Hyppää pääsisältöön

Karppi-tv-sarjan ohjaaja Rike Jokela: “Jos näyttelijää sattuu, silloin kuvataan dokumenttia”

Kuvassa Karppi-tv-sarjan ohjaaja Rike Jokela.
Rike Jokela uuden Karppi-tv-sarjan ohjaaja. Kuvassa Karppi-tv-sarjan ohjaaja Rike Jokela. Kuva: Yle ohjaajat,draamasarjat

Karppi-tv-sarjan ohjaaja Rike Jokela ei usko työssään johtamiseen eikä autenttisuuteen. Katsojaa saa ja pitääkin hänen mielestään huijata.

Ohjaajan ammattinimike on saanut viime päivinä synkkiä kaikuja, kun naisnäyttelijät kertoivat Aku Louhimiehen toimintatavoista Ylen jutussa. Karppi-tv-sarjan ohjaajan Rike Jokelan mielestä ohjaajan työ voi olla kuvaustilanteessa hyvin pientä.

- Roolitan hyvissä ajoin. Alussa harjoitellaan, luetaan tekstiä, muutetaan tekstiä ja ratkotaan mahdollisia ongelmia. Kuvauksissa ohjeeni voivat olla, että “tee sama vähän nopeammin” tai “tee sama vähän hitaammin.”

Tanssiteatterin valosuunnittelusta aloittanut Rike Jokela on ehtinyt toimia myös käsikirjoittajana, tuottajana ja kuvaajana. Hänen kolmen viimeisen tv-sarjan pääosissa ovat olleet Pihla Viitala, Pamela Tola ja Matleena Kuusniemi, jotka kaikki avasivat Ylen jutussa kokemaansa kohtelua Louhimiehen ohjauksissa.

- He ovat minulle läheisiä ja taitavia ja ihania näyttelijöitä. Heidän kanssaan kun on tehty sitä prosessia, oleellisinta on, että on rakennettu sitä yhdessä. Luodaan olosuhteet niin, että he pystyvät antamaan parastaan.

Kuvassa kohtaus Karppi-tv-sarjasta, jossa päähenkilöt seisovat ulkona lumisateessa, syövät hampurilaisia nojaillen autoonsa.
Kuvassa kohtaus Karppi-tv-sarjasta, jossa päähenkilöt seisovat ulkona lumisateessa, syövät hampurilaisia nojaillen autoonsa. Kuva: Karppi-sarjan pääosissa nähdään Pihla Viitala ja Lauri Tilkanen. Dionysos Films / Yle ohjaajat,draamasarjat

Autenttisuus ei synny väkisin

Jokela ei ymmärrä autenttisuuden hakemisen logiikkaa. Hän vertaa esiin tulleita Louhimiehen toimintatapoja dokumenttikuvaukseen.

- Jos pitäisi tuntea kipua, lyödään täysillä turpaan ja kuvataan? Silloinhan se on aitoa, mutta tästä ei ole kysymys.

Kysymys on Rike Jokelan mukaan siitä, että katsoja saadaan kokemaan illuusio ja että katsoja saadaan tuntemaan. Jokela sanookin, että autenttisuuden pitää syntyä katsojan päässä, ei sillä, että se tehdään väkisin.

- En usko autenttisuuteen mitenkään. Tämä on täysin feikkiä, koko asetelma on keksitty draaman ja viihteen vuoksi.

Jokela korostaa myös kuvan mahdollisuuksia. Mielikuvalla ja äänimaisemalla voidaan synnyttää katsojalle karmea tunne, ilman että mitään oikeastaan näytetään.

- Kuvan kanssa me voidaan huijata käyttämällä kuvallisia asioita, joissa katsoja luulee näkevänsä jotain. Väkivallan näyttämisessä on tehokasta näyttää väkivallan tekijän kasvoja niin, ettei koskaan itse asiassa nähdä, mitä hän tekee.

Jokelan mukaan tilanne on eri, jos näyttelijä itse haluaa kokea autenttisia elämyksiä. Se on silloin hänen metodinsa, näyttelijän työkalu, hän sanoo.

