Hyppää pääsisältöön

Moni herää lapsitoiveeseen liian myöhään – 35 vuotta on naisen hedelmällisyyden valomerkki

Nainen seisoo kädet ristissä vatsansa päällä.
Nainen seisoo kädet ristissä vatsansa päällä. Kuva: Unsplash Akuutti

Omaa hedelmällisyyttään ei näe peilistä, eikä sen hiipumista vastaan voi taistella. Vaikka olo olisi nuorekas ja kasvot rypyttömät, alkaa naisen hedelmällisyys laskea radikaalisti 35-vuotispäivän jälkeen. Jos lapsesta haaveilee, on 35-vuotiaalla jo kova kiire. Moni ei sitä ymmärrä.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Eero Varila tapaa yhä useammin lapsettomuusklinikan vastaanotolla ihmisiä, joilla lapsen yrittäminen on syystä tai toisesta siirtynyt: On haluttu järjestellä elämä hyvälle mallille opiskeluiden, töiden ja taloudellisten puitteiden osalta tai sopiva kumppani on löytynyt vasta myöhemmällä iällä.

Usein lapsettomuuslääkärin vastaanotolla koetaan myös yllätyksiä. Kun miehen hedelmällisyys on vielä entisellään, saattaa naisen hedelmällisyys vedellä viimeisiä.

– Monella on se harhakuva, että yli nelikymppinen tulee raskaaksi tuosta vaan. Se on täyttä puppua! Varila huokaisee.

– Yksi syy tähän väärään mielikuvaan on mediassa esiin nostetut tarinat naisista, jotka ovat tulleet raskaaksi yli 40- ja jopa yli 50-vuotiaina. Jutuissa on unohdettu mainita, että suurin osa näistä raskauksista on saatu aikaan luovutetuilla munasoluilla. Se on monelle vanhemmuudesta haaveilevalle suuri yllätys.

Biologiaa vastaan ei voi taistella

Naiselle kehittyy tietty munasolukapasiteetti jo sikiövaiheessa. Tällä munasolumäärällä on pärjättävä. Enempää ei ole, eikä tule.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Eero Varilan mukaan biologisesti paras ikä tulla äidiksi olisi noin 20–30 vuoden iässä. Tällöin hedelmällisyys on vielä suhteellisen hyvä. Sen jälkeen kello alkaa tikittää kovaa vauhtia.

– Raskausmahdollisuudet huononevat jo 30–32 ikävuoden jälkeen. 35 vuoden iässä munasolut alkavat hiipua jyrkemmin ja jossain vaiheessa munasolut loppuvat kokonaan. Sen jälkeen lasta ei ole mahdollista saada omilla munasoluilla, ellei niitä ole jostain syystä pakastettuna, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Eero Varila kertoo.

Nainen on silmät kiinni ja pitää ristissä olevia käsiään kasvojensa edessä.
Nainen on silmät kiinni ja pitää ristissä olevia käsiään kasvojensa edessä. Kuva: Unsplash Akuutti
Poikkeavalla munasolulla ei yksinkertaisesti tee yhtään mitään.― Eero Varila, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Toinen vieläkin merkittävämpi hedelmällisyyteen vaikuttava asia on munasolujen laatu. Mitä enemmän ikää tulee, sitä useampi munasolu on poikkeava.

35 ikävuoteen asti poikkeavia munasoluja on noin yksi kolmesta. Sen jälkeen tilanne muuttuu. 38–40-vuotiaiden munasoluista poikkeavia on jo puolet.

– Poikkeavalla munasolulla ei yksinkertaisesti tee yhtään mitään. Vaikka tällainen munasolu hedelmöittyisikin, ei se kehity raskaudeksi, Varila selittää.

Tämä selittää iän vaikutusta aikaan, mikä raskaaksi tulemiseen kuluu.

– Ovulaatio ei tapahdu iän myötä enää joka kuukausi, ja jos munasoluista vain joka toinen on käyttökelpoinen, tarvitaan raskaaksi tulemiseen melkoinen määrä sattumaa ja onnea. Voi mennä jopa kymmenen kuukautiskiertoa peräkkäin, ettei yksikään munasolu ole normaali. Siinä sitä aikaa kuluu, Varila täsmentää.

