Tuunaa pääsiäisen silliateria tekemällä "tornin" matjessillistä ja muista herkuista. Lue myös mikä juoma sopii tähän umamirikkaaseen ateriaan.
Ainekset, 8 annosta:
- 200 g kokonaisia matjessillifileitä
- 1 dl kermaviiliä
- 1 dl ranskankermaa
- suolaa tai yrttisuolaa
- mustapippuria
- tuoretta tilliä silputtuna
- tuoretta silopersiljaa silputtuna
- 3 kovaksi keitettyä kananmunaa
- 3 keitettyä perunaa pilkottuina
- 1 punasipuli hienoksi silputtuna
- ½ keltasipulia hienoksi silputtuna
- 2 rkl majoneesia
- ½ keltaista luomupaprikaa pieneksi kuutioituna
- 50 g siianmätiä
- ½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
- siemennäkkileipää tarjoiluun
Tee näin:
- Suikaloi matjessillifileet.
- Sekoita kermaviili ja ranskankerma keskenään ja mausta suolalla, mustapippurilla sekä tilli- ja silopersiljasilpulla.
- Murenna munankeltuaiset haarukalla. Pilko munanvalkuaiset pieniksi paloiksi.
- Laita ainekset kerroksittain lasiin esimerkiksi seuraavassa järjestyksessä: perunapalat (voit valuttaa niiden päälle hieman sillinlientä tai sitruunamehua), sipulisilput, kermaviiliseos, sillisuikaleet, valkuaishake, majoneesi, paprikakuutiot, keltuaismurut ja siianmäti.
- Valuta päälle hieman sitruunamehua ja viimeistele sitruunankuoriraasteella, tillinoksalla ja sipulisilpulla.
Juomasuositus matjeslasille
Makeanhapan silli, umaminen kananmuna, raaka sipuli ja mäti – tämä makuyhdistelmä jyrää helposti alleen viinin kuin viinin. Valitse siksi esimerkiksi raikas, kullankeltainen ale, jossa humalan katkeruus ei tule kovin voimakkaasti esille.
Vinkki: Jos haluat tehdä majoneesin itse, tässä hyvä perusresepti: Pauls oljeskola (ruotsiksi).
Käytä mieluiten kotimaista kylmäpuristettua luomurapsiöljyä; majoneesista tulee siten keltaisempaa. Sillin ja sipulin vahvat maut myös kestävät luomurapsiöljyn voimakasta makua.