Hyppää pääsisältöön

Kerubi

Rohtuneen rockklubin tarina – Joensuun musiikkielämän sydän on monelle muistoja tulvillaan

Mistä on maineikas rockklubi tehty? Kerubin kohdalla ainakin suttuisesta menneisyydestä, nuoruusmuistoista, hyvästä musiikista ja siitä tietystä backstage-fiiliksestä. Joensuun musiikkielämän sydän Ilosaaressa on ollut aloitteleville bändeille korvaamaton koulu, ja on tällä hetkellä "löytämässä legendaarisuutensa uudestaan" – mikäli Ukkosmaineen toista aisaparia Ville Karttusta ja Happoradion laulajaa Aki Tykkiä on uskominen.

Kaikkihan Kerubin tuntee?

Se kuuluu samaan seuraan Helsingin Tavastian, Jyväskylän Lutakon ja Tampereen Klubin kanssa. Siis legendaaristen rokkiklubien kerhoon.

Aikoinaan Kerubi oli savuinen, suttuinen baari Joensuun keskustassa. Teinit hiipivät sinne juomaan kahvia ja katselemaan kun oikeat rokkimöröt kittasivat kaljaa keskellä päivää.

Siellä bändejä perustettiin ja hajotettiin, siellä soitettiin ne ensimmäiset keikat. Siellä roikkuivat ne nuorukaiset jotka myöhemmin, Alangon veljesten jalanjäljissä, perustaisivat sellaisia tunnettuja suomalaisbändejä kuten Happoradio, Stella, Insomnium ja Ukkosmaine.

Kerubi lyhyesti

  • Rock-klubi Joensuussa
  • Vuodesta 2011 Karjalantalossa, alkuperäinen Kerubi oli hämyinen baari keskustassa
  • Eräs Suomen tärkeimmistä keikkapaikoista, toimii myös paikallisten nuorten musiikintekijöiden ponnahduslautana
  • Päivisin lounasravintola, täällä isännöidään monenlaisia tapahtumia

Näin kertovat joensuulaismuusikot, Happoradion Aki Tykki ja Ukkosmaineen Ville Karttunen. Miehet muistelevat värikkäin sanakääntein kotikaupunkinsa maineikasta musiikkiravintolaa.

Muusikko Aki Tykki ravintolapöydän ääressä suuren ikkunan alla.
Aki Tykki laulaa seitsemän albumia tehneessä Happoradiossa. Muusikko Aki Tykki ravintolapöydän ääressä suuren ikkunan alla. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Aki Tykki
Muusikko Ville Karttunen ravintolapöydän ääressä, suuren ikkunan vieressä.
Ville Karttusen Ukkosmaine on tauolla. Karttunen keskittyy tekemään muun muassa lastenmusiikkia, ensimmäinen lapsille suunnattu levy ilmestyi kesällä 2017. Muusikko Ville Karttunen ravintolapöydän ääressä, suuren ikkunan vieressä. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Ville Karttunen

– Tämä uusi Kerubi on paljon siistimpi, hyvin erilainen. Vanha Kerubihan oli kyllä... tykkäsin siitä, mutta ehdin käydä siellä vain pari vuotta täytettyäni 18 ja sitten se menettikin jo tilansa. Se oli paljon pienempi, ja mitä adjektiivia sä käytit - suttuisempi? Ville Karttunen kysäisee.

– Suttuisempi, Aki Tykki jatkaa. Kävisi myös rohtuneempi.

Miehet nauravat.

Nuoruusmuistoja

Egenlandin vihje Joensuusta tuli eräältä Johannalta, joka haluaa esiintyä tässä yhteydessä vain etunimellään.

Johannalle paikka on muistoja tulvillaan: kesäiset yöuinnit Pielisjoessa, nuoruuden hulvattomat bändi-illat ja Ilosaarirockit, jatkobileet rannalla ja ensirakkauden kokemus. Yhä hän kertomansa mukaan suuntaa Kerubiin, kun lähtee viettämään iltaa rakkaansa kanssa.

Yhdeksänkymmentäluvulla syntynyt Kerubi kasvoi teinistä aikuiseksi ja muutti 2000-luvun alun kahden eri osoitteen jälkeen uusiin tiloihin Karjalan talolle vuonna 2010. Sijainti on ehkä sopivin mahdollinen tälle Joensuun musiikkielämän sydämelle. Karjalan talo nimittäin sijaitsee pienellä Ilosaarella, jonka mukaan tietenkin Ilosaarirock on saanut nimensä.

Uudessa Kerubissa maan eturivin bändit jakavat keikkapaikkansa lounasravintolan ja keski-ikäisille suunnattujen leppoisampien tapahtumien, kuten viininmaisteluiltojen kanssa.

Aki Tykin nuoruudessa ei moisesta vielä ollut tietoakaan. Muusikonalulle Kerubin lava oli se ensimmäinen iso etappi.

