Hyppää pääsisältöön

Harva tuntee Paraisten puutalokaupunginosan

Parainen on Suomen toiseksi vilkkain mökkikunta, mutta matkaajat suuntaavat yleensä ruokakaupan ja huoltoaseman kautta kohti saaristoa. Aivan keskustan tuntumassa Vanhalla Malmilla kapeat kujat kiemurtelevat 1800-luvun puutalojen välissä. Asukkaat toivottavat vierailijat tervetulleiksi ja toivovat kujille elämää.

– Sanotaan, että meidän talossa leivottiin Paraisten ensimmäiset piparkakut. En tiedä pitääkö tieto paikkaansa, eikä sillä oikeastaan ole edes väliä. Hauska tarina se on silti, sanoo Anders Jungar.

– Voi katsella oman talon uunia ja miettiä, ketkä kaikki sitä ovat käyttäneet. Varmaa tietoa on se, että talossa toimi kauppa: siitä on vanha valokuva vuodelta 1914.

– Me taas asutaan Von Klinkendorfin talossa, kertoo Samuli Välimäki.

– Hän oli biologianopettaja, jolla oli lonkkavika. Kuulemma hän kulki ympäriinsä ontuen ja opetti latinankielisiä kasvinnimiä, ja oppilaat antoivat hänelle nimen Rosalin von Klinkendorf. Hän on ollut edesmennyt jo 50 vuotta, mutta täällä hänet muistetaan. Kuulin tarinan naapurilta, joka oli ollut hänen oppilaansa.

Koriste
Koriste

Vanha Malmi – käsityöläisiä, merimiehiä ja salakapakoita

  • Vanha Malmi on poikkeuksellisen hyvin 1800-luvun asussa säilynyt laaja puutaloalue Paraisten keskustan tuntumassa, kirkonmäen rinteessä.
  • Vanhimmat talot ovat 1700-1800-lukujen vaihteesta.
  • Puutaloalueella asui aikanaan käsityöläisiä ja merimiehiä, ja siellä pidettiin salakapakoita kirkkomatkalaisille.
Lauta-aita, josta puuttuu yksi lauta, taustalla puutalo, kesäisiä puita
Lauta-aita, josta puuttuu yksi lauta, taustalla puutalo, kesäisiä puita Kuva: Kristiina Välimäki puutalo,Parainen,aita,egenland_vanhamalmi

Vanhan Malmin talot ovat täynnä tarinoita, joita vanhat asukkaat kertovat uusille naapureille. Täällä asuvista monet jakavat arvostuksen historiaa, kulttuuria ja ympäristöä kohtaan.

Ehkä alueelle hakeutuu ihmisiä, jotka haluavat asua juuri tässä ympäristössä, naapurukset miettivät.

– On hirvittävän kiehtovaa ajatella mitä edelliset asukkaat ovat täällä tehneet ja miten samanlaisia perheitä taloissa on elänyt. Ja sitten me tulemme ja aloitamme vuorostaan elämämme siinä talossa, eletään varmaan aika samanlaista arkea – ja sitten luovutetaan se meidän elämä seuraaville, sanoo Stella Tiisala.

Nämä vanhat talot ovat meillä tavallaan vain lainassa. Me asetutaan osaksi jatkumoa.― Stella Tiisala
Vanhan Malmin asukas Anders Jungar kuvattuna punaisen puutalon edustalla, päällä vihreä huppari, raidallinen t-paita
On hauskaa, että kotitalolla on historia, sanoo Anders Jungar. Vanhan Malmin asukas Anders Jungar kuvattuna punaisen puutalon edustalla, päällä vihreä huppari, raidallinen t-paita Kuva: Yle / Rasmus Tåg Parainen,Vanha Malmi
Kaksi naista istuu pihakeinussa vihreällä pihalla Paraisten Vanhalla Malmilla.
Stella Tiisala (vas.) ja Kristiina Välimäki pitävät puutalokaupunginosassa siitä, että kaikki asuvat lähekkäin. Se tekee arjen jakamisesta helppoa. – Lapset voivat kulkea talosta taloon, aidan takaa kuulee lasten ääniä, ja me aikuiset huudellaan aidan yli toisillemme ja poiketaan kahville naapuriin. Kaksi naista istuu pihakeinussa vihreällä pihalla Paraisten Vanhalla Malmilla. Kuva: Yle / Maria Seppälä Keinu,Parainen,egenland

Puuseppiä, merimiehiä ja salakapakoita

Vanha Malmi oli Paraisten vanha historiallinen keskus ja tunnettiin pitkään puuseppien, räätäleiden sekä muiden käsityöläisten ja merimiesten asuinalueena.

Harmaakivikirkon alapuolella mäenrinteeseen laskeutuva, tiiviisti asutettu alue toi toisinaan järjestyksenpitäjille harmia: heille valitettiin toistuvasti, että puutalojen suojissa pidettiin sunnuntaisin salakapakoita kirkkomatkalaisille.

