Hyppää pääsisältöön

Hannu Lintu ja RSO esittävät Šostakovitšin 8. sinfonian

Radion sinfoniaorkesteri ja Hannu Lintu
Radion sinfoniaorkesteri ja Hannu Lintu Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Radion sinfoniaorkesteri

RSO esittää Dmitri Šostakovitšin sinfonian nro 8 ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla 4.4. Musiikkitalossa. Lisäksi ohjelmassa on latvialaisen Peteris Vasksin viulukonsertto Distant Light, jonka solistina esiintyy Vadim Gluzman.

Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa. Yle Teemalla konsertti nähdään kahdessa osassa 8.4. ja 15.4. ja uusintana Yle TV1:ssä 14.4. ja 21.4.

Šostakovitš sävelsi sinfoniansa 7, 8 ja 9 toisen maailmansodan kauhujen keskellä. Itse hän kuvaili sotatrilogiansa seitsemättä (Leningrad, 1941) ja vuonna 1943 valmistunutta kahdeksatta sinfoniaa sielunmessuiksi, jotka tuovat esille sodan kauheuksia ja protestoivat niitä vastaan. Massiivinen, yli tunnin mittainen teos vie kuulijan kauheuksien, absurdiuden, surun, toivon ja kauneuden myllerrykseen.

Latvian tunnetuimpiin nykysäveltäjiin kuuluva Peteris Vasks käsittelee usein teoksissaan luontoa ja ihmisyyttä erilaisten uhkakuvien valossa. Kahdeksanosainen viulukonsertto Distant Light valmistui 1990-luvun puolivälissä ja kantaesityksessä solistina esiintyi Gidon Kremer. RSO:n konsertissa teoksen tulkitsee Vadim Gluzman, joka nousi 1990-luvun aikana viulistien kansainväliseen eliittiin. Gluzman on esiintynyt monien huippuorkesterien, kuten Chicagon sinfoniaorkesterin sekä Lontoon ja Berliinin filharmonikkojen solistina. Gluzman soittaa legendaarisella, vuoden 1690 Stradivariuksella "ex Leopold Auer", joka on hänellä pitkäaikaisessa lainassa Chicagon Stradivari Societyltä.

4.4. klo 19
Keskiviikkosarja 13

Hannu Lintu, kapellimestari
Vadim Gluzman, viulu
Pēteris Vasks: Distant Light
Dmitri Šostakovitš: Sinfonia nro 8 op. 65

  • RSO-festivaali: Magnus Lindberg - uutuuksia, suurteoksia ja sielun veljiä

    Ohjelmassa mm. kulttiteos Kraft.

    RSO järjesti ensimmäistä kertaa oman festivaalin tammikuussa 2018. Yli 10 000 kuulijaa tavoittanut tapahtuma oli rakennettu Ludwig van Beethovenin musiikin ja henkilön ympärille. Seuraava RSO-festivaali pidetään 11.–31.10.2019 ja silloin keskiössä on orkesterin pitkäaikainen musiikillinen yhteistyökumppani, säveltäjä Magnus Lindberg.

  • Ylikapellimestari Hannu Lintu

    2017–2018 Lintu johtaa 20 konserttia Musiikkitalossa.

    Hannu Lintu aloitti Radion sinfoniaorkesterin kahdeksantena ylikapellimestarina elokuussa 2013 ja jatkaa näin jo vuosia jatkunutta menestyksekästä yhteistyötä RSO:n kanssa. Kaudella 2018–2019 Lintu johtaa 19 konserttia Musiikkitalossa ja vie orkesterin Suomen kiertueelle.