Nainen katselee auringonlaskua.
Nainen katselee auringonlaskua. Kuva: Unsplash Akuutti

Moni kävelee kuin unissaan lapsihaaveen ohi

Moni lapsesta haaveileva kävelee kuin unissaan parhaiden hedelmällisten vuosiensa ohi.

– Tutkijat ovat alkaneet käyttää ilmiöstä ilmaisua sleepwalking into infertility, jossa yhä suurempi joukko ikään kuin unissakävelee kohti ei-toivottua lapsettomuutta, Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch sanoo.

– Moni ei halua ajatella hedelmällisyyttään lainkaan tai kokee sen ajattelemisen hyvin ahdistavana. Usein halutaan saada myös opiskelut, työt ja taloudellinen tilanne kuntoon ennen lastenhankintaa. Toisaalta tarraudutaan liikaa julkisuuden esimerkkeihin, joissa raskaus on alkanut myöhemmällä iällä. Silloin on vaara, että lapsihaaveeseen herätään liian myöhään, eikä raskaaksi tulo enää onnistu.

Lapsettomuushoidoillakaan ei pystytä loputtomiin ihmeisiin.― Eero Varila, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Raskausmahdollisuus heikkenee iän myötä ja tämä pätee sekä luomuraskauksiin että lapsettomuushoitoihin.

– Lapsettomuushoidoillakaan ei pystytä loputtomiin ihmeisiin, Eero Varila muistuttaa.

Alle 37-vuotiaista lapsettomuushoidoilla tulee raskaaksi noin 80–90 prosenttia, yli 40-vuotiaista noin 50–70 prosenttia. 42 vuoden ikäisistä onnistutaan saamaan raskaaksi vain joka neljännes. Samat lukemat koskevat myös luomumenetelmiä.

Jos raskautta on yritetty vuoden ajan tai jos ikä lähestyy 35 vuotta, Varila suosittelee hedelmällisyyskartoituksen tekemistä.

– Jo yhdellä ultraäänitutkimuksella ja parilla verikokeella saadaan melko hyvin selville, millainen naisen hedelmällisyystilanne on. Vieläkö raskautta kannattaa yrittää luomusti vai onko jo kiire aloittaa lapsettomuushoidot?

Vauvan jalkoja pidellään kämmenen päällä.
Vauvan jalkoja pidellään kämmenen päällä. Kuva: Unsplash Akuutti,vauvat
Mitä useampaa lasta toivoo, sen aikaisemmin asiaan pitäisi herätä.― Anna Rotkirch, tutkimusprofessori

Väestöliiton tutkijajohtaja Anna Rotkirch kannustaa naisia myös selvittämään sukunsa naisten vaihdevuosien alkamisiän. Joidenkin kohdalla vaihdevuodet alkavat hyvin aikaisin ja usein alkamisikä on periytyvää.

– Lisäksi on tärkeää tiedostaa, että mitä useampaa lasta toivoo, sen aikaisemmin asiaan pitäisi herätä. Ehdottomasti kannustaisin ihmisiä suunnittelemaan lisääntymistään viimeistään 30 vuoden paikkeilla, jos se suinkin on mahdollista, Anna Rotkirch lisää.

Lapsettomuuden lisääntyminen ja ensisynnyttäjien keski-iän nouseminen on Anna Rotkirchin ja Eero Varilan mielestä suuri yhteiskunnallinen ongelma ja ison keskustelun paikka. Vanhemmuutta tulisi tukea enemmän ja tietoisuutta hedelmällisyyden aikarajasta ehdottomasti lisätä.

– Meidän yhteiskuntamme tahti on aivan toinen kuin hedelmällisyyden tahti. Lasten saanti ja kovimmat työelämän odotukset kilpailevat nyt samoista vuosista. Ja se ristiriita näyttää vain korostuvan, Anna Rotkirch vielä lisää.

Aina lapsettomuuden syytä ei saada selville. Miten kipeän asian kanssa selvitään? Katso Akuutti

Lue lisää:

Miksi vanhemmuutta lykätään? – Perhebarometri 2017
Väestöliiton Hedelmällisyys haltuun -hanke
Tilastokeskus: Ensisynnyttäjien keski-ikä nousi Suomessa Pohjoismaiden kärjen tasolle