Hyppää pääsisältöön

Rakenna värikäs sillilasi kerroksittain

8 portioner matjesglas i ett kök.
8 portioner matjesglas i ett kök. Kuva: Yle/Carina Ahlskog ruokaohjeet,Strömsö,Matjessilli

Tuunaa pääsiäisen silliateria tekemällä "tornin" matjessillistä ja muista herkuista. Lue myös mikä juoma sopii tähän umamirikkaaseen ateriaan.

Ainekset, 8 annosta:

  • 200 g kokonaisia matjessillifileitä
  • 1 dl kermaviiliä
  • 1 dl ranskankermaa
  • suolaa tai yrttisuolaa
  • mustapippuria
  • tuoretta tilliä silputtuna
  • tuoretta silopersiljaa silputtuna
  • 3 kovaksi keitettyä kananmunaa
  • 3 keitettyä perunaa pilkottuina
  • 1 punasipuli hienoksi silputtuna
  • ½ keltasipulia hienoksi silputtuna
  • 2 rkl majoneesia
  • ½ keltaista luomupaprikaa pieneksi kuutioituna
  • 50 g siianmätiä
  • ½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
  • siemennäkkileipää tarjoiluun

Tee näin:

  1. Suikaloi matjessillifileet.
  2. Sekoita kermaviili ja ranskankerma keskenään ja mausta suolalla, mustapippurilla sekä tilli- ja silopersiljasilpulla.
  3. Murenna munankeltuaiset haarukalla. Pilko munanvalkuaiset pieniksi paloiksi.
  4. Laita ainekset kerroksittain lasiin esimerkiksi seuraavassa järjestyksessä: perunapalat (voit valuttaa niiden päälle hieman sillinlientä tai sitruunamehua), sipulisilput, kermaviiliseos, sillisuikaleet, valkuaishake, majoneesi, paprikakuutiot, keltuaismurut ja siianmäti.
  5. Valuta päälle hieman sitruunamehua ja viimeistele sitruunankuoriraasteella, tillinoksalla ja sipulisilpulla.

Juomasuositus matjeslasille
Makeanhapan silli, umaminen kananmuna, raaka sipuli ja mäti – tämä makuyhdistelmä jyrää helposti alleen viinin kuin viinin. Valitse siksi esimerkiksi raikas, kullankeltainen ale, jossa humalan katkeruus ei tule kovin voimakkaasti esille.

Portioner matjesglas i ett kök.
Matjesmaljat valmiina nautittavaksi. Portioner matjesglas i ett kök. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Matjessilli,ruokaohjeet,Strömsö

Vinkki: Jos haluat tehdä majoneesin itse, tässä hyvä perusresepti: Pauls oljeskola (ruotsiksi).
Käytä mieluiten kotimaista kylmäpuristettua luomurapsiöljyä; majoneesista tulee siten keltaisempaa. Sillin ja sipulin vahvat maut myös kestävät luomurapsiöljyn voimakasta makua.