Hyppää pääsisältöön

Hannu Lintu ja RSO esittävät Šostakovitšin 8. sinfonian

Radion sinfoniaorkesteri ja Hannu Lintu
Radion sinfoniaorkesteri ja Hannu Lintu Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Radion sinfoniaorkesteri

RSO esittää Dmitri Šostakovitšin sinfonian nro 8 ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla 4.4. Musiikkitalossa. Lisäksi ohjelmassa on latvialaisen Peteris Vasksin viulukonsertto Distant Light, jonka solistina esiintyy Vadim Gluzman.

Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa. Yle Teemalla konsertti nähdään kahdessa osassa 8.4. ja 15.4. ja uusintana Yle TV1:ssä 14.4. ja 21.4.

Šostakovitš sävelsi sinfoniansa 7, 8 ja 9 toisen maailmansodan kauhujen keskellä. Itse hän kuvaili sotatrilogiansa seitsemättä (Leningrad, 1941) ja vuonna 1943 valmistunutta kahdeksatta sinfoniaa sielunmessuiksi, jotka tuovat esille sodan kauheuksia ja protestoivat niitä vastaan. Massiivinen, yli tunnin mittainen teos vie kuulijan kauheuksien, absurdiuden, surun, toivon ja kauneuden myllerrykseen.

Latvian tunnetuimpiin nykysäveltäjiin kuuluva Peteris Vasks käsittelee usein teoksissaan luontoa ja ihmisyyttä erilaisten uhkakuvien valossa. Kahdeksanosainen viulukonsertto Distant Light valmistui 1990-luvun puolivälissä ja kantaesityksessä solistina esiintyi Gidon Kremer. RSO:n konsertissa teoksen tulkitsee Vadim Gluzman, joka nousi 1990-luvun aikana viulistien kansainväliseen eliittiin. Gluzman on esiintynyt monien huippuorkesterien, kuten Chicagon sinfoniaorkesterin sekä Lontoon ja Berliinin filharmonikkojen solistina. Gluzman soittaa legendaarisella, vuoden 1690 Stradivariuksella "ex Leopold Auer", joka on hänellä pitkäaikaisessa lainassa Chicagon Stradivari Societyltä.

4.4. klo 19
Keskiviikkosarja 13

Hannu Lintu, kapellimestari
Vadim Gluzman, viulu
Pēteris Vasks: Distant Light
Dmitri Šostakovitš: Sinfonia nro 8 op. 65

 • Ylikapellimestari Hannu Lintu

  2017–2018 Lintu johtaa 20 konserttia Musiikkitalossa.

  Hannu Lintu aloitti Radion sinfoniaorkesterin kahdeksantena ylikapellimestarina elokuussa 2013 ja jatkaa näin jo vuosia jatkunutta menestyksekästä yhteistyötä RSO:n kanssa. Kaudella 2018–2019 Lintu johtaa 19 konserttia Musiikkitalossa ja vie orkesterin Suomen kiertueelle.

 • Gustav Mahler ja juutalaisuus

  Sirpa Hietanen pohtii aihetta.

  Miten uskonto vaikutti Mahlerin elämään ihmisenä ja säveltäjänä. Sirpa Hietanen pohtii aihetta Norman Lebrechtin kirjan Why Mahler? pohjalta

 • Yuja Wang peruuttaa - tilalle Alexander Melnikov

  Konsertin ohjelma ei vaihdu.

  Yksi tämän hetken suosituimmista pianisteista, Yuja Wang, on peruuttanut esiintymisensä Radion sinfoniaorkesterin solistina 25.1. Wangin tilalla esiintyy klassismin ja romantiikan ajan ohjelmiston hienostoneena tulkkina tunnettu venäläissyntyinen Aleksander Melnikov.

 • Tuore Grammy-ehdokas Yuja Wang RSO:n solistina tammikuussa

  Kevätkaudella kuullaan myös Fagerlundin uusi sellokonsertto.

  Häikäisevän tekniikkansa, vahvojen tulkintojensa ja säihkyvän lavapersoonallisuutensa ansiosta suursuosikiksi noussut Yuja Wang esittää Schumannin pianokonserton RSO:n solistina 25.1. Kevätkaudella nähdään myös nuoremman kapellimestaripolven kärkinimiä Klaus Mäkelästä Nicholas Colloniin.