Hyppää pääsisältöön

Huippunäyttelijät loistavat pääsiäisenä Areenan laatuleffoissa

Cate Blanchett I'm Not There -elokuvassa
Cate Blanchet I'm Not There -elokuvassa. Yle Kuvapalvelu Cate Blanchett I'm Not There -elokuvassa Cate Blanchett

Pääsiäisen pyhiksi julkaistaan Areenaan kuusi melko tuoretta elokuvaa, jotka eivät ole mitään kertakäyttötavaraa. Yhteistä niille on taitavat ja menestyneet näyttelijät sekä pää- että sivurooleissa. Lisäksi tämän leffasatsin useimmissa elokuvissa useimmat roolit pohjautuvat todellisiin historiallisiin henkilöihin. Elokuvat ovat katsottavissa Areenassa 29.3. - 27.4.2018.

I'm Not There
(I'm Not There, USA 2007. Ohjaus: Todd Haynes)

I'm Not There on Todd Haynesin ohjaama elokuva vuodelta 2007. Se on muusikko Bob Dylanin elämäkertaelokuva, tai ainakin yritys kuvata Dylanin erilaisia identiteettejä.

Elokuva on kerrottu seitsemän eri elämänvaiheen kautta, joissa Dylanin eri persoonia esittää kaikkiaan kuusi eri näyttelijää; Marcus Carl Franklin, Ben Whishaw, Heath Ledger, Christian Bale, Richard Gere ja Cate Blanchett. Eniten huomiota näistä näyttelijöistä on herättänyt Blanchett miesroolillaan.

- Cate Blanchett

Teatterinäyttelijänä uransa aloittanut australialainen Cate Blanchett tuli tunnetuksi roolistaan vuoden 1998 historiallisessa elokuvassa Elisabet, josta hänet palkittiin mm. Golden Globella ja josta hän sai ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa. Nuorempi yleisö tuntee hänet haltia Galadrielin roolista Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiassa (2001–2003) ja Hobitti-elokuvatrilogiassa (2012–2014).

Blanchett on saanut runsaasti tunnustusta urallaan. Vuonna 2004 Blanchett sai parhaan naissivuosan Oscarin Katharine Hepburn -roolistaan Martin Scorsesen elokuvassa Lentäjä ja vuonna 2013 parhaan naispääosan Oscarin työstään Woody Allenin elokuvassa Blue Jasmine.

Todd Haynesin ohjaamassa elokuvassa I’m Not There (2007) Blanchett esittää Bob Dylanin uran vaiheita viiden muun näyttelijän kanssa. Blanchett on I’m Not There -elokuvassa Jude Quinn. Roolihahmo käytännössä imitoi Bob Dylania ja hänen turbulenttia 1960-lukuaan. Kohtaukset ovat herkullista katseltavaa etenkin heille, jotka muistavat Dylanin D. A. Pennebakerin kiertuedokumentista Don’t Look Back.

Dylan-imitointi toi Blanchettille muun muassa Oscar-, SAG- ja Golden Globe -ehdokkuudet. Tänä keväänä hän on Cannesin filmifestivaalien juryn johdossa.
>> Cate Blanchett (Wikipedia)

Christian Bale I'm Not There -elokuvassa
Christian Bale. Kuva: Yle Christian Bale I'm Not There -elokuvassa Christian Bale,I’m Not There
Richard Gere I'm not There -elokuvassa
Richard Gere. Yle Kuvapalvelu Richard Gere I'm not There -elokuvassa Richard Gere,I'm Not There
Heath Ledger I'm not There -elokuvassa
Heath Ledger. Yle Kuvapalvelu Heath Ledger I'm not There -elokuvassa Heath Ledger,I'm Not There

- Christian Bale

Walesissa syntynyt Christian Bale näyttelee samaisessa I’m Not There -elokuvassa kahdessa Dylan-episodissa. Jack Rollins roolihahmo kuvaa Dylanin 1960-luvun alun akustista vaihetta, jolloin hän otti pesäeroa kansalaisoikeusliikkeeseen. Yleisö ei pidä tästä ja Rollins vetäytyy julkisuudesta kunnes 1970-luvulla palaa takaisin julkisuuteen uskovaisena gospel-muusikkona Father John.

