Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Esittelyssä Jan Taagi, jonka urbaani kitarapoppi on elämänmakuista darramusiikkia

YleX:n Uuden musiikin ohjelmien Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei vielä ole levytyssopimusta. Tällä viikolla vuorossa on Jan Taagi.

Nosteessa-artisti Jan Taagi. // Kuva: Anni Huttunen

Jan Taagi tekee sielukkaan urbaania kitarapoppia.

Uuden musiikin X -ohjelman toimittajat Anne Lainto ja Ida Karimaa kommentoivat:

– Jan Taagi eli Väinö Vasara on tuttu Lauantai-nimisestä yhtyeestä, joka on saanut jo osakseen radiosoittoa. Vasaran aisaparina toimii toisena vokalistina ja tuottajana Miro Kimpimäki. Siinä missä Lauantai tekee paikoin Kuningasidean mieleen tuovaa kevyttä folkpoppia, Jan Taagi -projekti on huomattavasti modernimpaa soundia, jossa tämän hetken isoimman genren urbaanin musiikin elementit yhdistyvät orgaaniseen folk-menoon. Jan Taagin raukea soundi ja elämänmakuiset lyriikat reilun parikymppisen nuoren aikuisen elämästä maalaavat täydellisen soundtrackin elämän suuria ja pieniä kysymyksiä pohtivalle. Jan Taagi luonnehtii omaa musiikkiaan darramusiikiksi. Määritelmä on osuva, sillä vastaanottavaisimmillaan ihminen on Jan Taagin musiikille nimenomaan hieman herkistyneenä.

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

– Olimme serkun kanssa 7-vuotiaita, kun täti toi meille Fintelligensin Kellareiden kasvatit -sinkun. Se iski lujaa. Ruvettiin haalimaan viikkorahoilla Epe’sistä ja Free Record Shopista kaikkia mahdollisia suomiräp-sinkkuja, koska ei ollut varaa kokopitkiin levyihin. Aloimme kirjoittaa riimejä, löimme CD-levyn soittimeen ja kasettipesään tyhjän C-kasetin, jolle alettiin räpätä biisien päälle jotain slangisanoja, joita ei edes ymmärretty!

Mistä artistinimesi tulee?

– Se on suomenkielinen väännös atlantalaisesta Young Thug -artistista. Olin aloittamassa tätä proggista ja frendi heitti ton Jan Taagi -läpän, niin tartuin siihen.

Miten kuvailisit musiikkiasi?

– Se on darramusiikkia. Sellaista parikymppisen herkistelyä ja tunteiden maalailua. Yhdistelmä henkilökohtaisia juttuja ja rataista estetiikkaa.

Miksi Napakymppi-ohjelma päätyi videolle?

Napakymppi oli meidän vanhemmille niin kuin Temptation Island nykyään. Siinä on ihanan jäinen tunnelma, ja se viehättää myös visuaalisesti tosi paljon! Neiti X on mysteeri, kuten tässä biisissäkin: ”Oot kertonu ummet ja lammet, mut kuka sä oot?”

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään?

Paul Simonia. Hänellä on viimeinen keikka tänä kesänä, joten tulee vähän kiire. Hän on kuitenkin tehnyt monta lempibiisiäni.

Jos Ottaa koodii soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– Se olisi romanttisen komedian loppukohtaus, kun Ben Stiller on saanut kutsuttua mimmin vihdoin treffeille.

Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia ja haaveita sinulla on?

– Saada ensimmäinen EP ulos vielä kevään aikana sekä ruveta tekemään uusia ja parempia biisejä. Tietenkin haluaisin päästä keikkailemaan Jan Taagi -projektilla. Olisi myös hienoa tehdä mahdollisimman paljon yhteistyötä lahjakkaiden tyyppien kanssa!

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!