Kuvassa kohtaus Karppi-tv-sarjasta: pimeässä kellarissa penkillä istuu nainen, joka on panttivankina ja hänen suunsa ja kätensä on sidottu. Hänen sieppaajansa seisoo vieressä.
Kuvassa kohtaus Karppi-tv-sarjasta: pimeässä kellarissa penkillä istuu nainen, joka on panttivankina ja hänen suunsa ja kätensä on sidottu. Hänen sieppaajansa seisoo vieressä. Kuva: Karppi-sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella tutkitaan rannalta löytyneen naisen murhaa. Dionysos Films / Yle ohjaajat,draamasarjat,Rike Jokela

Ohjaajan valta

Mitä tarkoittaa ohjaajan valta? Rike Jokela huokaa syvään.

- Ohjaaja ottaa vastuun kuvauspaikkatilanteesta. Mutta punk-rokkarina en mistään vallasta ole kiinnostunutkaan.

Jokela kuvailee ohjaajan roolin olevan kameran ja näyttelijän välissä. Ohjaaja ottaa myös vastuun ratkaisuista - niin hyvistä kuin huonoistakin. Kolikon toisena puolena hän sanoo kuvaustilanteen tunnelman personoituvan ohjaajaan. Jos ohjaaja on huonolla tuulella, se näkyy muissakin. Hän on oppinut, että kaikkia asioita ei kannata kiukutella eteenpäin.

- Se on sellainen paikka, missä pärjää parhaiten, kun ei esitä mitään. Typerintä on esittää ohjaajaa tai johtajaa.

Miten ohjaaminen muuttuu, kun näyttelijät ovat lapsia? Kuuntele Rike Jokelan pohdintoja:

Äijäkulttuurille loppu

Ohjaaja Rike Jokela toivoo heränneen keskustelun muuttavan elokuva-alaa. Muutosta kaipaisi hänen mielestään myös ajatus äijäkulttuurista ja mystisestä miestaiteilijasta. Mutta muuttaako nyt käytävä keskustelu elokuva- ja tv-maailmaa?

- Pakkohan sen on muuttaa. Loppupeleissä harva tietää näistä tällaisella laajuudella - tiedän sen, mitä olen tuttujen näyttelijöiden kanssa puhunut, en minä tiedä muista tuotannoista.

Jokela ottaa myös puheeksi aikojen saatossa mestareina pidetyt kuvataiteilijat, jotka ovat kuvanneet esimerkiksi alastomia naisia.

- Mistä me tiedämme, miten hän on heitä kohdellut? Jos tietäisimme, se saattaisi vaikuttaa siihen, miten kuvaa katsomme.

Rike Jokela vieraili Radio Suomen illassa Olga Ketosen vieraana. Kuuntele koko haastattelu alta.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi

 • Karoliina Luodon lapsi kuoli heti synnyttyään – nyt äiti auttaa muita ymmärtämään miltä lapsen menettäminen tuntuu

  Lapsen kuolema on monelle vieras ja tuntematon asia.

  Myöhäisen keskenmenon kokeneille vanhemmille kokemus hahmottuu odotetun ja rakastetun lapsen menettämisenä, eikä termi usein tunnu sopivalta kuvaamaan menetyksen vakavuutta ja vaikutusta. Karoliina Luoto perusti internetisivuston, johon on koottu tietoa myöhäisestä keskenmenosta vertaistueksi lapsensa menettäneille ja avuksi surevan läheisille kuoleman kohtaamiseen.

 • J. Karjalainen ei ymmärrä, miksi aina pitäisi uudistua

  Rakkaus ja musiikki eivät asu sydämessä vaan aivoissa!

  61-vuotias J. Karjalainen on kertonut tarinoita musiikillaan 1980-luvun alusta lähtien. Hittinikkari kertoo, että tuoreen levyn synnyttämisessa apuna olivat perinteiset keinot kuten muistivihko. Albumin nimibiisi, Sä kuljetat mua, sai alkunsa oikeastaan jo 1960-luvulla, kun radiossa soi pelottava iskelmä.

 • Syksy on suuren hapatuksen aikaa

  Hapattaminen on edullinen säilöntätapa.

