Hyppää pääsisältöön

Anita

Someron sydämien kuningatar

Somerolla on kauppa, josta voi löytää uinuvan naiseutensa – ja fiftarivyötärönsä. Vintagetyylinen muotiliike on Anita Hallapellon unelma. Värikäs yrittäjäpersoona on työskennellyt kovasti saavuttaakseen värikylläisen unelmansa, vaikka aluksi pitikin pyydystää karanneita porsaita.

Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla
Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla kartat,egenland_karta
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sinisiä pilviä
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sinisiä pilviä

Silmiinpistävän pinkki Cadillac vuosimallia 1964 on kuin huutomerkki tummansinisten tavisvolvojen ja harmaiden norminissaneiden seassa. Niskavillat nousevat pystyyn, kun Anita Hallapelto jylinän saattelemana käynnistää ajokkinsa moottorin.

Peruutuspeilistä näkyy silmät ja vaalea kiharapehko.
Peruutuspeilistä näkyy silmät ja vaalea kiharapehko. Kuva: Rasmus Tåg / Yle rear-view mirror

Kädet ratille. Punaiset, huolellisesti lakatut kynnet valkoista nahkaa vasten. Pitkät, vaaleat kiharat putoilevat valkoiselle lampaantaljalle, joka peittää leveän etupenkin.

Mekko on sävy sävyyn auton kanssa. Helmaa peittävät eksoottiset kukat, ja sen alta vilahtaa tyllihame.

Vilkaisu kangaskukilla koristeltuun peruutuspeiliin, ja Anita kääntää Lyydiansa Joensuunkadun vilkkaan liikenteen sekaan. Liu'umme keskustan halki, ohi tyhjien liiketilojen ja säästöpankin sekä paikallisvakuutusyhtiön.

Lyydia rullaa vakaana sateen halki, ja Anita kääntää keulan kohti paikkaa, jossa kaikki sai alkunsa.

Jos joku viittii stressata sinusta sen verran että puhuu ja arvostelee, ehkä se on hyväkin. Sähän oot silloin jotain.

Tärkeintä on olla oma itsensä, puhukoot muut mitä puhuvat

Anitan seurassa ei olla hiljaa. Varsinaissuomalainen nuotti säestää iloista juttelua, ja puhe kääntyy siihen huomioon, mitä tällaisella autolla väistämättä saa.

Ja herättää Anita huomiota muutenkin. Näyttävä, persoonallinen nainen on saanut osakseen muutakin kuin ihailua.

– Se voi olla sitä kateutta. Mutta loppupeleissä kun miettii, jos joku viitsii stressata sinusta sen verran, että puhuu ja arvostelee, ehkä se on hyväkin. Sähän olet silloin jotain. Mutta en mä semmoisista hirveästi välitä, puhukoot mitä puhuvat.

Toki joskus ilkeät kommentit satuttavat. Mutta sitten Anita laittaa tavallista enemmän sydämiä ja tsemppauksia Facebook- ja Instagram-postauksiinsa. Puhukoot mitä puhuvat.

Prinsessapäivä ja Miss Kurvikas-kisa - muiden iloksi

Jo Anitan vaateliikkeen ovella saimme lämpimät halaukset. Ei mikään epätavallinen tapa tervehtiä asiakkaita, ainakaan tässä vaateliikkeessä. Ja siksi olemmekin täällä.

Vaaleanpunainen Cadillac vuodelta 1964 pysäköitynä Muotiputiikki Helmen edessä Somerolla.
Vaaleanpunainen Cadillac vuodelta 1964 pysäköitynä Muotiputiikki Helmen edessä Somerolla. Kuva: Yle/Eva Pursiainen vaateliikkeet,vintage,Cadillac,Somero
Ovi vintagevaateliikkeeseen.
Ovi vintagevaateliikkeeseen. Kuva: Yle/Eva Pursiainen ovet,vaateliikkeet,vintage
Anita Hallapelto vaateliikkeessään.
Anita Hallapelto vaateliikkeessään. Kuva: Yle/Eva Pursiainen vaateliikkeet,vintage

Moni on ehdottanut Egenland-ohjelmalle vierailukohteeksi Anita Hallapellon Muotiputiikki Helmeä.

