Hyppää pääsisältöön

Katariinan meripuisto

Öljysatamasta Kotkan keitaaksi

Katariinan meripuisto Kotkassa on upea paikka, kansanpuisto, jossa viihtyvät kaikenikäiset kaupunkilaiset. Aiemmin paikalla oli ankea öljysatama. Puisto olisi kuitenkin voinut jäädä pelkäksi haaveeksi – merellinen keidas onkin puistotoimen voimannäyte.

Heikki Laaksonen seisoo keskellä labyrinttiä ja taputtaa käsiään yhteen. Täällähän kaikuu!

Puistolabyrintti meren äärellä.
Ranskalaisen Chartresin katedraalin labyrintti on toiminut Katariina meripuiston labyrintin esikuvana. Puistolabyrintti meren äärellä. Kuva: Yle/Eva Pursiainen Katariinan meripuisto,puistot,labyrintit
Heikki Laaksonen.
Heikki Laaksonen on puutarhaneuvos - se on kunniakas arvonimi. Heikki Laaksonen. Kuva: Yle/Eva Pursiainen Katariinan meripuisto,Kotka

Kaiun voisi kuvitella olevan mahdoton luonnonilmiö tällaisessa paikassa: avomeren äärellä ei ole seiniä tai muita pintoja, joista ääniaallot heijastuisivat takaisin.

Mutta niin vain kävi. Kun Katariinan meripuiston labyrintti oli valmistunut, havaittiin erikoinen ääni-ilmiö.

– Täällä oli käymässä Kymi Sinfonetta-orkesterin jäsenet, ja kun kerroin että täällä kaikuu, he sanoivat, että ei se voi mihinkään perustua ja olivat aivan ihmeissään.

Katariinan meripuisto, monipuolinen kansanpuisto

  • Kahdenkymmenen hehtaarin kokoinen puisto Kotkassa meren rannalla
  • Vuoteen 2003 täällä sijaitsi öljysatama
  • Fort Katarinan rauniot, jotka liittyvät Ruotsinsalmen taisteluun, löytyvät puiston alueelta
  • Katariinan meripuistossa voi kokea kävelyn puistolabyrintissä, katsella pienoismajakoita, skeitata skeittipuistossa, sytyttää kynttilän muistolehtoon, ihmetellä raunioita, samoilla kallioita ja kokea erinäisiä sääilmiöitä.

Labyrintissa kävely on matka omaan mieleen

Katariinan meripuiston on toteuttanut Kotkan kaupungin puistotoimi, jonka pääsuunnittelija Laaksonen on. Ankea öljysatama on nyt kaunis paikka, jossa kotkalaiset ja matkailijat voivat rentoutua ja viettää aikaa, yksin tai yhdessä.

Labyrintin toteutuminen oli Heikki Laaksoselle tärkeää. Idea tuli labyrintteja pitkään harrastaneelta Helena Almilta, joka on terveysalan ammattilainen. Labyrinteillä on pitkä historia - vanhimmat ovat yli 4000 vuoden takaa. Niitä on käytetty meditaatioon, tanssiin, rituaaleihin ja seremonioihin.

1700- ja 1800-luvuilla niitä rakennettiin katedraaleihin ja linnanpuistoihin. Puistolabyrintit ovat tarkoitettu hiljentymiseen ja pohdiskeluun.

– Tällaiset jatulintarhat ovat meidän omia, alkeellisia labyrinttejä, Laaksonen selittää.

Labyrintti tarjoaa ensikertalaiselle yllätyksen. Kävelymatka labyrintin keskustan kukkamuodostelmaan ja takaisin on noin kilometrin pituinen, 1050 metriä jos tarkkoja ollaan.

Se tuntuu uskomattomalta. Kulkuväylä ei ensi katsomalta tunnu lainkaan niin pitkältä. Kävellessä sen silti huomaa, ja hätäisen tekee mieli oikaista päästäkseen nopeammin keskustan ruusumuodostelmaan.

Kulkemiseen täytyy keskittyä. Ja juuri keskittymisessä piilee labyritin taika.

Kolmekymmentäneljä käännöstä, suurin osa niistä 180 asteen kulmassa, “vaikuttavat ihmisen elektromagneettiseen kenttään ja näin vapauttavat kulkijan aktiivisena toimivan, loogisen aivopuoliskon ja luova puoli aivoista voi aktivoitua” - mikäli labyrintin vieressä olevaa opastetta on uskominen.

– Se tasapainottaa ja lisää hyvinvointia, Laaksonen selittää.

Eivätkä vain labyrintit, vaan myös puistot ovat terveydelle hyväksi.

"Universumin hienoin puisto!"

Hanna Nieminen on ehdottanut Egenlandille Kotkaa ja nimenomaan Katariinan meripuistoa vierailukohteeksi.

Hanna Nieminen
Hanna Nieminen nauttii merenläheisen puiston rajuistakin säävaihteluista. Hanna Nieminen Kuva: Yle/Eva Pursiainen Katariinan meripuisto,henkilökuvat

– Minusta tämä on vaatimattomasti universumin hienoin paikka. Meren läheisyydessä ja historiassa on jotakin Kotkan henkeä, vähän teollisuusmiljöötä joka puolella: ohi voi kulkea rahtilaiva, ja kuitenkin tämä on täydellinen keidas.

Monipuolinen vaikuttaa hyvältä sanalta kuvailemaan tätä puistoa.

Poika istuu mastomaisessa kiipeilytelineessä katsoen kohti kallioista maisemaa.
Poika istuu mastomaisessa kiipeilytelineessä katsoen kohti kallioista maisemaa. Kuva: Yle/Eva Pursiainen Katariinan meripuisto,Kiipeilyteline,puistot
Nuori poika ajelee potkulaudalla rullalautapuistossa.
Nuori poika ajelee potkulaudalla rullalautapuistossa. Kuva: Yle/Eva Pursiainen skatepark,potkulaudat (maakulkuneuvot),Katariinan meripuisto,Kotka

Ihmiset viihtyvät. Lapset kiipeilevät kallioilla ja kiipeilytelineissä; yhdet juoksevat, kävelevät, skeittaavat tai ulkoiluttavat koiraa, toiset soittavat sambaa.

Mies harjoittelee kuntosalilaitteessa meren äärellä.
Marko Ruotsalainen on kotoisin Loviisasta ja on nyt toista kertaa käymässä Katariinan meripuistossa. Hän pitää paikallisista puistoista, ja mainitsee kaupungin ja koko maan palkituimman puiston, Sapokan, sekin Heikki Laaksosen suunnittelema. Mutta tämäkin on vallan mainio, hän sanoo. Mies harjoittelee kuntosalilaitteessa meren äärellä. Kuva: Yle/Eva Pursiainen meri,voimistelu,turistit,Katariinan meripuisto
Kaksi aikuista ja kolme lasta piknikillä kiillotetusta graniitista valmistetun pöydän äärellä.
Graniittipöydän ääressä piknikhetkeä viettävät Tiina, Selma, Ernesti, Mirri ja Hannu. Mirri kertoo, ettei ole käynyt Katariinan meripuistossa kymmeneen vuoteen, joten paluu aiheutti positiivisen sokin - niin hienoksi paikka on ajan saatossa muuttunut. Kaksi aikuista ja kolme lasta piknikillä kiillotetusta graniitista valmistetun pöydän äärellä. Kuva: Yle/Eva Pursiainen Piknik,huviretket,puistot,Katariinan meripuisto

Hannalle Kotkan puistot ovat tärkeitä paikkoja ja hän viettää niissä paljon aikaa. Katariinan meripuistosta on muodostunut hänelle erityisen tärkeä.

– Tänne voi tulla minä tahansa hetkenä elämässä, täällä oleminen on voimaannuttava kokemus.

Bengtskärin majakka pienoiskoossa, taustalla meri.
Suomenlahden korkein majakka, Bengtskärin majakka, löytyy Katariinan meripuistosta pienoiskoossa. Bengtskärin majakka pienoiskoossa, taustalla meri. Kuva: Yle/Eva Pursiainen Bengtskärin majakka,majakat,pienoismallit,Katariinan meripuisto
Pienoismajakoita merellisessä maisemassa.
Pikkuiset majakat ovat kopioita oikeista itäisen Suomenlahden majakoista. Ne ovat paikallisen taiteilijan, Mikko Taskisen kädenjälkeä. Pienoismajakoita merellisessä maisemassa. Kuva: Eva Pursiainen / Yle pienoismallit,majakat,Katariinan meripuisto

Ruotsinsalmen merilinnoituksen päälinnoituksen Fort Katarinan raunioilta näkee kirkkaana päivinä jopa Suursaareen asti.

Visionääri voitti änkyrät

Kaupunginpuutarhuri Laaksosta on sanottu Kotkan vihatuimmaksi mieheksi. Aikoinaan hänen puistosuunnitelmiaan vastustettiin hanakasti. Mutta on näillä rannoilla kamppailtu ennenkin.

Viheralueen yläpuolella, kallioilla, näkyy taistelun jälkiä. Katariina Suuri menetti Kotkan edustalle lähes koko sotalaivastonsa Ruotsinsalmen toisessa taistelussa vuonna 1790. Tämän seurauksena hän määräsi linnoitusrakenteet rakennettavaksi Pietarin uloimmaksi puolustusketjuksi.

Katariinan niemen tienoolla merenpohjalla makaakin useita hylkyjä – se on Skandinavian ja Baltian alueen merkittävin hylkykeskittymä. Melkein kaikki hylyt ovat venäläisiä.

Hankaukset eivät siihen ole päättyneet: Öljysataman rakentaminen alkoi kovien sanasotien jälkeen vuonna 1930, ja rakentamista kesti aina 1980-luvulle asti.

Pitkään alueelle ei ollut ulkopuolisilla asiaa. Viimeiset kolme öljysäiliötä purettiin vuonna 2003, ja puiston rakennustyöt alkoivat.

Vanha kuva öljysatamasta, öljysäiliöitä merenrannassa, rahtialus.
Vanha kuva öljysatamasta, öljysäiliöitä merenrannassa, rahtialus. Kuva: Kymmenedalens museum / A.G. Salonen oil port,laivat,öljysäiliöt,Kotka,mustavalkoinen valokuvaus
Roskaa, betoninkappaleita ja yksinäinen lyhtypylväs meren äärellä - taustalla satama.
Roskaa, betoninkappaleita ja yksinäinen lyhtypylväs meren äärellä - taustalla satama. Kuva: Kymmenedalens museum / Tiina Hakuli oil port,Katariinan meripuisto,meret,Kotka
Mustavalkoinen kuva: kolme öljysäiliötä. Vieressä kaivinkone ja paljon epämääräistä roskaa.
Mustavalkoinen kuva: kolme öljysäiliötä. Vieressä kaivinkone ja paljon epämääräistä roskaa. Kuva: Tiina Hakuli / Kymmenedalens museum öljysäiliöt,Katariinan meripuisto

Nuoren Heikki Laaksosen oli tarkoitus avata oma maisemasuunnittelutoimisto, mutta kotikaupunki veti kovasti puoleensa. Rakkaudella Kotkaan on ollut suurin merkitys sille, että hän on poikennut alkuperäisestä suunnitelmastaan. Siksi puistoilla onkin hänelle niin suuri merkitys.

– Täällä olen syntynyt, ja vanhempani ja isovanhempani ovat asuneet täällä. Olen sisämaassa ja Yhdysvalloissakin asunut, mutta merenkaipuu on verenperintöä, sillä isä ja isoisä olivat merenkävijöitä.

Kun Heikki Laaksonen 35 vuotta sitten aloitti kaupunginpuutarhurina puistosuunnittelun Kotkassa, moni oli sitä mieltä että puistot ovat rahan tuhlausta: väitettiin, että “samalla investoinnilla olisi hoidettu lapset ja vaarit”.

– Olemme hyvin marginaalisella rahalla liikkeellä - Kotkan puistotoimi hoitaa puistot, viheralueet, taajamametsät ja uimarannat alle prosentilla koko kaupungin budjetista. Tällä siis myös kerätään roskat ja leikataan nurmikot, ja kyllä kotkalaiset nykyään suhtautuvat hyvinkin positiivisesti.

Kun kaupunkipuistoihin on Kotkassa aivan erityisesti panostettu, sen myös huomaa: kyselytutkimuksen mukaan keskustapuistoihin ollaan Kotkassa selvästi muita suomalaiskaupunkeja tyytyväisempiä.

Puistonäkymä kukkineen, pensaineen, kävelypolkuineen ja merinäköaloineen.
Puistonäkymä kukkineen, pensaineen, kävelypolkuineen ja merinäköaloineen. Kuva: Yle/Eva Pursiainen Katariinan meripuisto,Kotka

Puistot ovat hyväksi terveydelle!

Puistoissa tärkein asia on hyvinvointi. Se onkin syy sille miksi Heikki Laaksonen on vuosien ajan jatkanut puistojen kehittämistä Kotkassa.

– Esteettisestä elämyksestä saa voimaa ja, toivon mukaan, kauniita ajatuksia.

Jos ajatusta laajennetaan, puisto on myös terveydenhoitoa - ja ennen kaikkea ennaltaehkäisevästi. Houkutteleva lähimiljöö vaikuttaa liikunnan määrään, uskoo Laaksonen. Ajatus puiston upeina kukkivista atsaleoista voi saada kömpimään ylös kotisohvalta.

