Hyppää pääsisältöön

Endometrioosin vuoksi lapsettomaksi jäänyt Riikka Sallinen: "Aluksi oli raskasta kuunnella muiden synnytyskokemuksia."

Riikka Sallinen seisoo oranssia seinää vasten.
Riikka Sallinen seisoo oranssia seinää vasten. Kuva: Yle, Minna Korhonen Akuutti

Endometrioosi teki Riikka Sallisen lapsihaaveet tyhjiksi kymmenisen vuotta sitten. Kipeän lapsettomuuden hyväksyminen on vaatinut paljon työtä, mutta nyt Riikka on sinut asian kanssa.

Kuuntele Riikan tarina

Kun Riikka Sallinen sai kuulla, ettei voi saada omia lapsia, takana oli vuosien prosessi. Ensin Riikka oli yrittänyt saada lasta miehensä kanssa luonnollisella tavalla, sen jälkeen vuoden ajan lapsettomuushoidoilla.

- Lapsettomuushoidot olivat rankkoja sekä henkisesti että fyysisesti. Ne itse asiassa lisäsivät endometrioosikipuja, koska hoidoissa käytettävät hormonit ruokkivat endometrioosia, Riikka muistelee.

- Tunteet hoitojen aikana vaihtelivat toivosta epätoivoon ja takaisin. Se oli raskasta. Sitten lääkäri totesi, että hoitoja on turha jatkaa.

Olenko hyödytön nainen?

Riikan lapsettomuus johtuu endometrioosista eli kohdun limakalvon pesäkesirottumataudista. Taudin vuoksi Riikan kohtu oli huonossa kunnossa.

Lapsettomuuden syyn selviäminen oli tavallaan helpottavaa, sillä rationaalisena ihmisenä Riikka ajatteli, että yrittämisellä on hyvä olla takaraja.

Lopullisesti lapsettomuuden hyväksyminen ei kuitenkaan ollut helppoa.

Riikka Sallinen seisoo ulkona kerrostalon pihalla.
Riikka Sallinen seisoo ulkona kerrostalon pihalla. Kuva: Yle, Minna Korhonen Akuutti

- Pahimmillaan mietin, että olen ihan hyödytön. Ajattelin myös, etten ehkä ole oikea puoliso miehelleni, jos hän haluaa omia lapsia.

Ne olivat kuitenkin turhia pohdintoja. Riikka ja hänen miehensä olivat menneet naimisiin lapsettomuushoitojen aikaan ja hankkineet myös ensimmäisen yhteisen asuntonsa.

Elämä vei väkisinkin eteenpäin, vaikka mielessä myllersi ja tunteet olivat pinnassa.

Tilanteet, joissa naiset vaihtoivat synnytyskokemuksia, olivat aluksi raskaita.

- Omaa lapsettomuutta oli raskasta sulatella, kun ystävät ympärillä lisääntyivät. Jouduin myös miettimään, miten menen tilanteisiin, joissa on vauvoja, Riikka kertoo.

Katkeruuteen Riikka ei kuitenkaan sortunut, vaan pyrki käymään läpi omia surun ja vihan tuntemuksia ja pääsemään niistä eteenpäin. Terapeuttia ei tarvittu, kun lähellä oli pari luottoystävää, joihin saattoi turvautua.

Myös miehen kanssa he kävivät lapsettomuutta läpi. He päätyivät yksissä tuumin siihen, että jatkavat elämää kaksistaan. He eivät halunneet adoptoida lasta, vaikka sitäkin vaihtoehtoa harkittiin perusteellisesti.

Riikka Sallinen katselee Kallion katumaisemaa.
Riikka Sallinen katselee Kallion katumaisemaa. Kuva: Yle, Minna Korhonen Akuutti
Lapsettoman vapaa-aika on oikeasti vapaa-aikaa.

Riikka sanoo vahvuudekseen sen, että hän haluaa ajatella positiivisesti ja tekee sitä ihan tietoisesti. Lapsettomuudesta voi löytää myös hyviä puolia.

- Minä olen vapaa tekemään, mitä haluan. Työskentelen HR-asiantuntijana ja päivät voivat venyä välillä pitkiksi. Se ei haittaa, sillä kotona ei ole lapsia odottamassa ruokaa tai muuta huolenpitoa.