Eräskin ehdottaja kuvailee Anitaa näin:

“Hänellä on taito saada asiakkaat hyvälle mielelle. Helmessä asiakas on aina kuningatar tai prinsessa. Hänen hyrsyvä iloisuutensa, positiivinen asenteensa, ja ennen kaikkea kekseliäisyytensä, taito järjestää ihania tapahtumia, on toisten ihmisten iloksi.”

Toinen ehdottaja kertoo Anitan hyväntekeväisyysprojekteista: joululahjakeräyksestä vähävaraisille lapsiperheille, kehitysvammaisten tyttöjen prinsessapäivästä ja Miss Kurvikas -kisasta, kauneuskilvasta, jossa osanottajien tulee olla vähintään kokoa 2XL.

Sångaren Kyösti Mäkimattila i svart smoking i sällskap av ett flertal damer i blommiga klänningar.
Laulaja Kyösti Mäkimattila, Anita Hallapelto ja prinsessapäivän osallistujia Lyydia-auton seurassa. Sångaren Kyösti Mäkimattila i svart smoking i sällskap av ett flertal damer i blommiga klänningar. Kuva: Yksityinen Kyösti Mäkimattila
Kuusi naista  pukeutuneina vintage-tyyliin vaaleanpunaisen amerikanraudan vieressä parkkipaikalla
Vuoden 2017 Miss Kurvikas -kisan osanottajia. Kuusi naista pukeutuneina vintage-tyyliin vaaleanpunaisen amerikanraudan vieressä parkkipaikalla Kuva: Yksityinen henkilökuvat

Anita parkkeeraa pinkin amerikanrautansa keskelle Someroa, ja se on kuin kotonaan 50-luvun vintagetyylistä innoituksensa saaneen vaateliikkeen edessä. Sitten tämä liikenainen avaa muotiputiikkinsa ovet kaikille, jotka etsivät väriä ja kauneutta elämäänsä.

Mikä häntä ajaa eteenpäin? Miksi niin moni nainen - ja yksi mies - on pitänyt Anitan kauppaa ja Anitaa itseään nähtävyytenä, joka pitäisi saattaa useamman tietouteen?

Palaamme näihin kysymyksiin, ja muotiliikkeen rekkien väliin. Ensin tanssilattia kutsuu.

Rauli Badding Somerjoki ja Reijo Taipale ovat Somerolle tärkeitä kulttuurihahmoja – Taipale kun tulkitsee somerolaislähtöisen Unto Monosen lauluja.

Tanssilava, kaiken alku ja juuri

On elokuun viimeinen keskiviikko Esakallion lavalla. Kello on vasta yksi iltapäivällä, mutta Köpi Koski & Projekti pyöräyttää tanssit käyntiin valssilla Brysselin yö.

Lattia täyttyy heti. Täytyy sanoa, että tällä maalaiskaupungin lavalla pukeudutaan näyttävästi.

Tanssiva pari
Tanssiva pari Kuva: Yle/Eva Pursiainen tanssilava,Esakallio,tanssiminen,Seuratanssi
Tanssiorkesteri soittaa lavalla, ihmisiä tanssimassa lattialla.
Tanssiorkesteri soittaa lavalla, ihmisiä tanssimassa lattialla. Kuva: Yle/Eva Pursiainen Esakallio,tanssilava,dansband

Valssin pyörteissä heilahtaa keltainen kellohelma, jonka alta pilkistää pinkki tylli; tuolla pyörii mustavalkeita palloja ja mustaa pitsiä; ohi kiitää punainen istuva hame, jossa takamuksen päällä kiemurtaa röyhelö; on myös kirkkaan punaisia, vaaleanpunaisia ja korallinsävyisiä ruusuja ja heleitä salsahelmoja...