Bale tunnetaan monipuolisena näyttelijänä, joka valmistautuu rooleihin tarvittaessa fyysisestikin laihduttamalla tai lihomalla tuntuvasti (varsinkin The Machinistissa, Batman Beginsissä ja viimeksi American Hustlessa) ja ponnistelee samastuakseen rooleihinsa. I’m Not There -elokuvassa hän pääsee näyttämään myös hyvä imitointikykyään.
>> Christian Bale (Wikipedia)

- Heath Ledger

Australialainen Heath Ledger murtautui tähtinäyttelijöiden kaartiin Ang Leen ohjaaman Brokeback Mountain -elokuvan myötä vuonna 2005. Hän sai roolistaan useita palkintoja ja oli myös ehdolla parhaan miespääosan Oscar- ja Bafta-palkintoihin.

Ledger kuoli 28-vuotiaana 22. tammikuuta 2008 tahattomasti reseptilääkkeiden yliannostukseen. Muutamaa kuukautta ennen kuolemaansa Ledger oli saanut valmiiksi roolinsa Jokerina Batman-elokuvassa Yön ritari.

Jopa Dylanin uraa tunteville voi I’m Not There -elokuvan roolitus tuntua sekavalta. Ledger on elokuvassa Robbie Clark, joka on näytellyt Jack Rollinsin hahmoa tästä kertovassa elämäkerta-elokuvassa (Jack Rollins Christian Balen näyttelemänä oli Dylanin alku-uraa kuvaava rooli tässä samaisessa elokuvassa).

Ledgerin näyttelemän Robbie Clarkin kautta kuvataan Dylanin paineita menestyksen ja avioliiton alueilla 1970-luvulla. Ledger palkittiin postuumisti yhdessä muiden näyttelijöiden ja ohjaajan kanssa Film Independent Spirit Robert Altman -palkinnolla vuonna 2007 tästä elokuvasta.
>> Heath Ledger (Wikipedia)

Kunniaton
(Infamous, USA 2006. Ohjaus: Douglas McGrath)

Kunniaton-elokuva pohjautuu kirjailija Truman Capoten elämänvaiheisiin 1950-luvun lopulta 1960-luvun puoliväliin. Capote kiinnostui USA:n keskilännessä tapahtuneesta joukkomurhasta ja alkoi haastatella paikallisia ihmisiä. Syvennettyään aiheeseen hän alkoi kirjoittaa hänen kuuluisimmaksi kirjaksi jäänyttä kirjaa Kylmäverisesti (In Cold Blood, 1966).

Capotea näyttelee elokuvassa Toby Jones, joka osaa eläytyy mainiosti keikarimaisesti pukeutuneen ja käyttäytyneen Capoten henkilöhahmoon.

Hienot näyttelijäsuoroitukset eivät lopu tähän. Capoten työparina oli Harper Lee, jota näyttelee useista menestyselokuvista tuttu Sandra Bullock. Hänelle moni avautuu mielummin kuin eksentriselle Capotelle.

Toisen tappajan Perry Smithin roolin näyttelee James Bondina tutuksi tullut britti Daniel Graig. Capoten ja Perry Smithin välinen suhde vankilatapaamisissa nousee tärkeään osaan.

Infamous on helppo sekoittaa edellisenä vuonna ilmestyneeseen Capote-elokuvaan, jossa pääosan esittäjänä oli Philip Seymour Hoffman. Erinomainen elokuva sekin samasta aiheesta.

Toby Jones Kunniaton -elokuvassa
Toby Jones. Toby Jones Kunniaton -elokuvassa Kuva: ©2005 Warner Bros. Entertainment Inc. Toby Jones,Infamous
Daniel Graig (keskellä) Kunniaton -elokuvassa
Daniel Graig (keskellä) ja Jeff Daniels (oikealla). Daniel Graig (keskellä) Kunniaton -elokuvassa Kuva: ©2005 Warner Independent Pictures. All Rights Reserved Daniel Craig,Jeff Daniels,Infamous
Sandra Bullock I'm Not There -elokuvassa
Sandra Bullock. Kuva: Yle Sandra Bullock I'm Not There -elokuvassa I’m Not There,Sandra Bullock

- Toby Jones

Truman Capoten rooli elokuvassa Kunniaton (Infamous, 2006) toi näyttelijäperheeseen syntyneen britti Toby Jonesin laajemman elokuvayleisön tietoisuuteen. Sitä ennen hän oli näytellyt pienempiä rooleja noin 15 elokuvassa ja kunnostautunut Harry Potter -elokuvassa ääninäyttelijänä Dobbyn roolissa.