Puutaloja kadun varrella, taaemmalla ylempänä rinteessa, kuva otettu talvella, puissa ei lehtiä.
Alueella on monta yli satavuotiasta taloa. Puutaloja kadun varrella, taaemmalla ylempänä rinteessa, kuva otettu talvella, puissa ei lehtiä. Kuva: Kristiina Välimäki Parainen,puutalo,rakennusperintö,Vanha Malmi
Puutalojen kattoja, taustalla kirkon torni, puissa ei lehtiä, kuva otettu talvella.
Vanha Malmi kuuluu Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien rakennusperintökohteiden luetteloon. Puutalojen kattoja, taustalla kirkon torni, puissa ei lehtiä, kuva otettu talvella. Kuva: Kristiina Välimäki Parainen,rakennusperintö,puutalo,Paraisten kirkko,Vanha Malmi
Sinisiä vanhoja puutaloja, keskellä hiekkapohjainen kuja, taustalla suuria puita
Nykyisin puutalojen välissä mutkittelevilla kapeilla kujilla on hyvin rauhallista, jopa uneliaan oloista. Sinisiä vanhoja puutaloja, keskellä hiekkapohjainen kuja, taustalla suuria puita Kuva: Kristiina Välimäki Parainen,puutalo,rakennusperintö,Vanha Malmi
Vanhoja puutaloja, niiden välissä kapea kuja, kuva otettu talvella, puissa ei lehtiä.
Kujat ovat kapeita, sillä talot ovat täällä lähellä toisiaan. Vanhoja puutaloja, niiden välissä kapea kuja, kuva otettu talvella, puissa ei lehtiä. Kuva: Kristiina Välimäki Parainen,rakennusperintö,puutalo,kujat,Vanha Malmi
Kallion alapuolelta otettu kuva, lumisen kallion päällä puutaloja, kuva otettu talvella
Nykyiset säännökset eivät sallisi yhtä tiivistä rakentamista. Kallion alapuolelta otettu kuva, lumisen kallion päällä puutaloja, kuva otettu talvella Kuva: Kristiina Välimäki Parainen,rakennusperintö,talvi,puutalo,Vanha Malmi
QR-koodilla varustettu kyltti, jossa ruotsinkielistä tekstiä ja otsikko "Walter Johansson" Paraisten Vanhalla Malmilla opastamassa matkailijoita.
Vierailija saa tietoa talojen ja kaupunginosan vaiheista Vanhalle Malmille sijoitetuista kylteistä. QR-koodilla varustettu kyltti, jossa ruotsinkielistä tekstiä ja otsikko "Walter Johansson" Paraisten Vanhalla Malmilla opastamassa matkailijoita. Kuva: Yle / Maria Seppälä QR-koodit,matkailu,Parainen,egenland_vanhamalmi
Kyltti, jossa vanha mustavalkoinen valokuva, jossa kaksi pikkutyttöä ja teksti Evakko-stugan, Evakko tupa, taustalla keltainen puutalo.
Vanhalla Malmilla on myös pieni Karjalan evakoille omistettu kotimuseo. Kyltti, jossa vanha mustavalkoinen valokuva, jossa kaksi pikkutyttöä ja teksti Evakko-stugan, Evakko tupa, taustalla keltainen puutalo. Kuva: Yle / Maria Seppälä Parainen,Karjalan evakot,siirtoväki,evakot,Evakko tupa

"Porvoossa vastaavanlaisesta alueesta ja asumisesta on onnistuttu jo rakentamaan brändi"

Asukkaat näkevät kotikaupunginosassaan potentiaalia niin matkailun kuin asumisen kannalta. Jopa lähiseudun asukkaat tuntevat Vanhan Malmin huonosti. Kesäillassa juttelevien naapurusten mielestä Vanhalla Malmilla voisi olla enemmän elämää.

– Porvoossa vastaavanlaisesta alueesta ja asumisesta on onnistuttu jo rakentamaan brändi, pohtii Samuli Välimäki. Hän näkee Vanhan Malmin houkuttelevuuden kasvavan työelämän muutoksen ja etätyön myötä.

– Täällä voi elää modernia elämää vanhassa miljöössä, täydentää Kalle Alho.

– Ihmiset, jotka haluavat asua jalat maassa ja lähellä kaunista, rauhallista kaupungin keskustaa – heille tämä täydellinen valinta, Välimäki maalailee.

Pihakeinussa takapihalla istuu nainen ja vieressä seisoo keinuun nojaten mies, kesäiset vaatteet, vehreä piha
Mahdollisia asukkaita voisivat olla esimerkiksi tietotyöläiset, jotka tekevät töitä osittain kotoaan käsin, sanoo Samuli Välimäki. Pihakeinussa takapihalla istuu nainen ja vieressä seisoo keinuun nojaten mies, kesäiset vaatteet, vehreä piha Kuva: Yle / Maria Seppälä Parainen,egenland_vanhamalmi
Valkoisia tuoleja, taustalla punainen puutalon seinä
Valkoisia tuoleja, taustalla punainen puutalon seinä Kuva: Kristiina Välimäki Parainen,puutalo,rakennusperintö,tuolit,Vanha Malmi

Elävöitymistä tosin jarruttaa asuntojen hidas liikkuminen. Osa talosta on tyhjillään, ja niissä nämä asukkaat näkisivät mielellään uusia naapureita.