– Eka kerta täällä oli pelottava. Oli hirveät mielikuvat että naiset on siellä ja miehet mittailee ja valkkaa katseellaan. Meitä oli naisporukka, ja itse tärisin vessan kulmalla, Anita nauraa muistellessaan.

Hänellä oli mukanaan valtavan kokoinen käsilaukku.

Tanssilavan reunalla istuva, vaalea, pitkähiuksinen nainen huiskuttaa viuhkalla.
Tanssilavan reunalla istuva, vaalea, pitkähiuksinen nainen huiskuttaa viuhkalla. Kuva: Rasmus Tåg / Yle Esakallio,tanssilava
Kolme mustaa käsilaukkua rivissä ikkunanlaudalla.
Kolme mustaa käsilaukkua rivissä ikkunanlaudalla. Kuva: Yle/Eva Pursiainen käsilaukut

– Yritin myllätä käsilaukkuani, ettei kukaan vaan huomaisi, jotta mulla olisi tekemistä siellä. Enhän mä tiennyt, ettei tanssilavalle mitään isoja käsilaukkuja viedä!

Anitaa haettiin tanssimaan.

– Mä piipitin koko ajan siinä että "apua apua, anteeks anteeks" – mutta siitä se sitten lähti. Se oli mun juttu.

Tanssikärpänen puri että tuntui. Mutta noihin aikoihin, 10 vuotta sitten, naiset pukeutuivat tansseissa joskus jopa leggingseihin, Anita muistelee. Hän halusi tansseihin ylleen tylliä ja helmaa.

Tanssiva pari
Tanssiva pari Kuva: Yle/Eva Pursiainen tanssilava,Esakallio
Pareja tanssimassa tanssilavalla.
Pareja tanssimassa tanssilavalla. Kuva: Rasmus Tåg / Yle Esakallio,tanssilava

Lavatanssit ovat siis olleet olennaisena alkusysäyksenä Anitan yrityksen tyylille. Ja tänä päivänä moni tanssilattian halki foksaava nainen pukeutuu Anitan myymään mekkoon.

– Koska käyn tanssimassa ja itselle se on niin tärkeää, olen sitä sanomaa levittänyt pitkin Suomen tanssilavoja. Kyllä mulla on varmaan ollut aika paljon vaikutusta siihen, mitä Esakalliossa tai Someron kahdella muulla tanssilavalla näkyy.

Anitalla on näyttöä vaikutuksestaan. Moni Suomen kuumimmista iskelmätähdistä pukeutuu hänen mekkoihinsa. Kontakteista iskelmämaailmaan on ollut iloa Anitan erinäisissä hyväntekeväisyysprojekteissa.

Esimerkiksi kehitysvammaisten prinsessapäivän osallistujat yllätti serenadilla heidän suosikkilaulajansa, tangokuningas Kyösti Mäkimattila.

Tanssilava täynnä tanssivia pareja, keskellä vaalea, pitkähiuksinen nainen vaaleanpunaisessa mekossa tanssii onnellinen ilme kasvoillaan.
Tanssilava täynnä tanssivia pareja, keskellä vaalea, pitkähiuksinen nainen vaaleanpunaisessa mekossa tanssii onnellinen ilme kasvoillaan. Kuva: Rasmus Tåg / Yle henkilökuvat,tanssilava,Esakallio

Nyt Köpi Koski & Projekti soittavat foxtrotia, sitten tangoa. Anita häviää tanssin pyörteisiin vaaleanpunaisessa tylliunelmassaan.

Onkohan tuo Anita joku kummajainen

Kummajainen ja suihkulakki

Anitan liikkeessä on ahdasta. Hillitön valikoima mekkoja, takkeja ja käsilaukkuja vie suurimman osan tilasta.

Pienellä rappusella istuu Marja Kuosma.