– Kyllähän Kerubin ympärillä kaikki pyöri, ainakin mun näkökulmasta. Kerubi on sellainen joensuulaisten Tavastia, ja ajattelin että jonakin päivänä mie nousen tuonne lavalle, kertoo Aki Tykki.

– Silloin kun pääsee Kerubiin soittamaan bändi on tietyssä pisteessä, Ville Karttunen jatkaa. Näin oli ennen ja näin on edelleen.

Muusikot Aki Tykki ja Ville Karttunen istuvat mustassa nahkasohvassa, yläpuolellaan valomainos jossa lukee Ravintola Kerubi.
Muusikot Aki Tykki ja Ville Karttunen istuvat mustassa nahkasohvassa, yläpuolellaan valomainos jossa lukee Ravintola Kerubi. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Aki Tykki,Ville Karttunen

– Siinä vaiheessa kun pääsi Kerubin lavalle oli maatalousmessut ja räkälät käyty soittamassa, Kerubi oli seuraava. Kolmas leveli, Tykki naureskelee.

Kotiseutu kuultaa läpi sekä Happoradion että Ukkosmaineen musiikissa. Happoradio laulaa Itä-Suomen tuulesta, Ukkosmaineen lauluissa kerrotaan Niinivaaran kaupunginosasta, kyynelten vuodattamisesta Pieliseen ja junamatkasta kotiin Joensuuhun.

Pyhä bäkkäri

Katot, seinät, putket, patterit - kaikki mahdolliset pinnat on täytetty tussimerkinnöin. Jokainen Kerubin lavalla keikan vetänyt bändi ja artisti on jättänyt back stagelle puumerkkinsa tai terveisensä.

Tussilla kirjoitettuihin teksteihin ja graffiteihin peitettyjä valkoisia seiniä ja ilmastointiputkia.
Tussilla kirjoitettuihin teksteihin ja graffiteihin peitettyjä valkoisia seiniä ja ilmastointiputkia. Kuva: Eva Pursiainen / Yle graffitit,backstage
Kopiopapereita joilla mustalla tussilla tekstattu musiikkikappaleiden nimiä, teipattuina seinään mustalla eristysteipillä.
Kopiopapereita joilla mustalla tussilla tekstattu musiikkikappaleiden nimiä, teipattuina seinään mustalla eristysteipillä. Kuva: Eva Pursiainen / Yle melodiat
Ilmastoinitputki katossa johon kirjoitettu tekstiä tussilla.
Ilmastoinitputki katossa johon kirjoitettu tekstiä tussilla. Kuva: Rasmus Tåg / Yle graffitit
Pinkin värinen juliste jossa keltaisella teksti "Ukkosmaine", diskopallo ja käsi jonka peukalo ja etusormi yhdistyvät. Alaosassa yksityiskohtia keikan ajankohdasta.
Pinkin värinen juliste jossa keltaisella teksti "Ukkosmaine", diskopallo ja käsi jonka peukalo ja etusormi yhdistyvät. Alaosassa yksityiskohtia keikan ajankohdasta. Kuva: Eva Pursiainen / Yle posterit (julisteet),julisteet,Ukkosmaine

Jokainen lavan taakse liimattu settilista on tallessa. Niitä ei saa poistaa, siitä seuraa epäonni.

Kaksi miestä, Ville Karttunen ja Aki Tykki, katsovat ahtaassa tilassa seinille ripustettuja A4-kokoisia lappuja joihin on kirjoitettu eri bändien lauluja esitysjärjestykseen.
Kerubissa setit tuppaavat venymään hyvin pitkiksi, tuumaavat muusikot Karttunen ja Tykki. Kaksi miestä, Ville Karttunen ja Aki Tykki, katsovat ahtaassa tilassa seinille ripustettuja A4-kokoisia lappuja joihin on kirjoitettu eri bändien lauluja esitysjärjestykseen. Kuva: Rasmus Tåg / Yle Aki Tykki,Ville Karttunen,backstage

Joensuu Rock City

– Joensuu on kotikaupunkini, vaikken ole asunut täällä enää vuosiin, Ville Karttunen kertoo.

Nuori soittaja tutustui helposti muihin muusikoihin:

– Kaikkien genrejen soittajat olivat tekemisissä toistensa kanssa. Isommissa kaupungeissa kuten Helsingissä, jossa bändejä on enemmän, kaikki eivät välttämättä tunne samalla tavalla toisiaan.

Pitkähiuksinen, parrakas mies.
Pitkähiuksinen, parrakas mies. Kuva: Rasmus Tåg / Yle Ville Karttunen,Ukkosmaine

Aki Tykki muutti pois lapsuutensa maisemista yli 20 vuotta sitten, mutta hän toivoo että aloitteleville bändeille edelleen löytyisi treenitilaa vanhasta kotikaupungista.