Ryhmä rumpaleita soittaa sambaa puistossa.
Bandbox-musiikkikoulun sambaryhmä harjoittelee huvikseen puistossa. Ryhmä rumpaleita soittaa sambaa puistossa. Kuva: Yle/Eva Pursiainen Samba,rummut,rumpalit,Katariinan meripuisto
Lakkiin ja ruutupaitaan pukeutunut parrakas mies istuu penkillä pidellen makkarapakettia käsissään.
Isto Arponen on eläkkeellä ja kertoo ulkoiluttavansa koiraansa usein juuri täällä. Tänään karvainen kaveri sai jäädä kotiin jotta Isto saisi syödä grillimakkaransa kaikessa rauhassa. Lakkiin ja ruutupaitaan pukeutunut parrakas mies istuu penkillä pidellen makkarapakettia käsissään. Kuva: Yle/Eva Pursiainen Katariinan meripuisto,Kotka

– Tai jos sairaus iskee, niin onhan puistoympäristö myös sairaudenhoitoa. Sairaudenhoito nopeutuu ja leikkauksesta toipuminen aikaistuu, siitä on tutkimusnäyttöä.

Kun on oikein kova myrsky ja tuulee naapurin rannikolta asti, siinä ihminen kokee pienuutensa ja luonnon voiman― Heikki Laaksonen, puutarhaneuvos

Sää kuuluu puiston tarjontaan

Kävijöiden on hyvä ajatella vierailevansa Katariinan meripuistossa luonnon ehdoilla.

– Kauniina kesäpäivänä tämä on upea paikka. Mutta vähintään yhtä hienoa on, kun on oikein kova myrsky ja tuulee naapurin rannikolta asti, siinä ihminen kokee pienuutensa ja luonnon voiman, Heikki Laaksonen kertoo.

Kolme lyhtyä ruosteisen ankkurin juurella.
Muistolehto on kovassa käytössä: Suuren ankkurin juurelta voi sirotella läheisensä tuhkat mereen. Näin on tehty jo yli 1500 kertaa. Kovalla tuulella ankkurille vievä silta “ulvoo”. Kolme lyhtyä ruosteisen ankkurin juurella. Kuva: Yle/Eva Pursiainen muistolehdot (hautausmaat),Katariinan meripuisto,Kotka

Laaksosen mukaan nyt ollaan oikeassa kansanpuistossa: yhdessä päässä voi olla rokkikonsertti ja toisessa koiranäyttely, samalla kun perheet lennättävät nurmikolla leijaa ja muistolehdossa ankkuriluodolla heitetään hyvästejä rakkaalle perheenjäsenelle.

Nainen kävelee viheralueen halki, taustalla kallioita ja osa vanhaa linnaketta. Taivaalla tummat pilvet lähestyvät.
Nainen kävelee viheralueen halki, taustalla kallioita ja osa vanhaa linnaketta. Taivaalla tummat pilvet lähestyvät. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Katariinan meripuisto,Säärintama,säärintamat

Kun ennen niin vihattu pääpuutarhuri on tehnyt niin paljon kotikaupunkinsa eteen, pitäisikö hänen kunniakseen pystyttää oma patsas johonkin kotkalaiseen puistoon?

– Toivottavasti ei! Olen muutenkin enemmän modernin veistostaiteen ystävä. Olen saanut suurin piirtein sen mitä voi saada, presidentin myöntämää arvonimeä myöten, puutarhaneuvos nauraa.

Juontaja Hannamari Hoikkala ja puutarhaneuvos Heikki Laaksonen istuvat kivellä, etualalla puro.
Juontaja Hannamari Hoikkala ja puutarhaneuvos Heikki Laaksonen. Juontaja Hannamari Hoikkala ja puutarhaneuvos Heikki Laaksonen istuvat kivellä, etualalla puro. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Katariinan meripuisto
Kotkansaarelta löytyy Katariinan alue, jossa vanhasta öljysatamasta on tehty vaatimattomasti universumin hienoin puisto, Katariinan meripuisto. Siellä on pienoismajakoita, jättikeinu, valtavat kivestä tehdyt pöydät, joiden ympärillä voi viettää piknikiä, ankkuriluoto eli virallinen tuhkansirottelupaikka, tervaleppälehto ja mietiskelylabyrintti.― Yleisövinkki / Egenland
Finlands karta som visar Kotkas position.
Karttaa klikkaamalla pääset Google Maps -karttaan, jossa ovat kaikki Egenland-kohteet. Finlands karta som visar Kotkas position. kartat


Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

  • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
  • Tähän mennessä yleisö on lähettänyt yli 2700 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitaan kiinnostavimmat.
  • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
  • Egenlandin ensimmäinen ja toinen kausi on esitetty Yle Teema & Fem -kanavalla 2018–19. Kaikki tv-jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
  • Kolmas kausi tulossa – kuvaukset jatkuvat vuonna 2019! Lähetä vihjeesi tällä sivulla!