Kunniaton-elokuvan jälkeen Toby Jones on ollut suurissa elokuvatuotannoissa kysytty sivuosanäyttelijä. Päärooleja ei niissä hänellä ole hyvistä näyttelijänlahjoista huolimatta juurikaan ollut. Luultavasti siksi, ettei pienikokoisena täytä Hollywoodin sankari-ihanteen mittoja.

Näyttelijän kalenteri on ollut kuitenkin täynnä roolituksia useissa menestyneissä elokuvissa, kuten Nälkäpeli-sarjan 1. ja 2. osissa, Captain America -elokuvissa sekä Alfred Hitchcockina HBO:n tv-elokuvassa The Girl.

Lisäksi Toby Jones on näytellyt useissa brittien tv-sarjoissa, joita on näytetty Suomenkin televisiossa. Hänet on nähty mm. Doctor Who-, Poirot- ja Uusi Sherlock-sarjoissa sekä pankkiirina alkuvuodesta nähdyssä BBC-sarjassa Capital.
>> Toby Jones (Wikipedia)

Pariisin varpunen – Edith Piaf
(La Môme, Ranska 2007. Ohjaus: Olivier Dahan)

Elokuva käy läpi Piafin elämän epäkronologisesti. Se käsittelee Piafin aiemmat tapahtumat kuolemansairaan 47-vuotiaan laulajan muistoina.

Marion Cotillard näyttelee Pariisin varpunen - Edith Piaf -elokuvassa
Marion Cotillard. Yle Kuvapalvelu Marion Cotillard näyttelee Pariisin varpunen - Edith Piaf -elokuvassa Marion Cotillard,pariisin varpunen - edith piaf
Marion Cotillard Pariisin varpunen - Edith Piaf -elokuvassa
Marion Cotillard ja Gerard Depardieu. Yle Kuvapalvelu Marion Cotillard Pariisin varpunen - Edith Piaf -elokuvassa Marion Cotillard,pariisin varpunen - edith piaf
Marion Cotillard näyttelee Pariisin varpunen - Edith Piaf -elokuvassa
Marion Cotillard. Yle Kuvapalvelu Marion Cotillard näyttelee Pariisin varpunen - Edith Piaf -elokuvassa Marion Cotillard,pariisin varpunen - edith piaf

- Marion Cotillard

Pariisin varpunen oli Marion Cotillardin varsinainen kansainvälinen läpimurto. Cotillardin roolisuoritusta Piafina on kehuttu ja hän voittikin roolistaan useita merkittäviä palkintoja, kuten Oscarin, BAFTAn ja Golden Globen. Baftoja elokuvalle meni yhteensä neljä ja Oscareita kaksi (joista Cotillardille parhaan naispääosanäyttelijän Oscar).

Cotillardin ura on jatkunut menestyksekkäästi Piaf-roolin jälkeen. Hänet on nähty mm. Michael Mannin elokuvassa Public Enemies (2009), Christopher Nolanin ohjaamissa elokuvissa Inception (2010) ja Yön ritarin paluu (Batman-leffa 2012) sekä Woody Allenin elokuvassa Midnight in Paris (2011).
>> Marion Cotillard (Wikipedia)

The Artist
(The Artist, Ranska/USA 2011. Ohjaus: Michel Hazanavicius)

Ohjaaja Michel Hazanavicius oli toivonut pääsevänsä tekemään mykkäfilmiä vuosien ajan. Hän ihaili mykkäfilmikauden elokuvien tekijöitä ja mykkäfilmien kuvallista kerrontaa. Jean Dujardin näyttelee George Valentinia, mykkäelokuvien tähteä, jonka ura vaarantuu äänielokuvan myötä.

Valentinan roolin esikuva ei ole mykkäkauden elokuvatähti Rudolph Valentino, vaan se perustuu löyhästi suositun näyttelijän Douglas Fairbanksin uraan äänielokuvan läpimurtovaiheessa.

Elokuva kuvattiin 1.33:1 kuvasuhteella, jota käytettiin aikoinaan mykkäfilmien aikakaudella. Kaikki tekninen kuvausvälineistö, kuten linssit, valaistus ja kameroiden liikuttaminen, pyrittiin tekemään kuten aikoinaankin.

Jotta liike näyttäisi 1920-luvun filmien tapaan nopealta, filmi kuvattiin 22 kuvaa sekunnissa vauhdilla standardin 24 kuvaa sekunnissa asemesta. Kuvauksien aikana ohjaaja soitti näyttelijöille musiikkia aikakauden elokuvamusiikkia.

Jean Dujardin ja Bérénice Bejo näyttelevät The Artist -elokuvassa
Jean Dujardin ja Bérénice Bejo. Yle Kuvapalvelu Jean Dujardin ja Bérénice Bejo näyttelevät The Artist -elokuvassa Jean Dujardin,Bérénice Bejo,The Artist
John Goodman näyttelee The Artist -elokuvassa
John Goodman. Yle Kuvapalvelu John Goodman näyttelee The Artist -elokuvassa John Goodman,The Artist
Jean Dujardin näyttelee The Artist -elokuvassa
Jean Dujardin. Yle Kuvapalvelu Jean Dujardin näyttelee The Artist -elokuvassa Jean Dujardin,The Artist

- Jean Dujardin

Jean Dujardin on ranskalainen näyttelijä, joka aloitti stand-up-koomikkona. Vuosituhannen vaihteessa hän siirtyi näyttelemään menestyksekkäästi ranskalaisessa tv-komediasarjassa ja sen jälkeen ranskalaisissa komediaelokuvissa, joista etenkin Agentti OSS 117 Kairossa (The Artist -elokuvan ohjaamina) menestyivät.

Mustavalkoinen mykkäkomediassa The Artist toi Dujardille muun muassa Parhaan miespääosan Oscar-palkinnon, Parhaan miespääosan Golden Globe -palkinnon, Parhaan miespääosan BAFTA-palkinnon sekä Cannesin elokuvajuhlien parhaan miesnäyttelijän palkinnon. Ranskalais-argentiinalainen näyttelijä Bérénice Bejo sai Oscar-ehdokkuuden parhaasta naissivuosasta.

The Artist -elokuvan jälkeen Dujardinin sai hyviä rooleja jenkkileffoissakin. Martin Scorsesen The Wolf of Wall Street (2013) –leffassa hän oli korruptoitunut pankkiiri, George Clooneyn ohjaama historiallisessa draamassa The Monuments Men (2014) Dujardin oli etsimässä natsien kätkemiä taideaarteita.
>> Jean Dujardin (Wikipedia)

Cassandra’s Dream
(Cassandra’s Dream, USA 2007. Ohjaus: Woody Allen)

Colin Farrell ja Ewan McGregor näyttelevät pääosia Woody Allenin ohjaamassa jännitysdraamaelokuvassa Cassandra’s Dream. Peliriippuvuudesta kärsivä Terry (Farrell) ja taloudellisesta menestyksestä haaveileva Ian (Ewan McGregor). Rahapulassaan veljekset lupaavat tappaa setäänsä uhkaavan miehen. Tappaminen ei kuitenkaan ole helppoa ja tragedia on valmis.

Ewan McGregor ja Colin Farrell näyttelevät Cassandra's Dream -elokuvassa
Ewan McGregor ja Colin Farrell. Yle Kuvapalvelu Ewan McGregor ja Colin Farrell näyttelevät Cassandra's Dream -elokuvassa Ewan McGregor,Colin Farrell,Cassandra’s Dream
Ewan McGregor ja Hayley Atwell näyttelevät Cassandra's Dream -elokuvassa
Ewan McGregor ja Hayley Atwell. Yle Kuvapalvelu Ewan McGregor ja Hayley Atwell näyttelevät Cassandra's Dream -elokuvassa Ewan McGregor,Cassandra’s Dream,Hayley Atwell
Colin Farrell ja Ewan McGregor näyttelevät Cassandra's Dream -elokuvassa
Colin Farrell, Ewan McGregor. Yle Kuvapalvelu Colin Farrell ja Ewan McGregor näyttelevät Cassandra's Dream -elokuvassa Colin Farrell,Ewan McGregor,Cassandra’s Dream

- Colin Farrell

Irlantilaisen Farrellin ensimmäiset suuren luokan elokuvat olivat toimintaelokuvia. Joel Schumacherin ohjaamat, amerikkalaisten sotilaiden elämästä kertova Tigerland (2000) ja Phone Booth (2002)menestyivät hyvin. Sitä seurasivat Oliver Stonen ohjaama Aleksanteri (2004) ja Terrence Malickin Pocahontas-elokuva The New World 2005 ja Woody Allenin Cassandra’s Dream (2007).

