matti Heimonen, Topi Nurmilaakso, Miro Johansson, Tiina Torikka

Suomen historian erikoisin seuramatka, johon osallistuu 800 suomalaista. Heidän joukossaan yksi, joka dokumentoi koko prosessin. Miltä tutkimus näyttää rokotteen ottamisesta aina lopputuotokseen asti, jossa hiki nousee myös katsojan otsaan. Hikoilusta huolimatta faktat on koottu hauskoiksi tarinoiksi, ja tuo tieteen jokaisen suomalaisen ulottuville. Ripulireissu kertoi lääketieteellisestä tutkimuksesta uudella otteella ja rajoja rikkoen.

DRAAMAT JA FIKTIOT -SARJAN KOURA-PALKINTO

Rakkaus ja laki: Seksuaalinen rakkaus
12 000 euroa

Kanava: Yle TV1
Tuotanto: Yle Draama

Palkitaan: Matti Ijäs, Pärttyli Rinne, Timo Hietala, Tomi Dahlman, Petri Hyryläinen, Outi Harjupatana, Anu Maja, Mari Karonen, Jussi Rautaniemi

Taidolla rakennettu draama ja uskottavat roolisuoritukset vievät katsojan mukavuusalueen äärilaidalle. Ajankohtainen tarina siitä kuinka kiihkeä ja yksipuolinen rakkaus voi johtaa lain ja oikeuden eteen. Siivousfirman omistajatar osoittaa kiusallisen suurta kiintymystä alaistaan kohtaan. Miehen torjunta pistää alulle tapahtumien vyöryn, joka pitää otteessaan viimeiseen kuvaan saakka.

DRAAMAT JA FIKTIOT -SARJAN KUNNIAMAININNAT

Nokia-kuunnelmasarja
6000 euroa

Kanava: Yle Radio 1
Tuotanto: Yle Draama, Radioteatteri

Palkitaan: Tuomas Timonen, Juhana von Bagh, Anders Wiksten, J-P Hotinen, Jenni Dollery, Pekka Ruohoranta

Nokia-kuunnelmasarja tarttui juhlavuonna Suomen suurimpaan tarinaan -Nokian syntyyn, uhoon ja tuhoon.
Suuri tarina ei jäykistänyt tekijöitä, vaan sarjasta syntyi tuore ja ainutkertainen. Neljässä vain reilun puolen tunnin jaksossa sarja pystyi luomaan Nokian eri aikakausien tiedollisen historian autenttisessa ja auditiivisessa muodossa. Sarja loi uudenlaista kuunnelmakerrontaa. Kuunnelmasarjan näyttelijätyö oli erinomaista.

Radio Sodoma
4000 euroa

Kanava: Yle Areena, yle.fi
Tuotanto: Yle Draama, Radioteatteri

Palkitaan: Antti Holma, Elina Ylä-Mononen, Suvi-Tuuli Kataja, Tuuli Laukkanen

Podcast jatkaa radion pitkää komediaperinnettä.
Se on ainoa radioasema, joka kuuluu Suomen lisäksi koko helvetin alueella ja tavoittaa siksi poikkeuksellisen moninaisia yleisöjä.
Kuullaan muun muassa rivoa satutätiä, pahojen poikien iltapäiväohjelmaa, suomalaisia tilanteita kahvijonosta, eikä merisääkään kuulosta sellaiselta, mihin on tottunut.
Yrsan keittiössä saadaan elintärkeitä niksejä jokapäiväiseen arkeen ja Luonto kutsuu -ohjelmassa kuullaan merkillisiä luontoääniä. Podcastissa törmätään myös ajankohtaisiin ilmiöihin ja ihmismielen heikkoihin hetkiin. Hallituspolitiikkakaan ei jää koskemattomaksi.
Tiukkapipojen ei ehkä kannata kuunnella aivan hervotonta radiokanavaparodiaa, jonka juontaa Kalevi Tuoninen alias Antti Holma.

