Hyppää pääsisältöön

Anu-Katriina Pesonen tunnustautuu liberaaliksi unitutkijaksi: "En pidä elektroniikkaa totaalisen pahana unellemme"

Nuori mies istuu sängyllä, katsoo pimeässä huoneessa tietokonetta ennen nukkumaan menoa
Nuori mies istuu sängyllä, katsoo pimeässä huoneessa tietokonetta ennen nukkumaan menoa nukkuminen,terveys

Unesta on tullut uhanalaista, väittää unitutkija, kehitys- ja kliinisen psykologian professori Anu-Katriina Pesonen. Hänen mielestään oman vuorokausirytmin löytäminen on tärkeää ja riittävä yöunen määrä on turvattava.

Yhteiskuntamme on toiminnassa 24 tuntia vuorokaudessa. Informaatiotulva, tehokkuusvaatimukset ja kiire ovat maailmassamme koko ajan läsnä.

- Ihmiset nukkuvat nykyään vähemmän kuin ennen. Kiireen tunne on lisääntynyt, vuorokauteen on pesiytynyt rytmi, joka ei koskaan anna lepoa tarpeeksi. Suuri haaste on se, miten sopeudumme kiireeseen ja otamme sen huomioon toiminnassamme.

Yli puolet 16–17-vuotiaista helsinkiläisistä kertoo nukkuvansa liian vähän.
Unitutkija, professori Anu-Katriina Pesonen
Unitutkija Anu-Katriina Pesonen Unitutkija, professori Anu-Katriina Pesonen Anu-Katriina Pesonen,unitutkimus

Professori Anu-Katriina Pesonen on tutkinut nuorten nukkumista. Pesosen mielestä nuorten unirytmiin liittyvät vaikeudet ovat vakava asia. Nuorelle uni on tärkeä voiman lähde, sillä jo pelkästään fyysinen kasvu vaatii unta.

Helsingin yliopiston SleepHelsinki! -tutkimus selvittää, miten helsinkiläiset nuoret nukkuvat. Siinä on selvinnyt, että yli puolet 16–17-vuotiaista helsinkiläisistä kertoo nukkuvansa liian vähän. Univaikeuksien takia koulusta poissa on ollut noin 20%.

- Nuoret ovat elämänvaiheessa, jossa ratkaistaan oma koulutuspolku muutaman vuoden aikana. Miten jaksan olla koulussa ja kuinka paljon poissaoloja kertyy ja millaisen jatko-opintopaikan saan? Nuorten uniongelmat ovat iso juttu, koska siinä voi pitkälti menettää hyviä mahdollisuuksia siirtyä aikuisuuteen ja itsenäisyyteen pelkästään siksi, että unirytmi on tosi heikko.

- Kysymys voi olla nuoren vakavasta uni-valverytmin häiriöstä. Sen seurauksena poissaolot koulusta lisääntyvät, motivaatio koulunkäyntiin laskee ja vanhemmat syyttävät laiskaksi. Todennäköisesti isolla osalla nuoria, jotka putoavat koulutuspolulta, on massiivisia unirytmihäiriöitä.

Päiväuniin ei missään tapauksessa kannata itseään totuttaa.

Unitutkija Anu-Katriina Pesonen ei liputa päiväunien puolesta.

- Meillä on homeostaattinen ajuri unessamme. Mitä kauemmin olemme valveilla, sitä todennäköisempää on, että illalla nukahdamme. Jos tämän säätelijän pudottaa keskellä päivää pois nukkumalla päiväunet, se aiheuttaa illalla univaikeuksia.

- Päiväuniin ei missään tapauksessa kannata itseään totuttaa. Siinä on riski, että yöuni jää vähäisemmäksi. Ennemmin ulos kävelylle ja riittävä yöunen pituus kuin päikkärit. Jos nukut päiväunet, älä nuku 15 minuuttia pidempään!

Uniasiat eivät muutu ihmiselle käyttäytymiseksi niin kauan kun emme näe syy-seuraus suhdetta omassa elämässämme.

- Vaikka neuvoja hyvästä unesta satelee ja 10 kohdan vinkkilistoja jaetaan mediassa, ne eivät paljoa asiaa auta, jos syy-seuraus suhdetta ei ymmärretä.

Anu-Katriina Pesonen tunnustautuu "uniliberaaliksi" tutkijaksi. Hän ei pidä elektroniikkaa totaalisen pahana, vaan tutkijana korostaa näyttöön perustuvaa tietoa.

Unitutkija Pesonen kertoo, että sisällämme tikittää biologinen unikello, joka käy 24 tunnin rytmissä. Vuorokausirytmin mukaan toimivat mm. hormonien erittyminen, kehon lämpötila, monenlaiset fysiologiset toiminnot, verenpaine ja suolistobakteeritkin.

Haasteena on, miten saamme käyttäytymisen synkronoitua biologisen sisäisen kellomme kanssa.

Kellojen viisareiden siirtäminen kesä- ja talviaikaan on tutkija Anu-Katriina Pesosen mielestä turhaa kansanterveydellistä hukkatoimintaa eikä laisinkaan tarpeellista Suomessa.

- Suutarin lapsilla, eikä suutarilla itselläkään ole kenkiä, naurahtaa Pesonen. Hän kertoo parhaillaan kokeilevansa, pystyykö heräämään virkeänä ennen herätyskellon soittoa.

Meidän pitäisi saada jo herätessämme mahdollisimman paljon valoa, siitä sisäinen kellomme lähtee tahdistumaan. Kirkasvalolamppu on Pesosen mielestä ehdoton hankinta talviaikaan ja aurinkoisessa säässä kävelemistä hän kannattaa lämpimästi.

Lisätietoa aiheesta:
Sleep­Hel­sin­ki! -han­ke luo nuo­ril­le kei­no­ja uni­ryt­min hal­lin­taan
Aa­mu­vir­kun ai­vot ’u­ni­suk­ku­loi­vat’ vä­hem­män kuin il­ta­vir­kun
Nukkuvatko lukiolaiset huonommin kuin ennen? – Unitutkijat vastaavat kysymyksiin unesta

Unitutkija Anu-Katriina Pesonen oli Radio Suomen Illassa Ari Huomolinin ja Petri Rinteen vieraana.
Kuuntele koko haastattelu Areenassa.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi