Hyppää pääsisältöön

”Kaikki mitä kerromme on ehkä totta tai sitten ei”

Paraisten Salvador Dalí -näyttelyn omistaja Ted Wallin sanoo olevansa surrealistisen taiteilijan reinkarnaatio

Lenkkimakkara kuohuviinin kera on sopiva ateriayhdistelmä absurdista viehättyneille, jos saariston Salvadoria on uskominen. Maailman pohjoisimmassa Dalí-näyttelyssä Art Bankissa huseeraa uudelleensyntynyt espanjalainen surrealisti, joka puhuu suomenruotsia.

Koriste
Koriste

Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla
Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla kartat,egenland_karta

Maalauksessa kellotaulut valuvat pitkin autiota maisemaa. Muiston pysyvyys on yksi 1900-luvun tunnetuimpia taideteoksia.

Ja 1900-luvun tunnetuimpiin lukeutuvan taiteilijan työt tunnistaa niiden toistuvista elementeistä, joita ovat tutut esineet muotonsa menettäneinä ja sulaneina, sekä epämuodostuneet ruumiinosat.

Salvador Dalí syntyi vuonna 1904 Espanjan Kataloniassa Figueresin kaupungissa. Hänen vanhempi veljensä, joka oli myös ollut nimeltään Salvador, oli menehtynyt kolme vuotta ennen hänen syntymäänsä.

Kun Salvador nuorempi oli viisivuotias, vanhemmat veivät hänet veljen haudalle ja kertoivat, että hän oli kuolleen veljensä reinkarnaatio. Elämäkerrassaan Dalí kommentoi suhdettaan veljeen vertauskuvallisesti: “Me muistutimme toisiamme kuin kaksi vesipisaraa, mutta heijastimme ympäristöä eri tavoin.

Vaikuttaa siltä, että Paraisilla tähän yhtälöön liittyy kolmas pisara: Ted Wallin.

Koristegrafiikkaa
Koristegrafiikkaa Grafik

Surrealismia saaristossa: Salvador Dalí -näyttely Art Bank

  • ArtBank on Pohjoismaiden ainoa pysyvä Salvador Dalí -yksityisnäyttely Paraisten keskustassa
  • Omistaja Ted Wallin on kerännnyt Dalín taidetta surrealistitaiteilijan kuolemasta eli vuodesta 1989 lähtien
  • Kokoelmaan kuuluu noin 80 esinettä kuten huonekaluja, valaisimia ja veistoksia. Esineet ovat Dalín suunnittelemia ja auktorisoituja, mutta eivät uniikkeja: niitä on vain museoissa.
Iso metallimuurahainen joka kömpii ulos seinästä Art Bankin sisäänkäynnin yläpuolella.
Vierailijat käyvät Art Bankin ovesta sisään jättiläismuurahaisen tarkkailevien silmien alla. Hyönteisen on muotoillut taiteilija Stefan Lindfors, joka on Ted Wallinin serkku. Iso metallimuurahainen joka kömpii ulos seinästä Art Bankin sisäänkäynnin yläpuolella. Kuva: Yle/Maria Seppälä Art Bank,egenland_artbank
Pian tapaamme Ted Wallinin. Hän väittää olevansa Salvador Dalín reinkarnaatio.

Kiipeämme raput ylös toiseen kerrokseen. Porraskäytävää hallitsee seinälle ripustettu jättimäinen muotokuva Wallinista valkoisen hevosen selässä, Napoleonin univormuun pukeutuneena.

Taulu Ted Walliinista Napoleonin vaatetus yllään ratsastaen valkoisella hevosella.
Napoleon Bonaparten asuun sonnustautunut saariston Salvador näyttää tien sisäänkäynnille Taulu Ted Walliinista Napoleonin vaatetus yllään ratsastaen valkoisella hevosella. Kuva: Yle/Maria Seppälä Artbank,egenland_artbank

Kun kohtaamme reinkarnaation

Ted Wallin ottaa meidät avosylin vastaan. Hän on pukeutunut punaisin huulin kuvioituun valkoiseen kauluspaitaan ja mustaan brodeerattuun pikkutakkiin. Katse kiinnittyy huomiota herättäviin, komeisiin sormuksiin.

– Dalí ei ikinä kuollut: 23. tammikuuta 1989 hän siirtyi neljänteen ulottuvuuteen, mutta jätti taiteellisen sielunsa tänne reinkarnoituvaksi minuun, Wallin kertoo.

Vai niin. Miltäköhän moinen mahtaa tuntua?

Ted Wallin ihmetteli että mitäs nyt, kun taas Ted Dalí ajatteli, että "tästä se lähtee”

Samaan aikaan Dalín ei-kuoleman aikaan alkoi Ted Wallin keräillä taiteilijan töitä.

Ted Wallinin kädet joissa monta erillaista sormusta sormissa.
Ted Dalí ja sormukset. Ted Wallinin kädet joissa monta erillaista sormusta sormissa. Kuva: Yle/Maria Seppälä Artbank,egenland_artbank

Dalín reinkarnaatio. Paraisilla. Vakavasti puhuen – Ted Dalí on ehkä selityksen velkaa.

– Tämä saariston pääkaupunki nyt vain oli luonnollisin paikka hänelle ilmestyä ihmisten ilmoille. Näin se vain on.

Kuuluisat viikset puuttuvat, mutta ei se mitään: Wallin sanoo, ettei hän ole kopio, joten sänki riittää.

Parainen – silkkaa surrealismia?

Huulien muotoa mukaileva sohva ja lammaslipasto. Musta lankapuhelin, jonka kuuloke suoltaa tauotta Dalín – sen alkuperäisen – monologia. Art Bankin Salvador Dalí -näyttelyssä vastaan tulee yksi jos toinen omaperäinen maalaus, mööpeli tai taideteos.

Art Bankissa on esillä noin 80 Dalí-esinettä, jotka eivät tosin ole uniikkeja. Kokoelma onkin siis nimenomaan yksityinen pysyvä näyttely, ei virallinen museo.

– Tämä paikka antaa syyn pysähtyä Paraisiin hetkeksi ennen kuin jatkaa matkaa saaristoon, kuten useimmat tekevät. Pohjoismaiden ainoa Dalí-näyttely voisi olla tällainen houkutus, vakuuttaa reinkarnaatio.

Sohva jonka Salvador Dalí on suunnitellut joka on parin huulen muotoinen.
Sohva jonka Salvador Dalí on suunnitellut joka on parin huulen muotoinen. Kuva: Yle/Maria Seppälä Artbank,egenland_artbank
Veistos Salvador Dalílta jossa on monta silmää.
Veistos Salvador Dalílta jossa on monta silmää. Kuva: Yle/Maria Seppälä Artbank,egenland_artbank

Pieni Parainen Turun saaristossa on täydellinen paikka Dalílle, kaupunki, joka kehittyy jatkuvasti.

– Parainen on kuin Suomen Port Lligat, jossa Dalí vietti kesiään, kertoo Wal… Ted Dalí.

– Ja meillähän on neljä vuodenaikaa, ja se on jo itsessään surrealistista, hän jatkaa.

"Kaikki mitä kerromme on ehkä totta tai sitten ei"

Tämähän kuulostaa kaikkinensa varsin kummalliselta, ja sitä se lieneekin, monella tapaa. Ottavatko ihmiset hänet todesta?

Minun ei tarvitse todistaa mitään kenellekään. Täällä ihmisiä viihdytetään surrealistisilla tarinoilla ja asioilla.

– Kukaan ei ole pyytänyt rahoja takaisin, Wallin hymyilee.

Ehkäpä juuri absurdi vire vetää näyttelyyn turisteja muun muassa Ruotsista, Norjasta, Saksasta, Englannista ja Pohjois-Amerikasta. Monenlaiset kävijät ovat löytäneet tiensä Art Bankiin sen jälkeen kun se avasi ovensa tammikuussa 2014.

Talviaikaan kävijät jakautuvat Wallinin mukaan seuraavasti : 95% suomalaisia, 6% ulkomaalaisia. Kesäaikaan: Ehkä 80% suomalaisia ja 25% ulkomaalaisia.

Saamme huomata, ettei Paraisilla pidä paikkaansa edes se mitä olemme oppineet prosenttilaskusta alakoulun matematiikantunneilla.

Vuonna 2015 Art Bank voitti paikallisen Matkailun Oskari -palkinnon, joka Visit Turku myöntää vuosittain merkittävästä matkailuteosta.

Valtakunnallisesti Art Bank ei kuitenkaan ole kovinkaan tunnettu. Harva on kuullut Pohjolan ainoasta virallisesta Dalí-näyttelystä.

Paraisilla on seurattu hullutusta alusta lähtien ja monilla on varmasti mielipiteensä erikoisesta paikasta paikkakunnan keskustassa, ja paikan omistajasta.

– Yllättävää kyllä, minut on hyväksytty yhdeksi suurten sekopäiden joukkoon, mikä sopii minulle. Dalí puhui itsestään omalla tavallaan, täällä Paraisilla meillä on samanlainen tyyli.

Täytetty lammas jossa on ulosvedettäviä laatikoita ja tarjotin lampaan selässä. Salvador Dalín tekemä.
Mihin ne silmälasit taas ovatkaan joutuneet? Hetkinen, tarkistan lampaastani… Täytetty lammas jossa on ulosvedettäviä laatikoita ja tarjotin lampaan selässä. Salvador Dalín tekemä. Kuva: Yle/Maria Seppälä Artbank,egenland_artbank

Taiteilijan perikunta ja viralliset tahot ovat ottaneet rauhallisesti vastaan tiedon Dalín reinkarnaatiosta Paraisilla.

– Kukaan ei ole paheksunut. Mehän olemme myös varmistaneet, että se, mitä me täällä kerromme ihmisille, on meidän oma juttumme.

– Kaikki, mitä kerromme, on ehkä totta, tai sitten ei. Kun tulee meille käymään, pitää olla vähän mielikuvitusta. Aika monella sitä saisi olla paljonkin - mutta mehän vain teemme parhaamme siinä, että sekoitamme ihmisten mielen.

"Tämä ei ollut minun ideani - olen vain hänen reinkarnaationsa”

Miten tämä kaikki sai alkunsa?

– En ajatellut niin paljon maallisia asioita. Ainoa tapa pitää tällainen projekti käynnissä on, että tietää että katto pitää. Lattiaa ei tarvita seisomista varten, sen yllä voi leijua.

Yksi Salvador Dalín taideteoksista. Patsas makaavasta ihmisestä jolla on pitkä tukka joka roikkuu henkilön silmillä. Heniklön ruumista tulee ulos erikokoisia laatikoita.
Wallin on kartuttanut kokoelmaansa miltei 30 vuoden ajan, Dalín kuolemasta… tai siis neljänteen ulottuvuuteen siirtymisestä lähtien. Yksi Salvador Dalín taideteoksista. Patsas makaavasta ihmisestä jolla on pitkä tukka joka roikkuu henkilön silmillä. Heniklön ruumista tulee ulos erikokoisia laatikoita. Kuva: Yle/Maria Seppälä Artbank,egenland_artbank

Tässä vaiheessa pyydämme saada keskustella Wallinin, siis sen varsinaisen Ted Wallinin kanssa. Ted Dalí -persoona voisi väistyä hetkeksi vaihtopenkille, mutta hän ei taida viihtyä siellä.

– Koska minulla se surrealistinen puoli on kuitenkin se voimakkaampi, kommentoi Wallin.

Oletamme nyt puhuvamme viimein nimenomaan Ted Wallinin kanssa.

Ja yritämme parhaamme mukaan pysytellä mukana.

– Voi käyttää mielikuvitustaan ja on valmis siihen, että se ei aina ole seitsemästä neljään, vaan voi venyttää sen niin, että se on kahdestatoista kello yhteen.

Vai niin.

Et varmaan ymmärtänyt yhtään mitä mä sanoin, mutta ei sillä ole väliä.

Ymmärsimme varmaan juuri surrealistisen sopivasti.

"Tietysti turvavyötä pitää käyttää, mutta surrealistisella tavalla"

Saariston Salvador sanoo, että maailmassamme on paljon ohjattua.

– Meille kerrotaan, että näin ja näin pitää tehdä. Turvavyöt kiinni tai tulee sakkoa. Tietysti turvavöitä pitää käyttää. Mutta surrealistisella tavalla. Eihän välttämättä tarvitse edes ajaa autoa, että pääsee matkalle, reinkarnaatio filosofeeraa.

– On paljon ihmisiä, jotka ajattelevat vain todellisuutta. Että on vain yksi fakta, jonka mukana eletään ja tehdään. Olen kiitollinen tästä pienestä jakautumisesta. Omassa elämässä käytän paljon mielikuvitusta.

Nyt meitä on ainakin pyöritetty kosolti. Miten on – jos tästä nyt oikein innostuisi, niin liikenisiköhän Wallinilta vinkkiä, miten arkeensa voisi saada vähän lisää surrealismia?

– Helpointa on mennä ruokakauppaan ja ostaa itselleen sitä, mitä kaikista vähiten haluaa ja tehdä siitä se ruoka, joka kuitenkin on se kaikkein maukkain.

Wallinin mukaan hän valitsisi lenkkimakkaran, suoraan pakkauksesta syötynä ja sinapilla höystettynä, sekä kyytipojaksi lasillisen kuohuviiniä.

– Se on lyömätön yhdistelmä, Wallin lupaa.

Ted Wallin yhdessä Egenlandin jountajien Hannamari Hoikkalan ja Nicke Aldénin kanssa.
Egenlandin juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén Paraisten Dalín seurassa. Ted Wallin yhdessä Egenlandin jountajien Hannamari Hoikkalan ja Nicke Aldénin kanssa. Kuva: Yle/Maria Seppälä Artbank,egenland_artbank

Suomennos: Hannamari Hoikkala

Koriste
Koriste
Useampi voisi löytää tämän surrealistisen helmen ja sen vielä surrealistisemman omistajan, Ted Wallinin, joka on ollut kiinnostunut Dalísta ja kerännyt hänen taidettaan nuoresta asti. Hänen opastuksensa on jotain aivan muuta ja tarjoaa vierailijoille todella erilaisen kokemuksen. Aivan liian moni ajaa Paraisten keskustan ohi ja jatkaa suoraan saaristoon. Tätä ainutlaatuista helmeä ei kannata ohittaa!― Yleisövinkki / Egenland
Finlands karta som visar Parainens position.
Karttaa klikkaamalla pääset karttaan, jossa ovat kaikki Egenland-kohteet. Finlands karta som visar Parainens position. kartat


Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

  • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
  • Tähän mennessä olette lähettäneet Egenlandille yli 4000 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitsemme kiinnostavimmat.
  • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
  • Egenlandin kaikki videot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
  • Seuraa meitä Instagramissa!

31.5.2019: Muokattu otsikkoa.