KULTTUURISISÄLLÖT-SARJAN KOURA-PALKINTO

Verkkokokonaisuus Matti Pohto
10 000 euroa

Kanava: yle.fi, Yle Areena
Tuotanto: Yle Kulttuuri ja viihde

Palkitaan: Teemu Laaksonen, Mikko Lehtola, Heidi Gabrielsson, Hanneriina Moisseinen, Anne Halttunen, Erik Vierkens, Sampo Mäkelä

Kuka oli Matti Pohto? Tämän kysymyksen ympärille Teemu Laaksonen lähti rakentamaan tarinaa unohdetusta sankaristamme.
Projekti kiteytti kahden vuoden aikana tehdyn taustatutkimuksen, haastattelut ja matkat ympäri Suomea laajaan verkkokokonaisuuteen tuntemattomasta suurmiehestämme.
Työryhmä tuo yleisölle esiin tuntemattoman sankarin, jonka merkitys sivistyneen Suomen historialle on merkittävä: kirjoja keränneen kulkurin tuhansien niteiden kokoelma pelasti Turun palossa tuhoutuneen kansalliskokoelman!
Verkkokokonaisuus on laadukas journalistinen työ, jonka lukuisat tekstiartikkelit, lyhytvideot ja animaatio antavat käyttäjälle laajan tiedon lisäksi myös tunne-elämyksen historian merkkihenkilöstä. Huumorin käyttö on myös taitavaa: historioitsijan, teatteriohjaajan ja toimittajan puuhaama murhan rekonstruktio tuo mieleen seitsemän veljeksen intohimoisen tragikomiikan.

KULTTUURISISÄLLÖT-SARJAN KUNNIAMAININNAT

Isä Pispalasta – Lauri Viita
4000 euroa

Kanava: Yle Radio 1
Tuotanto: Yle Draama, Radioateljee

Palkitaan: Anna-Liisa Haavikko, Pekka Lappi, Antti Reini, Harri Huhtamäki

Radiodokumentti valottaa kirjailijan, runoilijan ja kirvesmiehen elämästä puolta, joka jäi julkisuuden henkilön varjoon ja johon harvoin on voitu kurkistaa.
Dokumentin käsikirjoitus on runsas ja yllättävä. Tasapainoisessa toteutuksessa yhdistyvät runo ja arki, runoilijan oma karismaattinen ääni, taiturillinen sanoilla leikittely ja lasten muistot.
Dokumentti katsoo kohdettaan läheltä mutta ei tungettele vaan näyttää pieniä, tärkeitä tuokioita ja huomioita lasten muistelemana ja jättää siten kuulijalle tilaa kokea ja tuntea.

Urheilu-Suomi: Häviöt ja tappiot
10 000 euroa

Kanava: Yle Teema
Tuotanto: Yle Kulttuuri ja viihde

Palkitaan: Pekka Laine, J.P. Pulkkinen, Antti Leino, Sanna Rusthollkarhu, Petteri Lappalainen, Sára Köteleki, Anssi Tamminen, Tapio Suominen, Jouko Vuolle, Jussi Jormanainen

Suomalainen mielenmaisema tiivistettynä häviöineen ja tappioineen. Kuinka stadion mykistyy ja miksi sadasosasekuntia voi tuntua musertavalta. Ohjelmassa kerrataan hienolla tavalla suomalaisia tappion ja häviön hetkiä, mutta tavalla, joka saa myös nauramaan. Mitä ajattelee urheilija ja mitä tappion hetkellä ajattelee katsoja. Hopeista, sadasosien häviöistä ja tappioista kasvaa sisukas kansa, joka osaa myötäelää.

LAPSILLE JA NUORILLE SUUNNATUT SISÄLLÖT -SARJAN KOURA-PALKINTO

Nörtti: DragonSlayer666 voitti lapsille ja nuorille suunnatut sisällöt sarjan KOURA-palkinnon
Nörtti: DragonSlayer666 voitti lapsille ja nuorille suunnatut sisällöt -sarjan KOURA-palkinnon Nörtti: DragonSlayer666 voitti lapsille ja nuorille suunnatut sisällöt sarjan KOURA-palkinnon KOURA

Nörtti: DragonSlayer666
10 000 euroa

Kanava: Yle TV2, Yle Areena, Youtube
Tuotanto: Yle Lapset ja nuoret

Palkitaan: Aleksi Delikouras, Jenna Karas, Jami Nurminen, Ville Toimi, Janne Lankoski, Riikka Takila

Monialustainen nuorten e-urheiluun sijoittuva draamasarja, joka onnistui tavoittamaan kohdeyleisönsä, nuoret miehet. Ennakkomarkkinointi esimerkiksi Youtubessa takasi nuorten pelaajien kiinnostuksen sarjaan, jossa komedia ja tragedia kohtaavat arkielämässä. Kiinnostus hyvin tehtyyn ja uskottavaan sarjaan saavutti nuoret myös pelaajien omien kanavien kautta. Sarja antaa eväitä aikuisille ymmärtää edes hitusen pelimaailmassa elävää nuorta.

LAPSILLE JA NUORILLE SUUNNATUT SISÄLLÖT -SARJAN KUNNIAMAININNAT

Pikku Pörriäinen -sarja
11 000 euroa

Kanava: Yle TV2
Tuotanto: Yle Lapset ja nuoret

Palkitaan: Johanna Smith, Tiina Eskelinen, Miia Leppäaho, Minna Wallenius, Riku Honkanen, Jorma Lehti, Harri Lehtikevari, Saila Lintula, Mira Gartz, Sanna Koivumäki, Pauli Huhtaniemi

Tämä tuotanto naulitsee lapset ruudun ääreen – ja myös aikuiset. Visuaalisesti huikean elämyksen takana on useita ammattiryhmiä, graafikoita, lavastajia, puvustajia, tanssijoita. Eikä kyse ole pelkästään näyttävästä tv-tuotannosta, mukaan on kytketty myös opettava ja kehittävä tavoite: mitä kaikkea pientä elämää maasta ja ilmasta voikaan löytyä. Kyseessä on Pikku Pörriäinen. Kohdeyleisönä ovat pienet lapset, mutta sisältö on samalla hyvin korkeakulttuurinen tuote.

Olivia 17 -pelikokonaisuus
9000 euroa

Kanava: yle.fi
Tuotanto: Yle Asia

Palkitaan: Emma Taulo, Michelle Feuerlicht, Antti Saarenpää, Olli Laine, Simon Allen, Kaisa Kirves, Riika Nikkarinen, Asta Wellejus, Tarja Granvik

Projekti kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun luottamus särkyy eikä sitä ansaita takaisin. Se nostaa esille vähemmän tunnetun hetken Suomen historiasta ja kertoo tapahtumista uudesta näkökulmasta - nuoren naisen kokemuksesta käsin.
Projekti tuo historiallisten tapahtumien tunneristiriidat tähän päivään, pelillisyyttä ja simulaatiota käyttäen suoraan teini-ikäisten puhelimiin. Nuori päähenkilö joutuu pulaan ja tarvitsee käyttäjän apua selviytyäkseen. Päähenkilöä auttaessaan käyttäjä tulee pohtineeksi omaa elämäänsä ja mitä teini-ikä ja aikuistuminen merkitsevät.
Projekti yhdistää faktaa, draamaa ja pelillisyyttä uusilla tavoilla. Samalla se käyttää oivaltavasti nuorelle kohderyhmälle tuttuja ilmaisukeinoja, youtubemaista videota ja sosiaalisen median vuorovaikutuskeinoja. Työryhmä on huolellisella kehitystyöllä ja käyttäjätestaamisella rakentanut kokonaan uudenlaisen kokemuksen, joka puhuttelee kohderyhmäänsä.

UUTIS-, URHEILU- JA AJANKOHTAISSISÄLLÖT -SARJAN KOURA-PALKINTO

Say What
10 000 euroa

Kanava: MTV3, mtv.fi
Tuotanto: MTV3

Palkitaan: Aino Huilaja, Nina Rahkola, Jerry Ylkänen, Jari Lähteinen, Antti Hirsiaho

Omaleimainen kerronta ja dokumentaarinen sisältö vei katsojat ympäri maailmaa kohtaamaan ihmisiä mitä erilaisimmissa tilanteissa sotatantereelta luksuksen pariin ja Ihmisten iholle. Samalla paljastaen ilmiöitä ja asioita, joihin ei lomamatkoillaan törmää. Inhimilliset tarinat kertoivat maailman tapahtumista ymmärrettävässä muodossa. Ja koskettivat. Toimittajien taito kuunnella ja kertoa siitä, tekee maailmasta ymmärrettävän, sitä oli Say What.

UUTIS-, URHEILU- JA AJANKOHTAISSISÄLLÖT -SARJAN KUNNIAMAININNAT

Metsästäjän viimeinen unelma
5000 euroa

Kanava: yle.fi
Tuotanto: Yle Uutis- ja ajankohtaistoiminta

Palkitaan: Jaakko Mäntymaa, Kari Kosonen, Satu Krautsuk, Ville Juutilainen, Stina Tuominen

Inhimillinen ja lämmin reportaasi rautjärveläisestä metsästäjästä ja hänen koirastaan. Verkko kerrontaa, jossa on vahva teksti ja puhuttelevat kuvat, yksinkertaista, mutta väkevää. Koskettava tarina vie lukijan suoraan yksinäisen miehen arkeen, pettymyksiin ja unelmiin. Suuri unelma on täyttymättä, karhunkaato. Kaadon jälkeen seuraisi matka kauas Kiinan muurille nuoruuden heilansa kanssa. Unelma jonka toteutumista metsästäjä odottaa tyynesti, kiirehtimättä.