Marja Kuosma.
Marja Kuosma. Marja Kuosma. Kuva: Yle/Eva Pursiainen henkilökuvat

Marja oli juuri muuttanut Somerolle, kun sai kuulla sekä Anitasta että muotiputiikki Helmestä. Pieni kauppa runsaine näyteikkunoineen kutkutti, mutta Marjaa epäilytti silti.

– Ensin ajattelin että onkohan tuo Anita joku kummajainen. Tuntui, että eihän voi olla tuommoista ihmistä, tämähän on maaseutukaupunki – mistä se on eksynyt tänne!

Ajatus vintagetyylin vaatekaupasta Someron kaltaisessa maalaiskaupungissa ei istunut Marjan mieleen - ehkä kivijalkakauppa Helsingin keskustassa, mutta että täällä?

Lopulta Marja uskaltautui kynnyksen yli, mutta röyhelöt, helmat ja kuosit tuntuivat silti vähän päällekäyviltä. Jotakin teki kuitenkin mieli ostaa.

– Ostin uimamyssyn. Ja se oli aivan ihana.

Tuo uimalakki oli tärkeä ostos. Anita otti Marjan hämmennyksen tosissaan ja selitti, että tuon uimalakin alla kampaus pysyy ojossa koko uinnin ajan. Siitä lähtivät myös mekkokokeilut – ja naisten välinen ystävyys.

Vaalea, pitkähiuksinen nainen halaa tiukasti ja iloisesti tummempaa naista vaateliikkeessä.
Vaalea, pitkähiuksinen nainen halaa tiukasti ja iloisesti tummempaa naista vaateliikkeessä. Kuva: Rasmus Tåg / Yle halaaminen

Takahuoneessa Anita kuuntelee Marjan kertomusta. Hän hymyilee ja luo katseensa alas, silmissä kimaltelee. Hän on selvästi otettu Marjan kauniista sanoista.

“Anita on se helmi”

Terttu ja Marjo-Riitta keskustelevat tiskin kulmalla. Heidät saattaa usein löytää täältä, sillä Terttu työskentelee Helmessä ja Marjo-Riitta on Anitan hyvä ystävä.

– Noita suihkulakkeja näkee Someron uimahallissa, Terttu hymyilee.

Oikeasti naiset tulevat tänne hakemaan energiaa - Anitan energiaa, Terttu sanoo.

– Täällä saadaan ihmiset loistamaan ja tuntemaan itsensä ihaniksi, naiselliseksi naisiksi.

Lyhythiuksinen naine jolla punainen samettipusero.
Terttu Leino Lyhythiuksinen naine jolla punainen samettipusero. Kuva: Rasmus Tåg / Yle henkilökuvat
Marjo-Riitta Ahokas.
Marjo-Riitta Ahokas-Valtanen Marjo-Riitta Ahokas. Kuva: Eva Pursiainen / Yle henkilökuvat

Marjo-Riitta on samaa mieltä. Asiakkaiden itsetunnon kohottaminen on vähintään yhtä tärkeää kuin vaatteiden myyminen.

– Anita saa naiset tsempattua siihen, että “sä näytät hyvältä”. Mehän ollaan totuttu ajattelemaan, että ”mä näytän kamalalta” – haluaisin tuoda esille Helmen merkityksen. Tämä on helmi, ja Anita on se helmi.

Ranskalaiset alusvaatteet sikalassa

Anita on aina rakastanut kauniita asioita. Entisessä elämässään hän oli maatalon emäntä. Käytännölliset haalarit ja kumisaappaat kuuluvat maanviljelijän varustukseen, mutta Anita halusi tuntea olonsa kauniiksi.

Ja kaunis olo – se alkaa kauniista alusvaatteista, hän ajatteli. Mutta kun hän ei löytänyt mieleisiään alusasuja Suomesta, päätti hän tilata liivit ja pikkuhousut Pariisista.