Sekin tiedostetaan, etteivät kaikki täällä jaa ideaa elävöitymisestä aivan yhtä innokkaasti. On myös asukkaita, jotka ovat tyytyväisiä Vanhaan Malmiin nykyisellään.

Välimäen mukaan alue elääkin eräänlaista murrosvaihetta, jossa pohditaan erilaisia näkemyksiä alueen tulevaisuudelle.

Koriste
Koriste

Parainen on myös Suomen toiseksi mökkirikkain kunta, mutta matkailijat viipyvät harvoin keskustassa, saati että lähtisivät kiertelemään kulttuuriperintökohteessa, Välimäki miettii.

– Moni helsinkiläinen tuntee Paraisen keskustan liikenneympyrän ja ruokakaupat. Tankattuaan auton ja täydennettyään varastot he jatkavat saaristoon – eikä siinä mitään moitittavaa olekaan.

Jos marketilta malttaisi kääntyä kirkolle päin, löytäisi tämän upean puutaloidyllin.― Samuli Välimäki
Hiirenkorvilla oleva puu, taustalla vaalea puutalo.
Hiirenkorvilla oleva puu, taustalla vaalea puutalo. Kuva: Kristiina Välimäki Parainen,puutalo,rakennusperintö,Vanha Malmi

Asuinalueena Vanha Malmi vaikuttaa viehättävältä ja suorastaan idylliseltä, mutta onko matkailijalle tarjolla muuta kuin kiertelyä ihanassa miljöössä tunnelmoiden? Tarinoiden lisäksi moni matkailija saattaisi kaivata palveluita, kuten kahvilaa tai putiikkeja.

– Täällä meillä ei ole mitään vakituista kahvilaa, paitsi kesäisin, Kristiina Välimäki myöntää.

– Mutta keskusta on niin lähellä, että päästään sinne juomaan kahvit. Ne täydentävät kivasti toisiaan, tämä vanha puutaloalue ja uudempi keskusta.

Ja ainakin täällä kohtaa kivoja tyyppejä, naapurukset nauravat. He lupaavat kierrättää kiinnostuneita kotikaupunginosassaan. Samuli Välimäki rohkaisee:

– Kannattaa tulla kolkuttamaan meidän ovea!

Kulttuurihistoriallista työtä rennolla otteella

Vanhan Malmin talot kuuntelevat keskustelua rauhallisina. Mitä tulevaisuus pitääkään sisällään, ne ovat ja pysyvät.

– On esteettinen elämys asua täällä, sanoo Alho, joka asuu yhtä alueen vanhimmista taloista.

Arkkitehtuuri on ihmisen kokoista, kaikki mittasuhteet, se miellyttää.― Kalle Alho
Mies farkkupaita päällään sylissään pieni poika, joka selin kameraan, pojalla raidallinen paita ja punainen lippalakki, taustala vehreää pihaa
Artesaani-kirvesmies Kalle Alho auttaa naapuruston asukkaita korjaus- ja rakennustöissä. Mies farkkupaita päällään sylissään pieni poika, joka selin kameraan, pojalla raidallinen paita ja punainen lippalakki, taustala vehreää pihaa Kuva: Yle / Maria Seppälä Parainen,Vanha Malmi

– Vaikka onhan se myös raskasta ylläpitää vanhaa taloa, jota pitää korjata jatkuvasti. Mutta toisaalta siihen suhtautuu niin, että saa osallistua siihen kulttuurihistorialliseen työhön: säilytetään niitä taloja ja viedään kulttuurihistoriaa eteenpäin.

– Ja tietty rentous pitää muistaa, lisää Tiisala.

– Jos ei osaa korjata, niin ei tee mitään tyhmää tai korjaa liikaa. Laittaa lastulevyä päälle ja toivoo, että seuraava sukupolvi tekee sen sitten oikein!

Koriste
Koriste

Vanhalla Malmilla asuva Kristiina Välimäki taltioi kotikaupunginosansa tunnelmia valokuviin eri vuodenaikoina.

Paraisten Vanha Malmi on erittäin viihtyisä puutaloalue ja rakennusperintökohde, joka on useimmalta lähiseudun asukkaaltakin vielä tutkimatta ja tuntematta. Malmilla on muutama talo 1700-luvun lopulta, aika moni 1800-luvun puolelta. Kuja, joka kulkee keskustan Suntilta Runeberginrannasta läpi Vanhan Malmin, on uskomattoman viihtyisä.― Yleisövinkki / Egenland
Finlands karta som visar Parainens position.
Karttaa klikkaamalla pääset Google Maps -karttaan, jossa ovat kaikki Egenland-kohteet. Finlands karta som visar Parainens position. kartat


Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

  • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
  • Tähän mennessä olette lähettäneet Egenlandille yli 4000 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitsemme kiinnostavimmat.
  • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
  • Egenlandin kaikki videot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
  • Seuraa meitä Instagramissa!

Edit 27.3.2018: Lisätty esittelyteksti valokuvaaja Kristiina Välimäestä.
Edit 28.3.2018. Korjattu kirjoitusvirhe otsikossa.