Hyppää pääsisältöön

Nuoruuteni savotat – elokuva Kalle Päätalon aikuistumisesta

Päätalon romaanien elokuvaversiossa liikutaan 1930-luvun metsätöissä ja ensirakkauden huumassa.
Nuori Kalle Päätalo (Ari Kyösti-Seppo) lähetetään savotalle tukkitöihin. Päätalon romaanien elokuvaversiossa liikutaan 1930-luvun metsätöissä ja ensirakkauden huumassa. Yle TV1,Nuoruuteni savotat

TV1 torstaina 27.12.2018 klo 11.00 - 13.40, Areenassa

Elokuvassa Nuoruuteni savotat (12) eletään 1930-lukua Taivalkoskella. Nuoren Kalle Päätalon (Ari Kyösti-Seppo) perheen toimeentulo on kunnan varassa, koska Hermanni-isä (Martti Kainulainen) on sairaalassa.

Esikoinen Kalle lähetetään talvisavotalle tukkitöihin, mutta raskas työ ei häntä nujerra. Nuorukainen löytää itsestään uusia voimavaroja ja tapailee ensiaskeleitaan rakkauden tiellä. Hän kiinnostuu kirjoittamisesta ja kirjailijan urasta.

Kalle Päätalon nuoruusvuosista kertova elokuva jäi ohjaaja Mikko Niskasen viimeiseksi teokseksi. Nuoruuteni savotat on jatkoa elokuvalle Elämän vonkamies.

Elokuva perustuu Kalle Päätalon romaanisarjan Juuret Iijoen törmässä osiin Kunnan jauhot, Täysi tuntiraha ja Nuoruuden savotat, jotka ovat omaelämäkerrallisia kuvauksia kirjailijan nuoruudesta.

Rooleissa nähdään myös Pirjo Leppänen, Lilli Suomalainen, Matti Tuominen, Inga-Liisa Laukka, Ilkka Järvi-Laturi, Ahti Kuoppala ja Tom Wentzel.

Tuotanto: National-Filmi Oy, Suomi, 1988. Elokuva on esitetty edellisen kerran Ykkösellä maaliskuussa 2018.

Keskustele