Kukkamekko näyteikkunassa, ulkona harmaankalsea katukuva.
Kukkamekko näyteikkunassa, ulkona harmaankalsea katukuva. Kuva: Yle/Eva Pursiainen leningit,vintage,vaateliikkeet,näyteikkunat

Selvisi, ettei Anita ole yksin kauneudenjanossaan. Yhä useammat halusivat tilata Anitan kautta ranskalaisia alusvaatteita. Lopulta alusvaatetilauksista muodostui hänelle sivubisnes. Naiset ottivat yhteyttä ja alkoivat myydä Anitan alusvaatteita kotikutsuilla.

– Maatilan pihalle hankittiin parakki, joka oli mun varasto. Mä olin välillä sikalassa, välillä kanalassa, sitten mä taas pakkasin niitä liivejä siellä.

Hullunmyllyä riitti:

– Siat karkaili, kun asiakkaat kävi parakissa ostoksilla!

Muotiputiikki Helmi nähtynä pyöreästä peilistä.
Muotiputiikki Helmi nähtynä pyöreästä peilistä. Kuva: Yle/Eva Pursiainen rear-view mirror,peilit,vaateliikkeet
Anita Hallapelto asettelee rusettia juontaja Hannamari Hoikkalan päähän.
Anita Hallapelto asettelee rusettia juontaja Hannamari Hoikkalan päähän. Kuva: Yle/Eva Pursiainen stailaus

Yritys teetti paljon työtä. Anitan lapset olivat pieniä ja maatilan hoitaminenkin vaati paljon. Mutta alusvaatekauppa oli siemen sille, mitä tuleman piti. Viitisentoista vuotta sitten Helmi avasi ovensa, ja pariisilaisia vaatteita saattoi ostaa parakin sijaan liikehuoneistosta Someron keskustassa.

Jos hän jotakin katuu, se on aika, jonka Helmi on vienyt lasten kanssa olemiselta.

– Oli vuosia, jolloin nukuin kolme tuntia yössä. Työthän jatkuvat kotona, siellä mä teen kaikki Helmen kirjalliset hommat.

Nyt lapset ovat jo kasvaneet isoiksi, ja ihanat lapset ovatkin, Anita kehuu.

– En ehkä ajattele Helmeä kauhean bisnesmäisesti. Mä olen sanonut että Helmi on mun neljäs lapseni, ja mä kohtelen sitä niin. Jos Helmellä menee hyvin, mä olen siitä yhtä ylpeä kuin omista lapsistani.

Anita Hallapelto vaateliikkeessään.
Anita Hallapelto vaateliikkeessään. Kuva: Yle/Eva Pursiainen henkilökuvat

– Mä olen aina halunnut tehdä vähän eri tavalla kuin muut, silloinkin kun mä toin maahan kaiken myytävän tuolta maailmalta. Se oli aika iso homma silloin.

Kymmenisen vuotta sitten, innostuttuaan tanssilavoista ja tilattuaan hameensa alle tyllin, hän muutti perustamansa muotiliikkeen suuntaa. Helmestä tuli pieni retroparatiisi Baddingin kotikulmille Somerolle.

Eikä peruutuspeiliin ollut enää katsomista.

Anita Hallapelto istuu autossaan.
Anita Hallapelto istuu autossaan. Kuva: Yle/Eva Pursiainen Cadillac,Somero,henkilökuvat
Finlands karta som visar Someros position.
Karttaa klikkaamalla pääset Google Maps -karttaan, jossa ovat kaikki Egenland-kohteet. Finlands karta som visar Someros position. kartat


Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

  • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
  • Tähän mennessä olette lähettäneet Egenlandille yli 4000 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitsemme kiinnostavimmat.
  • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
  • Egenlandin kaikki videot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
  • Seuraa meitä Instagramissa!

Muokattu 27.3.2018 klo 11:10: Muutettu kuvatekstiä, jossa aiemmin virheellisesti luki että vitriinissä Baddingin seurana Toivo Kärki.