Maaliskuun 27. päivänä Toivo Kuula jatkaa kirjettä veljelleen Arvolle. Hän on kuullut, että Arvolle olisi sattunut onnettomuus. Hän on kuullut myös, että yksi hänen Viipurin orkesterinsa viulisteista, Juho Junno, on kuollut punaisten riveissä. #musiikinkevät1918
Toivo Kuula oli valittu Viipurin Musiikin ystävien orkesterin johtajaksi syksyllä 1916. Työt hän oli aloittanut lokakuussa. Sisällissota katkaisi konserttitoiminnan tammikuun lopussa 1918 ja lopetti myös palkanmaksun kokonaan.
Toivon aika kotona Säiniöllä kului mataen.
Kirje Arvo-veljelle jatkui ikään kuin kysessä olisi ollut päiväkirja. Nyt Säiniölle oli kantautunut huhu, jonka mukaan Arvolle olisi sattunut jotain. Toivon korviin oli kuulunut myös uutinen orkesterin viulistin kuolemasta.
"Sain eilen kuulla että kirje on Irkulle lähetetty ja samalla sain tiedon että Sinulle olisi tapahtunut onnettomuus, mutta mitä laatua, en vielä tiedä.
Aloin tänään ottaa asiasta selvää, toivottavasti pian saan siitä tiedon.
Työ-lehdessä on ollut joitakin luetteloja valkoisten päällystöstä, mm. on Antrean rintamalla mainittu ratsumestari Kuula. Olemme täällä mietiskelleet olisitko sinä ollut Antreassa. Toivottavasti saan siitäkin pian kuulla.
On ollut verrattain hiljaista muutaman päivän, ainoastaan kaukana kuuluu kiväärinpauketta (noin 40 km päästä).

Musiikkeri Juho Junno, joka oli ensimmäisenä soittajana toisessa viulussa täkäläisessä orkesterissani, on saanut surmansa punakaartilaisena Kavantsaarella. Siellä he ehkä ovat muutkin soittajat.

Aika on ollut heille vaikea, ei mitään työtä eikä ansiota; ainoa hengenpelastus on liittyä punakaartiin, mutta eipä se näytä olevan varma pelastus sekään.
Hän onkin ensimmäinen minulle tuttu henkilö, joka punakaartilaisten riveissä sai surmansa. Kunnon poika muuten ja hyvä musiikkeri."

Seuraa Alma ja Toivo Kuulan elämää sisällissodan kuukausina 1918 Säiniöllä ja Viipurissa.
Lähteet
Kansalliskirjasto. Toivo Kuulan kirjeet.
Kansallisarkisto. Digitoidut sanomalehdet.
Koivisto, Juhani: Tuijotin tulehen kauan, Toivo Kuulan lyhyt ja kiihkeä elämä. WSOY. Porvoo 2008.
Linkit
Wikiwand Säiniö - Yläsäiniö
Ylen verkkoartikkelikokoelma Haluatko ymmärtää mitä Suomessa oikein tapahtui vuonna 1918?
Lappeenrannan museot CC BY-NC-ND 4.0