Hyppää pääsisältöön

Nuoruuteni savotat – elokuva Kalle Päätalon aikuistumisesta

Päätalon romaanien elokuvaversiossa liikutaan 1930-luvun metsätöissä ja ensirakkauden huumassa.
Nuori Kalle Päätalo (Ari Kyösti-Seppo) lähetetään savotalle tukkitöihin. Päätalon romaanien elokuvaversiossa liikutaan 1930-luvun metsätöissä ja ensirakkauden huumassa. Yle TV1,Nuoruuteni savotat

TV1 torstaina 27.12.2018 klo 11.00 - 13.40, Areenassa

Elokuvassa Nuoruuteni savotat (12) eletään 1930-lukua Taivalkoskella. Nuoren Kalle Päätalon (Ari Kyösti-Seppo) perheen toimeentulo on kunnan varassa, koska Hermanni-isä (Martti Kainulainen) on sairaalassa.

Esikoinen Kalle lähetetään talvisavotalle tukkitöihin, mutta raskas työ ei häntä nujerra. Nuorukainen löytää itsestään uusia voimavaroja ja tapailee ensiaskeleitaan rakkauden tiellä. Hän kiinnostuu kirjoittamisesta ja kirjailijan urasta.

Kalle Päätalon nuoruusvuosista kertova elokuva jäi ohjaaja Mikko Niskasen viimeiseksi teokseksi. Nuoruuteni savotat on jatkoa elokuvalle Elämän vonkamies.

Elokuva perustuu Kalle Päätalon romaanisarjan Juuret Iijoen törmässä osiin Kunnan jauhot, Täysi tuntiraha ja Nuoruuden savotat, jotka ovat omaelämäkerrallisia kuvauksia kirjailijan nuoruudesta.

Rooleissa nähdään myös Pirjo Leppänen, Lilli Suomalainen, Matti Tuominen, Inga-Liisa Laukka, Ilkka Järvi-Laturi, Ahti Kuoppala ja Tom Wentzel.

Tuotanto: National-Filmi Oy, Suomi, 1988. Elokuva on esitetty edellisen kerran Ykkösellä maaliskuussa 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.