Hyppää pääsisältöön

Dopingtestaus erotti lajiliitot

Mies treenaa lihaksiaan salilla.
Mies treenaa lihaksiaan salilla. Kuva: Yle, Hans-Peter Dhuy lihakset,Treeniohjelma,lihasmassa (fyysiset ominaisuudet)

Bodaripiireissä herätti viime syksynä hämmennystä Suomen Fitnessurheilu ry:n eli SFU:n yksipuolinen ilmoitus siitä, että vuoden 2018 alusta lähtien kansainvälistä IFBB:tä (International Federation of Bobybuilding & Fitness) edustaa Suomessa SFU eikä Suomen Kehonrakennusliitto SKL ry kuten tähän asti.

Suomessa on useita eri liittoja ja kaupallisia toimijoita, jotka järjestävät fitness- ja kehonrakennuskisoja. Virallisia SM-kisoja järjestetään ainakin kahdet tänä vuonna. Tämä selvisi, kun aloin tehdä MOT-ohjelmaa Lihaksia hinnalla millä hyvänsä. Ilmeisin syy, miksi kaikki kehoillaan kilpailevat eivät mahdu samalle lavalle, on tietenkin dopingaineet.

Miksi SFU sitten lisäsi kehonrakennuksen lajivalikoimaansa ja ”kaappasi” samalla IFBB:n edustuksen itselleen? Koska se halusi puhdistaa kehonrakennuksen maineen doping-lajina ja saada arvostusta siinä kuin muutkin urheilulajit.

IFBB:hen voi kuulua vain yksi jäsenliitto maata kohden ja vain sen kautta voi päästä liiton arvostettuihin EM- ja MM-kisoihin. Senkin takia juuri tämän kansainvälisen liiton siipien alle halutaan.

Näin bodausliittojen tiet erkanivat

  • Suomen Kehonrakennusliitto SKL ry. perustettiin 1971
  • Suomen Fitnessurheilu SFU ry. perustettiin omaksi liitokseen 1992
  • SKL:n ja SFU:n yhteistyö loppui syksyllä 2017
  • 2018 SFU järjestää kansainvälisen IFBB-liiton alaiset kehonrakennuskisat Suomessa

SFU on Suomen Olympiakomitean virallinen jäsenjärjestö ja sillä on ollut sopimus Suomen antidoping-toimikunnan, nykyisin SUEK ry:n eli Suomen urheilun eettisen keskuksen, kanssa jo vuodesta 1996. SFU:lla on lähes 1600 antidoping-sopimuksen allekirjoittanutta urheilijaa ja valtio tukee sen toimintaa jo kolmatta vuotta peräkkäin, tänä vuonna 15 000 eurolla.

Kaukaisena unelmana voi välkkyä taivaanrannassa dopingtestatut bodarit pullistelemassa olympialaisten lavalla.

SFU yllätti Suomen Kehonrakennusliiton SKL:n bodarit viime syksynä vähän kuin housut kintuissa ja piikki pakarassa ilmoittaessaan ottavansa myös kehonrakennuksen valikoimiinsa. Se tarkoittaa sitä, että näemme tänä vuonna kahdet viralliset kehonrakennuksen suomenmestaruuskisat. Valistunut arvaus on se, että SKL:n lavalla nähdään huomattavasti isokokoisempia bodareita.

SKL korostaa tiedotteessaan, ettei se ole, eikä ole koskaan ollutkaan WADA:n eli maailman antidopingsäännöstön alainen järjestö. Suomeksi sanottuna sen järjestämissä kisoissa ei tarvitse pelätä dopingkäryä. Se tukee ja kannustaa urheilijoitaan kilpailemaan vapaasti kansainvälisesti valitsemissaan kilpailuissa, eikä siitä koidu kilpailijoille sanktioita.

Haastattelin tätä juttua varten kahta Suomen kehonrakennuksen ”vanhaa herraa”, SKL:n puheenjohtaja Matti Halosta Tampereelta ja SFU:n puheenjohtaja K.P. Ouramaa Lahdesta. Herrat ovat tehneet vuosikymmenet yhteistyötä suomalaisen kehonrakennuksen puolesta rinta rinnan.

Doping lopulta erotti nämä vanhan koulukunnan bodarigurut Halosen ja Ouraman sekä heidän liittonsa 25 vuoden yhteistyön jälkeen. Molemmat esiintyvät haastattelussa korostetun sovinnollisesti, mutta kentältä tihkuneiden tietojen mukaan pinnan alla kiehuu.

Muokattu: poistettu lause "Fitness nimittäin irtaantui SKL:sta 1992".
Täsmennetty faktalaatikon lausetta Suomen Fitnessurheilu SFU ry. perustettiin omaksi liitokseen 1992.
26.3.2018 MN

Muokattu: korjattu videolla esiintyvän KP Ouramon nimi oikeaan kirjoitusasuun 28.3.2018 MK

Keskustele