Pjongjang – päivä suljetun kaupungin kaduilla
3000 euroa

Kanava: yle.fi
Tuotanto: Yle Uutis- ja ajankohtaistoiminta

Palkitaan: Mika Mäkeläinen, Jenny Matikainen, Päivi Koskinen

Maailmasta löytyy ainakin yksi paikka, jossa moni meistä haluaisi ehkä vierailla tai ainakin tietää, miltä siellä näyttää. Harvalle se kuitenkaan onnistuu, koska kyseessä on maailman suljetuin kaupunki. Palkittavana on ainutlaatuinen multimediallinen sisältö Pjongjang – päivä suljetun kaupungin kaduilla. Ylen Aasian kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen on onnistunut taltioimaan videomateriaalia ja luomaan kattavan tarinan Pohjois-Koreasta. Sen siivillä myös lukija pääsee kiertoajelulle salattuun pääkaupunkiin.

Puolueanalyysit: Tätä saat kun äänestät
5000 euroa

Kanava: yle.fi
Tuotanto: Yle Uutis- ja ajankohtaistoiminta

Palkitaan: Eetu Pietarinen, Eemeli Martti, Timo Seppänen, Tulikukka de Fresnes, Pekka Kinnunen

Kuiva, epävisuaalinen ja vaikeasti ymmärrettävä. Tämä on se muoto ja sisältö, mihin todennäköisesti törmäät, kun yrität hakea tietoa ja analyyseja puolueista vaalien yhteydessä.
Nyt palkittava verkkosisältö on taitavasti kehitetty konsepti, jossa kuivasta ja epävisuaalisesta asiasta saatiin tehtyä visuaalinen ja kiinnostava toteutus verkkoon. Tiedon haku sujuu vaivattomasti, grafiikka on tyylikästä ja helppokäyttöistä.
Painottamalla visuaalisuutta tavoiteltiin ihmisiä, jotka eivät ole politiikan superkuluttajia. Heidän haluttiin kiinnostuvan tärkeästä asiasta, josta he eivät muuten välttämättä välittäisi.
Ainakaan asia ei jää tästä sisällöstä ja sen hienosti onnistuneesta toteutuksesta kiinni.

VIIKOITTAISET JA SARJAMUOTOISET ASIAOHJELMAT -SARJAN KOURA-PALKINTO

Kun Suomesta tuli Suomi
10 000 euroa

Kanava: Yle TV1, Yle Areena, yle.fi
Tuotanto: Yle Uutis- ja ajankohtaistoiminta

Palkitaan: Esko Varho, Petteri Latomäki, Eila Haikarainen

”Keisarilla on kiire teelle”
”Murha-aalto Helsingin jäillä”
”Väliaikainen hallitus iskee takaisin”

Laaja juttusarja kuvaa kiinnostavasti itsenäistyvän Suomen vaiheikasta mutta yksityiskohdiltaan huonosti tunnettua alkutaivalta.
Päiväkirjaotteiden, muistelmien, arkistojen sekä runsaan valokuva-aineiston oivaltava hyödyntäminen luo katsojan silmien eteen elävän tuntuisen kuvan vuoden 1917 dramaattisista tapahtumista.
Tiivis, ilman asiantuntijahaastatteluja toteutettu televisiokerronta tuo tavallisten ihmisten kokemukset koskettavasti sadan vuoden takaa lähelle ja osoittaa meille menneisyyden kokijoiden silmin historian pyörteiden arvaamattomuuden ja mielivaltaisuuden.

VIIKOITTAISET JA SARJAMUOTOISET ASIAOHJELMAT -SARJAN KUNNIAMAININNAT

Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä
1000 euroa

Kanava: Yle Puhe, Yle Areena
Tuotanto: Yle Puhe

Palkitaan: Salme Unkuri

Modernismia ja postmodernismia, anarkismia ja avantgardea.
Eksistentialismia ja angstia, aarioita ja resitatiiveja.
Funktionalismia, keskeisperspektiivia ja taidetta isolla T:llä.
Eli se mitä koulussa jäi oppimatta syystä tai toisesta. Kertaamme asioita toinen toistaan kiehtovampien asiantuntijoiden kuljettaessa kuuntelijaa läpi sivistyksen historian.
Ohjelma on valinnut kertojansa tarkkanäköisesti ja ymmärtää antaa heille ajan syventyä aiheen ympärille vieden samalla meidät kaikki mukanaan.
Ylen yleissivistävä, ylettömän ylevä radio-ohjelma, jota melkeinpä podcastiksi voisi sanoa. Aiheet vaihtelevat, mutta sivistävyys pysyy.

