Hyppää pääsisältöön

Tarjoile lammasbruschettat porkkana-omenatsatsikin kera naposteltavaksi illanistujaisiin

Lammbruschetta med gul morots- och äppeltzatziki i ett kök.
Valmiit lammasbruschettat porkkana-omenatsatsikin kera Lammbruschetta med gul morots- och äppeltzatziki i ett kök. Kuva: Yle/Carina Ahlskog ruokaohjeet,Strömsö,Bruschetta

Raikkaalla ja täyteläisellä porkkanatsatsikilla höystetty pieni rapea leipä on maukas pohja ohueksi viipaloidulle savustetulle lampaanlihalle. Tsatsiki sopii mainiosti lisukkeeksi myös muulle lihalle, kasvisruoille tai vaikkapa makkaralle.

Lammasbruschettat

Ainekset, 12 kpl:

  • ½ rkl oliiviöljyä
  • 3 valkosipulinkynttä suikaloituina
  • 12 viipaletta hapanjuuresta leivottua paahtoleipää
  • sormisuolaa
  • 200 g savustettua lampaanlihaa (paistia tai reittä) ohueksi viipaloituna

Tee näin:

  1. Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja lisää valkosipulisuikaleet.
  2. Paista leipäviipaleet pannulla. Ripota viipaleille hieman sormisuolaa.
  3. Laita leiville porkkana-omenatsatsikia ja lampaanlihaviipaleita ja viimeistele omena-sipuliseoksella.

Porkkana-omenatsatsiki

Ainekset:

  • 200 g keltaisia ja oransseja porkkanoita
  • 3 kotimaista keltapunaista omenaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • kourallinen tuoretta persiljaa hienoksi silputtuna
  • sitruunamehua
  • ½ dl siideriä
  • 2 dl kreikkalaista jogurttia
  • 2 tl oliiviöljyä
  • 1 tl juustokuminaa

Tee näin:

  1. Raasta porkkanat ja omenat karkeaksi raasteeksi ja murskaa valkosipulinkynnet.
  2. Sekoita porkkana- ja omenaraasteet sekä valkosipulimurska keskenään ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
  3. Mausta sitruunamehulla ja sekoita joukkoon siideri, jogurtti ja juustokumina.

Rapsakka omena-sipuliseos

Ainekset:

  • 1 kotimainen omena
  • ½ keltasipulia
  • ½ salottisipulia
  • 1 rosmariininoksa lehdet riivittyinä
  • 1 rkl hienoksi silputtua persiljaa
  • 2 rkl siideriä
  • suolaa tai yrttisuolaa
  • mustapippuria

Tee näin:

  1. Leikkaa omena pieniksi kuutioiksi ja silppua sipulit.
  2. Sekoita keskenään omenakuutiot, sipulisilput ja yrtit.
  3. Mausta siiderillä, suolalla ja mustapippurilla.
Lammbruschetta med gul morots- och äppeltzatziki.
Lammbruschetta med gul morots- och äppeltzatziki. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Bruschetta,ruokaohjeet,Strömsö

Juomasuositus lammasbruschettoille:
Raa’alle omenalle ja raa’alle sipulille voi olla hankala sovittaa viiniä, mutta raikkaan hapan aito siideri suoriutuu haasteesta hienosti toistaen lisäksi omenan maun.

Vinkki
Jos otat paahtoleivästä muotilla ympyröitä, säästä leiväntähteet ja tee niistä krutonkeja. Leikkaa leivänkannikat kuutioiksi, levittele ne uunipellille, laita päälle voinokareita ja ripota pinnalle suolaa ja mustapippuria. Paista krutonkeja 170-asteisessa uunissa 10 minuuttia.