Jos tekee mieli lähteä töiden jälkeen leffaan tai lukea koko ilta kirjaa, sekin on mahdollista ilman lisäjärjestelyitä, Riikka hymyilee.

Rakas harrastus, lukeminen, on antanut Riikalle voimia. Kotona iso kirjahylly notkuu romaaneista. Myös opiskelu on tuonut sisältöä ja jaksamista elämään.

Meidän perhe: kaksi aikuista ja neljä kissaa.

Riikka elää miehensä kanssa tavallista kahden aikuisen arkea. Työ ja omat harrastukset ovat molemmille tärkeitä.

- Lapsettomuus on lopulta vahvistanut meidän parisuhdettamme, vaikka joskus ajattelin, että se koituisi sen kohtaloksi, Riikka sanoo.

Kotona majailee myös neljä kissaa, joita on mukava hoivata, vaikka Riikka ei missään nimessä halua verrata niitä lapsiin.

Eläinten paijaaminen ja kehräys saa rentoutumaan, joten ne ovat omalta osaltaan tuoneet mielihyvää ja jaksamista elämään.

Riikka Sallinen seisoo kadulla ja katsoo kohti.
Riikka Sallinen seisoo kadulla ja katsoo kohti. Kuva: Yle, Minna Korhonen Akuutti
En koe, että lapsettomuus olisi vähentänyt naiseuttani yhtään.

Lapsettomuus on vaikuttanut Riikkaan monella tavalla. Se on kasvattanut ja antanut perspektiiviä.

- Tiedän nyt, mitkä ovat oikeasti vakavia asioita ja mitkä eivät. Osaan suhteuttaa asioita. Esimerkiksi joku pieni epäonnistuminen töissä ei kaada koko maailmaa, Riikka selittää.

- Tuntuu, että pystyn selviämään lähes kaikesta. Itsetuntoni on vahvistunut ja tunnen itseni hyvin, kun olen joutunut työstämään asioita niin paljon.

Lapsettomuus elää kuitenkin koko ajan mukana.

- Kyllä se on aina jossain taustalla ja ajoittain se nostaa päätään, Riikka myöntää.

- Silloin kun ajatus nousee pintaan, etsin elämääni mielekkäitä juttuja, esimerkiksi hyvän kirjan, elokuvan tai näytelmän. Kyllä elämä ilman lapsiakin voi olla täyttä ja tasapainoista.

 • Akuutin kysely: Riitelevät lapset latistavat lomafiiliksen

  Kesälomassa ärsyttävät eniten riitelevät lapset.

  Ihana, kamala kesäloma! Vaikka lomaa usein odotetaan kuin kuuta nousevaa, saattaa se myös kuormittaa ja nostaa pintaan kielteisiä tunteita. Akuutin kyselyn mukaan suomalaisia ärsyttävät lomailussa eniten riitelevät lapset, loman vähyys ja huono sää.

 • Saako sadesää mielesi matalaksi? Näin sää vaikuttaa sinuun

  Säällä on iso vaikutus mielialaamme.

  Lievimmillään huonoksi koettu sää aiheuttaa mielipahaa ja pettymyksen tunteita lomalaiselle. Joillakin sää voi vaikuttaa jopa terveydentilaan. Ihmisten kokemukset säästä ovat todellisia, mutta onko asiasta tutkimustietoa? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen vastaa kysymyksiin.

 • Asenne ratkaisee! – Sääriproteesi ei hidasta 3-vuotiaan Luca-Emilin menoa

  Luca-Emilin jalka amputoitiin 7 kuukauden iässä.

  Kolmevuotias Luca-Emil Mykkänen syntyi ilman pohjeluuta. Vamma selvisi äidille jo raskausaikana ja hän huolehti, miten lapsi tulee pärjäämään. Voiko hän koskaan kävellä? Huoli oli kuitenkin turha. Sääriproteesi ei hidasta Luca-Emilin menoa millään tavalla – pienen pojan vauhti on välillä niin kova, että vanhemmat joutuvat toppuuttelemaan menoa.