  Hapansäilöntä on uudelleen elpynyt säilöntätapa. Eniten hapattamalla säilötään edelleenkin kaalia, mutta myös muiden kasvisten ja muun muassa sienten hapattaminen on nostanut viime vuosina suosiotaan.

 • Ilmastonmuutosrokkia pelottomasti runttaa Toivo Susi - Euroopan syvimmässä kaivoskuilussa äänitetty kappale ponnahti pinnalle Levylautakunnassa

  Alman ja Sannin uutuudet Levylautakunnan kuuntelussa.

  Enemmän kuin ajankohtainen on Toivo Suden uusi kappale. Vaikka teksti on täysin tätä päivää, kappale ei musiikillisesti ole ajan orja. Monta muutakin ajatonta ja historian tunnustavaa biisiä käytiin läpi Levylautakunnassa, jossa viikon uutuuksia kuuntelivat Yona, Pasi Ruohonen ja Susanna Vainiola.

 • Parhaimmillaan vauvaharrastus voi piristää aikuisenkin arkea – juttuseura lieventää äitien ja isien yksinäisyyttä

  Yhdessä tekeminen ja lepo tärkeitä harrastamisessa.

  Pitääkö vauvan tai taaperon harrastaa? Parhaimmillaan vauvan harrastukset piristävät aikuisenkin arkea, mutta pahimmillaan ne kuormittavat jo valmiiksi haasteellista vauva-aikaa. Riittääkö vauvalle täysi vatsa, lämmin syli ja vanhemman seura? Vastaajina ovat Väestöliiton vanhemmuustiimin esimies, psykologi Suvi Laru ja MLL:n suunnittelija Tuulikki Matero.

 • Pelle Miljoona Oy on edelleen yhtä kuuma kuin moottoritie muinoin

  Jukka Takalo ja Timo Koivusalo Levylautakunnan vieraina

  Keskusteluun nousevat nuoruuden sankarit, kierrätyksen tärkeys ja Haukiputaan kotibileiden tytöt, kun ruoditaan uutta musiikkia. Jotenkin raikaalta kuulostaa se, kun vanha bändi on säilyttänyt soundinsa. Ja se, kun muusikko kertoo tarinansa eleettömän rauhallisesti. Levyuutuuksia kuuntelemassa muusikko Jukka Takalo ja elokuvaohjaaja Timo Koivusalo sekä toimittaja Marko Gustafsson.

 • Mitä sinä tiedät Egotripistä?

  Tietovisa - aiheena Egotrippi.

  Mitä sinä tiedät Egotripistä? Seuraavassa on liuta kysymyksiä Egotrip yhtyeestä, jonka kaksi jäsentä eli Knipi ja Mikki Kauste olivat Olga Ketosen vieraana Radio Suomen iltaohjelmassa. Kaikki vastaukset kysymysiin löytyvät Olgan tekemästä haastattelusta. Oletko sinä Egotrippi tietouden: hevari, keskari vai höyhen?

 • Pyörämatkailua ja matkapyöriä

  Pyöräily kasvattaa suosiota - tarjolla mahtavia reittejä.

  On tieteellisesti todistettu, että pyöräily on ympäristöystävällistä, se edistää ihmisten terveyttä ja antaa mahdollisuuden liikkua itsenäisesti pidempiä matkoja kuin jalan. Nämä tosiasiat ovat nostaneet pyöräilyn suosiota viime vuosina ja vaikuttaneet myös siihen, että pyörät ovat kehittyneet huimasti. Peruspyörä on edelleen hyvin pitkälle samanlainen kuluväline kuin 1800 luvun lopulla, mutta polkemisen keveys ja sitä myötä kasvanut nopeus luo polkupyörälle vielä lisää monikäyttöisyyttä, niin harrastus- kuin arkikäytössäkin.

 • Uusi musiikki on vanhoista aineista leivottu - Sam Huberin Prince-pastissi toimii

  Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi

  Joku ammentaa estetiikkansa Motownista ja discosta, toisilla johtolankana 1960-luvun viihdemusiikki tai princemäinen funk. Monta vanhoista laareista ammentavaa uutuuskappaletta on esillä Levylautakunnassa. Viikon levyuutuuksia kuuntelemassa Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi sekä musiikkitoimittaja Josper Knutas.