Ensimmäisen suuremman tunnustuksen (Golden Globe -palkinto) Farrell sai komediajännäristä Kukkoilijat (In Bruges, 2008). Elokuvassa Colin Farrell ja Brendan Gleeson näyttelevät kahta palkkamurhaajaa piileksimässä Bruggen kaupungissa Belgiassa. Farrell näytteli pääosaa True Detective -kulttisarjan toisella tuotantokaudella 2015.
>> Colin Farrell (Wikipedia)

- Ewan McGregor

Skotti Ewan McGregor teki kansainvälisen läpimurtonsa esitettyään heroiiniriippuvaista Mark Rentonia elokuvassa Trainspotting (1996). Sitä seurasivat mm. Tähtien sota -elokuvat (1999-2005), elokuvamusikaali Moulin Rouge! (2001), Vuohia tuijottavat miehet (2009), Woody Allenin Cassandra’s Dream (2007), Roman Polańskin ohjaama The Ghost Writer vuodelta 2010.
>> Ewan McGregor (Wikipedia)

Laulu Marionille
(Song for Marion, Britannia 2012. Ohjaus: Paul Andrew Williams)

1930-luvulla syntyneet brittinäyttelijät Terence Stamp ja Vanessa Redgrave näyttelevät avioparia komediassa Laulu Marionille (Song for Marion, 2010). Stamp näyttelee äreää epäsosiaalista vanhusta Arthuria, joka suostuu vaimonsa pyyntöön ottaa vaimon paikka kuorossa, kun vaimo ei sairautensa takia pystynyt enää jatkamaan kuorossa.

Kuoroon liittyminen ei ole alkuun helppoa Arthurille, sillä kuorossa lauletaan sellaisia lauluja kuin Salt-N-Pepan Let's Talk About Sex ja Motorheadin Ace of Spades. Vähitellen kuorossa esiintymisestä tulee hänelle mullistava kokemus. Gemma Arterton näyttelee kuoron johtajaa.

Terence Stamp näyttelee Laulu Marionille -elokuvassa
Terence Stamp. Yle Kuvapalvelu Terence Stamp näyttelee Laulu Marionille -elokuvassa Terence Stamp,laulu marionille
Vanessa Redgrave elokuvassa Laulu Marionille
Vanessa Redgrave. Yle Kuvapalvelu Vanessa Redgrave elokuvassa Laulu Marionille Vanessa Redgrave,laulu marionille
Gemma Arterton näyttelee elokuvassa Laulu Marionille
Gemma Arterton. Yle Kuvapalvelu Gemma Arterton näyttelee elokuvassa Laulu Marionille Gemma Arterton,laulu marionille

- Terence Stamp

Stampin elokuvadebyytti tapahtui nimiroolissa elokuvassa Billy Budd (1962), josta hän sai Oscar-ehdokkuuden ja lupaavimman tulokkaan Golden Globen (1963). Neitoperho (The Collector, 1965) toi hänelle Cannesin parhaan miesnäyttelijän palkinnon (1965).

Kaiken kaikkiaan Stamp on näytellyt yli 60 elokuvassa. Nuorempi yleisö muistanee hänet elokuvista Tähtien sota I (Valorum), Superman I ja II (kenraali Zod), Valkyria (natsikenraali). The Smiths yhtyeen fanit muistavat hänet What Difference Does It Take -singlen kansikuvasta.
>> Terence Stamp (Wikipedia)

- Vanessa Redgrave

Redgrave on palkittu pitkällä urallaan kymmenillä palkinnoilla. Hänet muistetaan hyvin mm. elokuvista Blow-Up – erään suudelman jälkeen (1966), Isadora (1968), Maria, skottien kuningatar (1971), Paholaiset (1971), Muistojeni Julia (1977), Bostonilaiset (1984), Talo jalavan varjossa (1992), Vaarallinen tehtävä - Mission Impossible (1996) ja Sovitus (2007).

Poliittisesti aktiivinen Redgrave on näytellyt myös monissa ihmisoikeuksia puolustavissa ja epäoikeudenmukaisuuksista kertovissa elokuvissa. Vasta viime vuosina kahdeksankymppisen näyttelijän työtahti on hidastunut.
>> Vanessa Redgrave (Wikipedia)

Lue myös - yle.fi:stä poimittua