Puhos 3D
2000 euroa

Kanava: svenska.yle.fi
Tuotanto: Svenska Yle

Palkitaan: Johan Gullmets, Hans Sundquist

Puhos 3D-modell är ett nytt sätt att presentera samhällsjournalistik. Modellen gör det möjligt för användaren att själv, i egen takt och genom egna val, uppleva en miljö och människorna som lever i den. Det ålderstigna köpcentret Puhos i Helsingfors ska förändras – men hur? Det är en fin mötesplats för olika kulturer. “Jag hoppas att det får finnas kvar”, säger Sabah Abdulkadir. “Betongen betyder ingenting”, säger Abdi Osman. Med 3D-modellen kan tittaren själv besluta vad man borde göra med Puhos.

KOURAN KULTTUURITEKO-PALKINNOT

Kylmän maan kuningatar
5000 euroa

Kanava: Yle Radio 1, Yle Areena
Tuotanto: Yle Draama

Palkitaan: Työryhmä

Uusi radio-ooppera on ainutlaatuinen, runsas ja persoonallinen teos ja harvinaisuudessaankin todellinen kulttuuriteko.

Teoksessa erilaiset elementit sekoittuvat kiehtovaksi tarinaksi ja radioformaatin mahdollistamia keinoja on käytetty värikkäästi ja kekseliäästi.
Taitavasti sävelletty musiikkikollaasi ja napakan tehokas teksti etenevät käsi kädessä kuljettaen vastaansanomattomasti tarinan tärkeitä teemoja.
Kuulijalle teos tarjoaa niin ratkiriemukkaita oivalluksen hetkiä kuin apetta ajatteluun pidemmäksikin aikaa.

Valoteos “Sukupolvi. Nyt”
5000 euroa

Kanava: Valoteos Töölönlahden puistossa, Yle Areena, Yle TV1, yle.fi
Tuotanto: Yle

Palkitaan: Työryhmä

Valotaideteos on Yle Tuotanto ja Design Helsingin lavastussuunnittelijoiden ja Lavastamon uskomaton taidonnäyte. Rakenteen ratkaisuja hahmoteltiin ja testattiin ennakkoluulottomasti ”tämä onnistuu”-mentaliteetilla. Lopputuloksena on uraauurtava teos, joka niin Helsingissä, Suomessa kuin kansainvälisestikin on herättänyt huomiota. Kehitelty rakenne, tekniset ja toiminnalliset ratkaisut ja estetiikka ovat luoneet upeat puitteet ainutlaatuiselle sisällölle. Ylen tehtävä kansakunnan yhteisenä muistina – ja tässä yhteydessä myös sen digitaalisena tallentamisena – on saanut yhden täysin uudenlaisen muodon.

VUODEN SIVISTYSTEKO

15 000 euroa
Palkinnon saajan on valinnut Kulttuurikeskus Hanasaaren ohjelmajohtaja Maria Romantschuk

Kirjojen Suomi
Kanava: Yle Radio 1, Yle Teema, AamuTV, yle.fi, some
Tuotanto: Yle Kulttuuriohjelmat

Palkitaan: Työryhmä

Viime vuonna saimme vastauksen siihen, millainen Suomi välittyy kaunokirjallisuudessamme sadan vuoden ajalta. Kirjojen Suomi on upea konsepti, taitavasti viety läpi, järjellä ja sydämellä toteutettu. Kirjojen Suomi on, jos jokin, sivistysteko. Kirjoista puhuminen on tärkeää, kirjojen kautta välittyvä maailma avartaa ja hyvä kirja on kuin lempeä suudelma ennen nukkumaanmenoa. Tässä konseptissa on huomioitu kaikkea ja kaikkia. Kaikki kanavat, radiosta televisioon, verkosta facebookiin, bloggaajista twitteriin ja podcasteihin.

Kirjoista puhuminen on tärkeää, kuten myös kirjoista kirjoittaminen sekä kirjojen lukeminen ja kuunteleminen! Ja kirjojen kirjoittaminen!

Tekstiä on päivitetty kun tiedot palkittavista työryhmistä ovat tarkentuneet.