Mustapipoinen, huppariin pukeutunut mies jolla leuassa parta.
Mustapipoinen, huppariin pukeutunut mies jolla leuassa parta. Kuva: Rasmus Tåg / Yle Aki Tykki,Happoradio

Väkilukuun suhteuttaessa valtakunnallisesti tunnettuja bändejä paljon tulee juuri Joensuusta, Tykki sanoo.

– Yks iso tekijä on se, että täältä on tultu ennenkin. Alangon veljekset ovat raivanneet tilaa, joten ajatus menestyksestä on ainakin itselle ollut pennusta asti mahdollinen. Ja jos on treenikämppä, mihin voi mennä kavereiden kanssa hölmöilemään, niin siitähän se lähtee.

Näin keskellä arkipäivää Kerubi näyttäytyy aivan tavallisena, työmaa-alueen ympäröimänä punatiilirakennuksena. Pielisjoki virtaa kohisten ohitse.

Kun ravintola vaihtaa paikkaa, se joutuu löytämään legendaarisuutensa uudestaan― Aki Tykki

Ovien takaa kuuluu musiikin kumua. Kun astuu sisään, vastaan leijailee ruuan tuoksu. Lounaspaikka vaikuttaa suositulta niin huomioliiveihin sonnustautuneiden rakennusmiesten kuin paikallisten muusikoiden keskuudessa.

Punaiseksi maalattu tiiliseinä jolla roikkuu levynkansia, etualalla musta levy jossa komeilee valkoinen bulldoggi ja teksti Happoradio, kaunis minä.
Punaiseksi maalattu tiiliseinä jolla roikkuu levynkansia, etualalla musta levy jossa komeilee valkoinen bulldoggi ja teksti Happoradio, kaunis minä. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Baari (elokuva),musiikkialbumi,Happoradio

– Kun ravintola vaihtaa paikkaa, se joutuu löytämään legendaarisuutensa uudestaan. Vasta nyt, kuuden vuoden jälkeen, Kerubi on alkanut löytää itsensä jälleen. Mennään parempaan koko ajan. Jos ja kun Kerubi saa olla tässä vielä 20 vuotta, niin kaikki tietävät sen.

Punainen valomainos jossa teksti Ravintola Kerubi mustalla.
Alkuperäinen Kerubi-kyltti ensimmäisestä Kerubista 1990-luvulta. Punainen valomainos jossa teksti Ravintola Kerubi mustalla. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Valomainos
Nainen istuu sohvan selkänojalla.
Elli Sirviö on työskennellyt jokaisessa Kerubin osoitteessa. "Kerran ajoin valoja Ilosaarirokin Kerubin klubeilla. Giant Robot oli lavalla, kun joku kalju hippi hyppäsi lavalle. Minähän sanoin että tämähän ei vetele, ja olin jo aivan raivona huutamassa että nyt pois sieltä, kun joku kertoi että se oli Moby. Joka oli juuri ollut päälavalla vetämässä keikan." Nainen istuu sohvan selkänojalla. Kuva: Eva Pursiainen / Yle baarimestarit

Ruokahissi vie keittiöön ja takaovelle. Pian Kerubissa alkavat Joen yöt -festivaalin valmistelut.

Bändit peruuttavat bussinsa ja pakettiautonsa nurkan taakse ja kantavat vahvistimensa ja soittimensa ovesta sisään. Sound check, settilista seinään, olut tai pari bäkkärillä ja sitten: show time.

Ellet vielä tuntenut Kerubia, niin nyt tunnet.

Valkorapattu ja punatiilinen vinokattoinen rakennus, ulkoseinässä teksti "Kerubi Karjalantalo".
Ilosaaressa ihmiset ovat viettäneet monia tärkeitä hetkiä: nuoruuden ensirakastumisia, hulvattomia bändi-iltoja, festarikeikkoja, kesä-öiden jatkobileitä. Valkorapattu ja punatiilinen vinokattoinen rakennus, ulkoseinässä teksti "Kerubi Karjalantalo". Kuva: Rasmus Tåg / Yle asuinrakennukset
Alkuperäinen hämyinen pieni rock-baari keskeltä kaupunkia löysi vuosien etsikko-aikojen jälkeen paikkansa Joensuun sydämestä Ilosaaresta, Karjalantalolta. Minulle paikka on muistoja tulvillaan: kesäiset yöuinnit, nuoruuden hulvattomat bändi-illat ja Ilosaarirockit, jatkobileet rannalla, ensirakkaus...- ja yhä suuntaamme usein sinne, kun lähdemme viettämään iltaa ulos yhdessä.
― Yleisövihje Egenlandille
Finlands karta som visar Joensuus position.
Karttaa klikkaamalla pääset Google Maps -karttaan, jossa ovat kaikki Egenland-kohteet. Finlands karta som visar Joensuus position. kartat