Hyppää pääsisältöön

Tunnistatko jääkauden jäljet Suomen luonnossa? Tee Yle Luonnon testi

Silokallion päällä tasapainoileva siirtolohkare, Kummakivi, Ruokolahdella.
Kummakivi, Ruokolahti. Silokallion päällä tasapainoileva siirtolohkare, Kummakivi, Ruokolahdella. Kuva: Jari Väätäinen / Geologian tutkimuskeskus Luonto-Suomi,Kummakivi

Suomi on ollut vuosimiljoonien aikana useita kertoja paksun mannerjäätikön peitossa. Jääkaudet murjoivat ja muokkasivat Suomen maaperää, siirsivät ja siloittivat kiviä sekä kallioita. Viimeisin jääkausi alkoi väistyä vasta noin 13 000 vuotta sitten.

Paljasta sisäinen geologisi ja testaa, tunnistatko jääkauden jäljet Suomen luonnossa. Yhteenlasketut pisteesi näet, kun olet vastannut jokaiseen kysymykseen.

Asiantuntija:
Veli-Pekka Salonen

Kuvalähteet:
Veli-Pekka Salonen
Jari Väätäinen / Geologian tutkimuskeskus

Kuuntele lisää jääkaudesta Areenassa!

  • Miten pitkä on Suomen kallioiden tarina tai millaisia merkkejä jääkaudesta Suomen luonnossa edelleen näkyy? Geologian kauneudesta ja ihmeellisyydestä kertomassa ovat yli-intendentti Arto Luttinen ja ympäristögeologian emeritusprofessori Veli-Pekka Salonen Helsingin yliopistosta. Kuuntele Luonto-Suomen geologiailta.
  • Miten Suomi sai metsänsä? Entä miten jääkausi näkyy edelleen suomalaisissa kuusissa? Kuuntele juttu, Minna Pyykkö jututtaa aiheesta tietokirjailija Seppo Vuokkoa.
  • Millaisia ovat jääkauden viimeiset henkäykset kalliossa? Miksi varhaiset geologit uskoivat mieluummin vedenpaisumusteoriaan kuin jääkausiajatukseen? Minna Pyykkö jääkauden jäljillä Helsingin Vuosaaressa geologi emeritusprofessori Veli-Pekka Salosen kanssa, kuuntele juttu.
  • Itäisessä Suomessa, Joutsenossa asui ihmisiä jo 11 000 vuotta sitten. Viimeinen jääkausi oli jo päättymässä, mutta suurin osa nykyisen Suomen aluetta oli vielä jään peitossa. Saarenojalaiset perustivat kotinsa vetäytyvän jään reunalle. Virpi Väisäsen toimittamassa neliosaisessa ohjelmasarjassa kerrotaan arkeologian uusista tutkimustuloksista ja siitä, miten ihmiset Suomessa elivät tuhansia vuosia sitten.

Linkkejä:
Tutustu geologiaan Geologian tutkimuskeskuksen sivuilla

edit: 03/22 Areenalinkki päivitetty