Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin seuraat ja teet itse Instagram-tarinoita

Puhlin käsissä, Instagram auki.
Puhlin käsissä, Instagram auki. Kuva: Sami Takkinen / Yle Digitreenit,Instagram,sosiaalinen media,video,kuvat

Instagram-tarinat eli Instagram Stories on uudenlainen tapa käyttää sosiaalista mediaa. Jos sinulla on Instagram-tili, tarinat ovat muutaman näpäytyksen päässä. Voit seurata muiden tarinoita ja tietenkin luoda niitä itse.

Huomaa: Tätä artikkelia ei päivitetä eli sen tiedot ovat vuodelta 2018.

Tarina voi olla yksittäinen kuva tai sarja julkaisuja, joilla voi kertoa esimerkiksi päivän kulusta tai jostain tapahtumasta julkaisusarjalla. Siihen voi liittää kuvia, videoita, ääntä, tekstiä tai näiden yhdistelmiä. Sen voi luoda ainoastaan mobiililaitteella.

Instagram-tarina häviää 24 tunnissa.

Tarinan erikoisuus on, että julkaisut katoavat 24 tunnin kuluessa, toisin kuin tavalliset Instagram-kuvat ja -videot, jotka säilyvät kuvavirrassa (eli feedissä) toistaiseksi. Tarina ei siis katoa kokonaan, mikäli julkaiset vuorokauden aikana siihen uutta sisältöä.

Näin löydät tarinat

Tarinat löytyvät Koti-valikon takaa (talon näköinen kukave vasemmassa alalaidassa). Pyöreät profiilikuvat yläreunassa ovat tarinoita. Ensimmäisenä on omasi ja vieressä on seuraamiesi tilien tarinat. Punainen rinkula kuvan ympärillä kertoo, mikäli joku on lisännyt sisältöä tarinaansa.

kuvakaappaus Instagram ruudusta, jossa kaksi puhekuplaa. Toinen osoittaa kamera-ikoniin tekstillä Kamera-ikonista voit lisätä sisältöä omaan tarinaaasi. Toinen etusivun ylärivissä näkyy ensimmäisenä oma tarinasi.
Koti-ruudulta voit tarkastella omia ja muiden tarinoita. kuvakaappaus Instagram ruudusta, jossa kaksi puhekuplaa. Toinen osoittaa kamera-ikoniin tekstillä Kamera-ikonista voit lisätä sisältöä omaan tarinaaasi. Toinen etusivun ylärivissä näkyy ensimmäisenä oma tarinasi. Kuva: Joni Nieminen/Yle Digitreenit,Instagram,sosiaalinen media

Napauttamalla ruutua pääset seuraavaan kuvaan ja napauttamalla ruudun vasempaan reunaan siirryt takaisin edelliseen kuvaan. Pyyhkäisemällä vasemmalle etenet seuraavaan tilin tarinaan ja oikealle pyyhkäisy vie edelliseen takaisin.

Suurennuslasi-kuvakkeella voit etsiä Instagramin nostamia tarinoita. Ne näkyvät perinteisen julkaisun yläpuolella rivissä. On myös mahdollista seurata hashtagien (aihetunniste #) tai sijaintipaikkojen tarinoita.

Tarinoissa voi olla myös linkkejä

Joissain tarinoissa voi olla myös linkkejä. Ne saa näkyviin pyyhkäisemällä alhaalta ylös. Esimerkiksi monet mediatalot käyttävät linkkejä, joilla pääsee asiasta kirjoitettuun artikkeliin.

Linkkejä voi olla vahvistetuissa tileissä, joiden nimen vieressä on sininen pallukka. Merkki tarkoittaa, että Instagram on vahvistanut henkilön, yhtiön tai tuotemerkin ns. virallisen käyttäjätilin. Instagram on tällöin vahvistanut, että kyseessä on julkisuuden henkilön tai tuotemerkin oikea käyttäjätili eikä valetili.

Vahvistusmerkkiä ei voi ostaa, eikä pyytää erikseen. Tilin vahvistamiseen voi pyrkiä muilla tavoin, esimerkiksi liittämällä Instagram-tilin linkin muille sivustoille.

Linkin lisäämiseen tarvittavan toiminnon saa käyttöönsä myös, jos on yritystili ja riittävästi seuraajia.

Oma tarinasi

Omaan tarinaan voi lisätä sisältöä näpäyttämällä kamera-kuvaketta ruudun vasemmassa yläkulmassa. Sen jälkeen aukeaa kamera, jossa voi valita joko selfien tai takakameran.

