Hyppää pääsisältöön

Suomalaisten sotamuistot perustuvat kollektiiviseen vääristymään – kuuntele radiokeskustelu

Vieraat
Vieraat KulttuuriCocktail Puheessa

Onko Väinö Linnan Tuntematon sotilas suomalaisille niin pyhä ja tärkeä, ettei siihen voi kajota? Aku Louhimiehellä olisi ollut tuhannen taalan paikka tehdä täysin uudenlainen Tuntematon sotilas. Se ei onnistunut, sanovat KulttuuriCocktailin radiovieraat Helsingin Sanomien toimittaja Suvi Ahola ja esseisti Antti Hurskainen.

Louhimiehen Tuntematon kertoo tarinan pitkälti niin kuin se on aiemmin kerrottu. Sotamiehiä kunnioitetaan, ja vaikka naisia on tuotu henkilöhahmoina mukaan tarinaan, heiltä puuttuu persoonallisuus.

– Rokan vaimo Lyyti sai aikaa elokuvassa, mutta hän oli ihan tyhjä hahmo. Ei häntä ollut kirjoitettu ihmiseksi eikä ajattelevaksi persoonaksi. Myös Kari Luodon puoliso esitettiin lähinnä unenomaisina näkyinä porvariselämästä sen ajan Suomessa, Antti Hurskainen sanoo.

KulttuuriCocktailin vieraiden mielestä jo alkuperäisversio, Linnan Tuntematon sotilas, on umpimaskuliininen teos.

– Naisena teoksesta on hyvin vaikea löytää kosketuspintaa. Tuntemattoman sotilaan naiset ovat hyvin pinnallisesti kuvattuja. Naisia ja miehiä arvotetaan aivan eri perustein. Linnaa myös usein kuvataan sodanvastaisena kirjailijana, mutta mielestäni hän pitkälti hyväksyy sodan ja taistelun, Suvi Ahola huomauttaa.

Linnan kirja on kriittinen sotaa kohtaan, mutta siellä on hyväksyvä pohjasävel.― Antti Hurskainen

– Kunnian ja kunniakkuuden määrä on aikamoinen kaikissa Tuntemattoman versioissa. Sota on käsittääkseni erittäin häpeällistä, eikä siellä tapahdu kunniakkaita juttuja. Linnan kirja on kriittinen sotaa kohtaan, mutta siellä on hyväksyvä pohjasävel, Hurskainen toteaa.

Ahola huomauttaa, että maailmalla Tuntematon sotilas on vain yksi sodasta kertova kirja muiden joukossa. Se on tärkeä vain suomalaisille. Suomalaiset suhtautuvat jatkosotaan kollektiivisen vääristyneesti.

– Vaikka sota hävittiin, niin se edelleen mielikuvissamme jollain lailla voitettiin, ja siihen liitetään kunniaa ja myöteisiä asioita. Se on estänyt meitä tutkimasta sotaa ihan kunnolla. Tuntemattoman tarina on ainoa oikea, Ahola pohtii.

Tuntemattoman sotilaan lisäksi keskustelussa pohditaan suomalaista mieskuvaa Jouko Turkan postuumisti julkaistun Kärsimys on turhaa -teoksen pohjalta. Keskustelu käytiin 27.10.2017, samana päivänä kun Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas oli ensi-illassa.

Lataa koko keskustelu podcastina tai kuuntele Yle Areenasta.