Hyppää pääsisältöön

Kultamitalisti Matti Suur-Hamari rauhoittuu rutiineilla ennen kisaa – tarkkaan valittu soittolista ja sopivasti kainalopieruja

Paralympiavoittaja Matti Suur-Hamari Puoli seitsemän studiossa
Paralympiavoittaja Matti Suur-Hamari Puoli seitsemän studiossa Matti Suur-Hamari,Puoli seitsemän

Pyeongchangin paralympialaisissa kultaa ja pronssia napannut Matti Yli-Hamari antaa kiitosta tiimilleen. Siihen on jo vuosia kuulunut myös psyykkinen valmentaja. Kisajännitystä on vähennetty muun muassa tarkasti toistuvilla rutiineilla.

Matti Suur-Hamari jäi Sotshin paralympialaisissa yhdenneksitoista. Yhtenä syynä epäonnistumiseen oli jännittäminen.

– Se oli kyllä ehkä se kaikista suurin syy siihen, että miksi siellä muikkuverkot helisi. Se oli selkeesti hyvä oppikoulu ja hyvä sellainen karvas pettymys, näin jälkikäteen kun sitä ajattelee.

Se oli kyllä ehkä se kaikista suurin syy siihen, että miksi siellä muikkuverkot helisi.

Kisojen jälkeen Suur-Hamari sai avukseen valmennustiimin, johon kuuluu myös psyykkinen valmentaja. Tiimin kanssa ruvettiin kääntämään heikkouksia vahvuuksiksi.

Jännitystä on pystytty vähentämään muun muassa tietyillä rutiineilla, jotka kuuluvat nyt Suur-Hamarin jokaiseen kisapäivään.

– Musiikki on yks sellainen, mikä on rutiini ja heti aamulla kun silmät aukeavat, niin ja tietyt – ei ne mitään taikauskomuksia tai muuta ole – mutta tietyt asiat menee tietyssä järjestyksessä.

Ei ne mitään taikauskomuksia tai muuta ole, mutta tietyt asiat menee tietyssä järjestyksessä.

Ihan tarkka soittoilistaa Suur-Hamari ei suostu paljastamaan, se on salaisuus, mutta musiikki valitaan sen mukaan, onko olo hermostunut vai tarvitaanko lisää energiaa.

Suorituspaikalla on yleensä mukana vain lajivalmentaja Mikko Wendelin. Tunnelma voi olla hermostunutkin, mutta rutiinien ansiosta tilanteen saa pidettyä hallinnassa.

– Kyllä siellä saattaa vähän sisäpiirijuttujakin olla. Mikko luo aika hyvin henkeä ja osaa lukea meikämandoliinoa ja vähän kainalopieruja heittää siihen ennen starttia.

Mikko luo aika hyvin henkeä ja osaa lukea meikämandoliinoa ja vähän kainalopieruja heittää siihen ennen starttia.

Katso miten Susannalle ja Mikolle kävi Matti Suur-Hamarin tasapainotreenissä jumppapallolla:


Huomenna Suur-Hamarin matka vie kotiseudulle Imatralle, jossa paralympiasankarin kunniaksi järjestetään kansanjuhla kaupungin keskustassa.

Katso Matti Suur-Hamarin koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän