Raikkaalla ja täyteläisellä porkkanatsatsikilla höystetty pieni rapea leipä on maukas pohja ohueksi viipaloidulle savustetulle lampaanlihalle. Tsatsiki sopii mainiosti lisukkeeksi myös muulle lihalle, kasvisruoille tai vaikkapa makkaralle.
Lammasbruschettat
Ainekset, 12 kpl:
- ½ rkl oliiviöljyä
- 3 valkosipulinkynttä suikaloituina
- 12 viipaletta hapanjuuresta leivottua paahtoleipää
- sormisuolaa
- 200 g savustettua lampaanlihaa (paistia tai reittä) ohueksi viipaloituna
Tee näin:
- Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja lisää valkosipulisuikaleet.
- Paista leipäviipaleet pannulla. Ripota viipaleille hieman sormisuolaa.
- Laita leiville porkkana-omenatsatsikia ja lampaanlihaviipaleita ja viimeistele omena-sipuliseoksella.
Porkkana-omenatsatsiki
Ainekset:
- 200 g keltaisia ja oransseja porkkanoita
- 3 kotimaista keltapunaista omenaa
- 2 valkosipulinkynttä
- suolaa
- mustapippuria
- kourallinen tuoretta persiljaa hienoksi silputtuna
- sitruunamehua
- ½ dl siideriä
- 2 dl kreikkalaista jogurttia
- 2 tl oliiviöljyä
- 1 tl juustokuminaa
Tee näin:
- Raasta porkkanat ja omenat karkeaksi raasteeksi ja murskaa valkosipulinkynnet.
- Sekoita porkkana- ja omenaraasteet sekä valkosipulimurska keskenään ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Mausta sitruunamehulla ja sekoita joukkoon siideri, jogurtti ja juustokumina.
Rapsakka omena-sipuliseos
Ainekset:
- 1 kotimainen omena
- ½ keltasipulia
- ½ salottisipulia
- 1 rosmariininoksa lehdet riivittyinä
- 1 rkl hienoksi silputtua persiljaa
- 2 rkl siideriä
- suolaa tai yrttisuolaa
- mustapippuria
Tee näin:
- Leikkaa omena pieniksi kuutioiksi ja silppua sipulit.
- Sekoita keskenään omenakuutiot, sipulisilput ja yrtit.
- Mausta siiderillä, suolalla ja mustapippurilla.
Juomasuositus lammasbruschettoille:
Raa’alle omenalle ja raa’alle sipulille voi olla hankala sovittaa viiniä, mutta raikkaan hapan aito siideri suoriutuu haasteesta hienosti toistaen lisäksi omenan maun.
Vinkki
Jos otat paahtoleivästä muotilla ympyröitä, säästä leiväntähteet ja tee niistä krutonkeja. Leikkaa leivänkannikat kuutioiksi, levittele ne uunipellille, laita päälle voinokareita ja ripota pinnalle suolaa ja mustapippuria. Paista krutonkeja 170-asteisessa uunissa 10 minuuttia.