Hyppää pääsisältöön

Vesta julkaisi odotetun debyyttilevyn, jonka lohtulauseet heräävät eloon kuuntelijan mielessä

Lohtulauseita on persoonallinen levy, jonka biisit ovat täynnä musikaalisia koukkuja ja yllätyksiä.

Vesta // Kuva: Andre Pozusis

Vestan Lohtulauseita-levyllä kuljetaan läpi tunteiden skaala pelosta, epävarmuudesta ja suuttumuksesta alkaen aina rokkikukkomaiseen itsevarmuuteen. Lauluissa leijuu sekä rakkauden että eron jälkeiset tunnelmat.

Vestan debyyttilevy on yksi vuoden odotetuimmista levyistä. Lyhyessä ajassa laulaja on lyönyt itsensä läpi sekä marginaalissa että valtavirrassa. Ota varovasti -singleä on striimattu yli 2 miljoonaa kertaa ja hän on vieraillut muun muassa Pyhimyksen ja Töölön Ketterän biiseillä.

Aiemmin tänä vuonna hänet äänestettiin myös YleX:n läpimurto -äänestyksessä artistiksi, jonka odotetaan tekevän ison läpimurtonsa tänä vuonna.

Lahjakkaasta lauluntekijästä on povattu suomenkielisen popin suunnannäyttäjää. Vestan hartioille on langetettu raskas viitta, jonka kantaminen voisi hirvittää debyyttiartistia. Ulkopuolisista paineista huolimatta Lohtulauseita on persoonallinen levy, jonka biisit ovat täynnä musikaalisia koukkuja ja yllätyksiä.

Yleisölle tutumpien balladimaisten biisien rinnalle löytyy esimerkiksi raivoisasti soiva Vestallica-kappale, jolla rumpukone paukkuu kuin tuoreilla trap-artisteilla ja särötettu kitarariffi jyrää melodian yli. Tukkeutunutta viemäriä käytetään tekosyynä kutsua kylään aamuyön tunteina. Tyhjä rinta ja ontto katse täytetään läheisyydellä.

Laulut omistetaan suoraan kuuntelijalle levyn nimikkokappaleella. “Oon sitä mieltä todella, et biisi on poikkeuksetta aina kuulijan oma”, Vesta laulaa ja jatkaa toteamalla, että jokainen kuulee biiseissä sen, mistä tietää parhaiten. Tällä tavalla biisit heräävät eloon kuuntelijan omalla tarinalla ja Vesta tavoittaa ihmismielen sopukan, joka toistuvasti toteaa “tää biisi kertoo niin musta”. Hienovaraisesti kulkevissa teksteissä on paljon tilaa omalle tulkinnalle ja juuri se herättää kappaleet eloon, kun kuuntelija peilaa tekstejä mielessään omiin tarinoihinsa.

Lohtulauseita-levyä ei ole tehty tutun ja turvallisen kaavan mukaan, vaan sen leikittelevässä äänimaailmassa on tehty rohkeita kokeiluja.

Jori Sjöroosin tuottaman levyn äänimaailma tulvii erilaisia yksityiskohtia, kuten avausraidan taustalla määkivät lampaat, laulavat linnut ja sydämenlyöntejä muistuttavat iskut. Arkisimmillaan taustalla kuuluu mikron piippailua ja ovikellon ääniä, sillä Lohtulauseita on välähdyksiä arkisesta elämästä.

Levyllä Vesta laulaa, ettei halua esikuvaksi tai ikoniksi. Siitä huolimatta olisi toivottavaa, että Lohtulauseita-levyn kaltaiset leikkisät tuotantokokeilut, tarinavetoiset biisit ja harkittu näkemys inspiroisivat muita musiikintekijöitä. Toivottavasti Vestasta tulee sellainen suunnanäyttäjä, jota hänestä on povattu.

Vesta kävi myös Uuden musiikin X:ssä Ida Karimaan vieraana kertomassa Lohtulauseita-levystä. Haastattelun löydät tästä alta.

Lue lisää:

Teininä Vesta nautti hyvästä vihasta, nykyään hän kuuluu hurmaavimpiin ja mukavimpiin poptulokkaisiin

Vestasta on vuodessa kasvanut tähti – Kitaraindien sävyttämä keikka oli pysäyttävän kaunis

Biisiesittelyssä Ota varovasti: Vestan popmusiikki edustaa joko helpointa marginaalia tai vaikeinta valtavirtaa tällä hetkellä – ja se on tosi mielenkiintoista

Biisianalyysissä Sun katu: Vestan dramaattiseen uutuusbiisiin on helppo samaistua, jos on koskaan eronnut