Kurkista "Suomen pienimpään kirkkoon"
Leikkimökin kokoinen kotikirkko on ylistys rakkaudelle
Oletko kuullut Sivatin kylästä? Tässä kylässä Haminan kyljessä kannattaa pistäytyä – ainakin jos on kiinnostunut pikkuruisista asioista. Sivatissa sijaitsee ellei maailman, niin ainakin Suomen pienin "kirkko".
Ajelemme peltojen, punaisten talojen ja suloisten postilaatikoiden reunustamaa maantietä. Etsimme kirkkoa.
Tajuamme pian ajaneemme sen ohi. Niin pieni se on.
Pakki päälle siis: lopulta Suomen pienin kirkko löytyy, ja peruutamme pihaan.

Siinä se on, pieni kuin leikkimökki, Puhakanmäessä, Minna ja Kari Torniaisen kotitalon pihassa, Haminan Sivatin kylässä. He ovat itse ehdottaneet Egenlandille vierailua omassa kotikirkossaan.
Puhakanmäen pihakirkko
- 11 neliömetrin kokoinen kirkko Haminan Sivatin kylässä
- Kirkon rakentanut pariskunta rakensi sen omia häitään varten
- Voidaan sopimuksen mukaan vuokrata pieniin tilaisuuksiin, mutta kuka tahansa saa poiketa käymään
- Rakennus on siunattu mutta ei vihitty; kenties Suomen pienin kirkko?
Itse asiassa Suomen pienin kirkko on rakkaudentunnustus.
Kivijalasta idea
Minnan ja Karin sormet kietoutuvat yhteen ja silmät loistavat kilpaa – etenkin kun juttu kääntyy minikappelin tarinaan. Mustalla Milli-koiralla on osuva nimi – tavallista pienempi chihuahua ei nimittäin ole koolla pilattu. Se kiertää epäluuloista kieppiä emäntänsä jaloissa.
– Kari kosi minua vuonna 2015. Olin saanut päähäni, että haluan mennä omassa kirkossa naimisiin, Minna kertoo.
Torniaisten pihassa oli tuolloin vanha navettarakennus, joka piti purkaa. Purkamisen jäljiltä jäi vain navetan kiviseinät.
Kun lahot lattialankut oli viety pois, oli jäljellä vain kivijalka. Se muistutti Minnan mielestä kirkkoa. Ja niin syntyi idea omassa pihassa seisovasta kirkosta. Ja niin idea häistä oman pihan kirkossa syntyi.
Naapureilla oli hauskaa
Idea tuntui niin hyvältä ja omalta, että pakkohan se oli toteuttaa. Arkityökseen nosturiautoa kuljettava Kari on käsistään kätevä vapaa-ajan nikkari. Hän ryhtyi etsimään netistä kirkkomalleja.
Kun muutama kumpaakin miellyttävä mallikuva oli löytynyt, alkoi veistäminen.
Suurin rakkaudentunnustus minkä toiselle voi antaa, on rakentaa hänelle kirkko, jossa mennä naimisiin

Naapurit pysähtyivät seuraamaan rakennusurakkaa. Kun pienen tornin ääriviivat alkoivat hahmottua, joku kommentoi että kirkkoako siinä rakennetaan.
– Kun he tajusivat, että tosissamme rakennamme kirkkoa, leuat siinä loksahtivat. Nyt he kutsuvat Karia kirkkoherraksi, Minna nauraa.
“Suurin rakkaudentunnustus”
Kirkonherra Kari katsoo tyytyväisenä luomustaan. Ja vaimoaan.
– Kälyni sanoi niin kauniisti, että suurin rakkaudentunnustus minkä toiselle voi antaa, on rakentaa hänelle kirkko, jossa mennä naimisiin, Minna sanoo.
Kun pieni pyhättö oli valmis, tuttu pappi siunasi sen – kirkoksi sitä ei voinut vihkiä, kun ei ole seurakuntaa. Siunauksen jälkeen Minna ja Kari vihittiin lasten, Minnan lastenlasten ja muiden läheisten läsnäollessa.
Mikäli 11 neliön kirkkoa tekisi mieli vuokrata omaan käyttöön, voi kyselyn suunnata isäntäparille.
Mitään valtavia häitä ei tässä paikassa voi järjestää, mutta pienet, rauhalliset tilaisuudet voivat tulla kyseeseen - kirkkoon mahtuu mahtuu vihkijän ja hääparin lisäksi noin kuusi aikuista ihmistä.
Kuka tahansa ohikulkija saa tulla käymään pienen pienessä kirkossa.
– Ovet ovat auki, Minna Torniainen sanoo. Toivomme vain, että vieraskirjaan jätetään puumerkki ja jokunen sana.
Vastapaino kirkolle: oma baari
Nyt kun Karin ja Minnan omat häät ovat jo vietetty, kirkosta on tullut heille rauhoittumisen paikka. Joulunaikaan Minna sytyttää kynttilöitä ja laittaa jouluseimen, jota ihastellaan lastenlasten ja naapureiden kanssa.

Erikoislaatuinen rakentaminen on sujunut pariskunnalta aiemminkin. Kari on rakentanut oman baarin autotallirakennukseen.
– Se on hyvä paikka omille yksityistilaisuuksillemme. Ensi viikolla kollegani ovat tulossa, Minna kertoo.

Ulkomaanmatkoja ei tarvita
Kodin ja pihamaan rakennusprojektit ovat Minnan ja Karin tapa rentoutua. Heillä ei ole tarvetta karata aurinkolomalle päästäkseen pois arjesta.
Eräs tulevaisuuden projekteista on kotimuseo, jonka Minna suunnittelee tekevänsä pihan aittaan. Aittaan on varastoitu vanhan Puhakan maatilan käyttötavaroita ja Minna haluaisi asettaa peltojen kynnössä ja taloustöissä käytettyjä esineitä näytille.

– Yhdessä oleminen ja yhdessä tekeminen on elämäämme. Emme me tarvitse matkustelua. Haluamme vain olla täällä kotona, Minna sanoo.

Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä
- Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
- Tähän mennessä olette lähettäneet Egenlandille yli 4000 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitsemme kiinnostavimmat.
- Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
- Egenlandin kaikki videot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
- Seuraa meitä Instagramissa!
Edit 1.8.2018: Lisätty otsikkoon ja ingressiin lainausmerkit.