Hyppää pääsisältöön

Kaksi Ylen ohjelmaa ehdolla tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnon saajaksi

Paratiisin paperit - juttukokonaisuuden kuva.
Paratiisin paperit - juttukokonaisuuden kuva. Kuva: Yle, MOT Paratiisin paperit

Tutkivan journalismin Lumilapiolla palkitaan vuoden 2017 paras tutkiva juttukokonaisuus. Palkinto jaetaan Tutki!2018-konferenssin yhteydessä järjestettävässä iltajuhlassa Helsingissä perjantaina 20.4.2018.

Yhteensä viisi finalistia tavoittelee Lumilapio-palkintoa. Yleltä ehdolla ovat Svenska Ylen Spotlight-ohjelma ja toimittaja Annvi Gardberg sekä MOT:n Paratiisin paperit -ohjelmakokonaisuus, jonka toimittivat Jyri Hänninen ja Minna Knus-Galán.

Annvi Gardbergin toimittamassa Silvervatten – bot eller hot? -ohjelmassa (Hopeaveden sameampi puoli) käsiteltiin uskomuslääketieteeseen ja erityisesti hopeaveteen liittyviä ongelmia. Gardberg tutki suljettuja Facebook-ryhmiä ja yritysten verkkosivuja sekä teetti analyysit viiden yrityksen hopeavedestä. Ohjelma johti laajaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja viranomaisten väliintuloon. Fimea ryhtyi toimenpiteisiin lainvastaista hopeaveden markkinointia vastaan, ja useampi yritys karsi lääkkeelliset väitteet markkinoinnistaan. Evira ja THL varoittivat hopeaveden juomisen terveysriskeistä, ja Lääkäriliitto vaati puoskaroinnin kieltävää lakimuutosta.

“Sekä yksityiset että hopeavettä myyvät yritykset ovat toistuvasti vakuuttaneet, että hopeavesi on täysin vaaratonta ja neuvoneet vanhempia antamaan sitä vauvoille ja lapsille sisäisesti. Myös raskaana olevia on kehotettu juomaan hopeavettä. On lainvastaista sekä markkinoida hopeaveden käyttöä sisäisesti ja väittää, että aine parantaa tai estää sairauksia. Toivon, että ohjelman jälkeen syntynyt laaja keskustelu on tavoittanut edes osan näistä hopeaveden käyttäjistä”, Annvi Gardberg sanoo.

Jyri Hännisen ja Minna Knus-Galánin Paratiisin paperit käsitteli kansainvälistä jättivuotoa veronkiertäjistä ja rahanpesusta. Suomesta vain Ylen toimittajat olivat mukana tietovuodon selvittelyssä. Toimittajat koostivat yhteensä 13,4 miljoonasta asiakirjasta kahden MOT-ohjelman kokonaisuuden Lainkiertäjät paratiisissa ja Maltan pankkiritarit. Ohjelmissa ilmeni sekä suurten kansainvälisten yritysten että merkittävien suomalaisten liikemiesten ja muiden toimijoiden tapa hyödyntää veroparatiiseja oman taloudellisen etunsa edistämiseksi.

“Suomen kohdalla Paratiisin papereista löytyi useita epäiltyjä rikoksia kuten pörssirikos, kavallus, rahanpesu ja veronkiertoa. Vuoto näytti, ettei veroparatiiseja käytetä ainoastaan aggressiiviseen verosuunnitteluun, vaan myös talousrikoksiin. Tietovuoto oli mielenkiintoinen ja merkityksellinen aihe, joka vei toimittajan mukanaan. Jos kovasta työstä palkitaan, se ilahduttaa, mutta Lumilapio-palkinto on myös tunnustus tutkivalle journalismille, johon satsataan Suomessa liian vähän”, Minna Knus-Galán kertoo.

Lumilapio-palkinnon jakaa Tutkivan journalismin yhdistys. Ehdotuksia palkinnon saajaksi tuli yli 40.

Artikkelia muutettu 29.3. klo: 8:09. Poistettu lause: "Fimea kielsi suomalaisvalmistajaa myymästä hopeavettä, koska valmistaja ei suostunut muuttamaan markkinointiaan." Lisätty lause: "Fimea ryhtyi toimenpiteisiin lainvastaista hopeaveden markkinointia vastaan, ja useampi yritys karsi lääkkeelliset väitteet markkinoinnistaan."

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Toimittaja, tietokirjailija ja muusikko Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen menehtyi sunnuntaina 12.8. tapaturmaisesti. Kaipaamme rakasta kollegaamme syvästi. Hänen älykäs, valoisa ja huumorintajuinen persoonansa valaisi päiviämme niin työyhteisössä kuin ohjelmissaankin. Perttu oli poikkeuksellinen toimittaja. Hän oli tekijänä aidosti ihmisläheinen, innostava, innostuva, pelkäämätön ja tarkkanäköinen.

 • Naprapaatti, osteopaatti vai kiropraktikko? Mistä kannattaa hakea apua selkävaivoihin?

  Mikä manipulaatiohoito auttaa selkäkipuihin?

  Kun selkää särkee tai niska jumittaa niin moni miettii, mistä hakisi apua. Pitääkö mennä lääkäriin vai auttaisiko jonkinsortin käsittely? Nettiä selaamalla löytyy helposti erilaisia tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin suunnattuja hoitoja, mutta jää epäselväksi, mikä niistä tarjoaisi juuri omaan vaivaan sopivinta apua. Entä kannattaako käydä toisen hoitomuodon osaajalla, jos yksi ei auttanut?

 • Kuinka hyvin muistat 8. kauden tapahtumat?

  Tietovisa 8. kauden tapahtumista.

  Oletko todellinen UP-tietäjä vai vaan pelkkä pikakelaaja? Testaa, kuinka hyvin muistat Uuden Päivän 8. tuotantokauden juonikuviot. Tsemppiä testiin!