Kun olet kuvannut ja käsitellyt kuvaasi/videotasi, paina Oma tarinasi (rinkulan sisällä oleva plus-merkki). Tässä kohtaa voit myös tallentaa kuvasi kännykän muistiin ja julkaista sen myöhemmin.

Tarinaan voi myös lisätä kuvia ja videoita kännykän muistista. Kamera-toiminnossa on runsaasti erilaisia ominaisuuksia, jolla voi muokata kuvaa tai videota, esimerkiksi lisätä erilaisia grafiikoita kasvojen päälle.

Kännykän ruutu jossa omena ja #välipala, sijainti yle ja kellonaika
Kuvaan voi lisätä erilaisia grafiikoita, kuten paikkatietoja ja kellonajan. Julkaisu lisätään tarinaan plus-kuvakkeella. Kännykän ruutu jossa omena ja #välipala, sijainti yle ja kellonaika Kuva: Joni Nieminen/Yle Digitreenit,Instagram,Facebook,sosiaalinen media

Kun lisäät sisältöä tarinaasi, sovellus ketjuttaa ne siten, että uusin julkaisu on aina viimeisenä. Näin voit seurata toisten tarinoita niin, että niitä ei tarvitse katsoa alusta asti uudelleen.

Ruudun yläreunassa olevat valkoiset viivat kertovat montako osaa tarinassa on ja missä kohtaa tarina on menossa.

Instagram-tarinan erilaisia toimintoja

Live = Aloittaa Instagram live -lähetyksen, jota seuraajasi voivat katsoa suorana. Videon voi myös jakaa niin, että se näkyy vielä vuorokauden.
Kirjoita/Tyyppi = Tekstin julkaisu, jossa kuva jää taka-alalle. Sisältää erilaisia vaihtoehtoja.

Kameran erilaiset toiminnot

  • Tavallinen = Perinteinen kännykkäkamera, painamalla pitempään kuvaa videota.
  • Bumerangi = Edestakaisin toistettava kuvasarja (GIF).
  • Superzoom = Video, joka lähentää automaattisesti kohteeseen ja soittaa dramaattisen ääniefektin. Vaihtoehtoina on muutamia erilaisia efektejä.
  • Taaksepäinkelaus = Toistaa videon lopusta alkuun.
  • Ilman käsiä = Videon kuvaus ilman, että pitää painaa kuvausnappia.
  • Pysäytetty ruutu = Video yksittäisistä kuvista.

Instagram näyttökuva, jossa tanssiva mies -emoji sekä teksti Ain laulain työtäs tee
Vasemmasta alakulmasta näet, ketkä ovat katsoneet tarinaasi ja korosta-kuvake siirtää kuvan Kohokohtiin. Instagram näyttökuva, jossa tanssiva mies -emoji sekä teksti Ain laulain työtäs tee Kuva: Joni Nieminen/Yle Digitreenit,Instagram,sosiaalinen media,yle oppiminen

Tarinan tai sen osioita voi myös tallentaa

Tarinan saa säilymään profiilissa pitempäänkin luomalla siitä Kohokohdan. Tällöin sovellus tallentaa kuvan/videon profiilin Kohokohdat-pallukassa.

Kohokohta lisätään tarinan kuvassa painamalla Korosta (sydän rinkulan sisällä), jolloin aukeaa Lisää kohokohtiin -valikko. Tässä kohdassa voit myös luoda uuden kohokohdan ja nimetä sen itse.

Oma tarina -> Lisää (kolme pistettä oikeassa alareunassa) -> Tallenna -> Tallenna kuva/Tallenna tarina.

Instagram-palvelun omistaa Facebook-yhtiö ja sovellukset ovat linkitetty toisiinsa tiiviisti. Instagram-tarinoita voikin lähettää samalla myös Facebook-tarinoiksi.

Suomalaisia Instagram-tarinoita

Tämäkin on totta (Yle Oppiminen)
Yle Uutiset
YleX
Kioski

Helsingin Sanomat

Sanni
Antti Tuisku
Konsta Punkka
Antti Holma
Julia Thurén
Roope Tonteri

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin.

edit: 28.3.2018 Korjattu faktaboksiin vahvistettuun tiliin littyvää tietoa.
18.10.2018 lisätty Yle Oppimisen Instagram-tili.

Kommentit