Hyppää pääsisältöön

Ahmed Ladarsi ihmetteli miksi suomalaiset eivät arvosta mämmiä ja perusti mämmiseuran: "Mämmi on hyvä raaka-aine, jota voi laittaa vaikka pitsaan"

Mämmiseuran puheenjohtaja Ahmed Ladarsi
Mämmiseuran puheenjohtaja Ahmed Ladarsi Kuva: Puoli seitsemän Ahmed Ladarsi

Suomen mämmiseuran perusti 14 vuotta sitten mies, jonka rakkaus mämmiin oli yhtä kiihkeä kuin epätodennäköinenkin: tunisialaissyntyinen Ahmad Ladarsi.

Ahmed Ladarsi tuli 40 vuotta sitten keittiömestariksi Italian Helsingin suurlähetystöön. Mämmiä hän maistoi ensimmäisen kerran seuraavana pääsiäisenä.

Suomalaiset vitsailevat usein tarjoamalla mämmiä ulkomaalaisille odottaen järkyttävää vastareaktiota.

Kokin arvomaailmaan kuuluu ruuan arvostaminen, ei arvosteleminen, joten Ladarsi ei mämmin ulkonäköä pelännyt.

– Ystävä tarjosi ruskeaa, ulosteelta näyttävää syötävää pilke silmäkulmassa, mutta mämmi oli positiivinen yllätys ja maistui hyvältä. Ulkonäkökin oli ihan siedettävä.

Itsetehty mämmi
Itsetehty mämmi Kuva: Puoli seitsemän mämmi

Sitä Ladarsi ei ymmärtänyt, miksi mämmiä tarjotaan sellaisenaan. Eihän kaurapuurokaan ole lautaselle lätkäistynä kaunista.

Ladarsi kehottaakin muotoilemaan mämmiä ennen esillepanoa.

– Mämmiä voi muokata veitsellä samaan tapaan kuin perunamuusia vaikka pyramidin muotoon. Koristeeksi voi laittaa mintun tai sitruunamelissan lehtiä.

Mämmiannoksia
Mämmiannoksia Kuva: Puoli seitsemän mämmi

Tarjoilumuoto ei ollut ainoa asia, mikä Ladarsia ihmetytti. Hän hämmästeli pitkään ruskean herkun arvostuksen puutetta Suomessa, kunnes päätti tehdä asialle jotain. Ladarsi perusti Suomen Mämmiseuran.

Seuran tehtävänä on viedä eteenpäin mämmisanomaa ja arvostusta. Jäseniä on nyt muutama sata. Jäsenmaksua ei ole, tärkeintä on mämmin ilosanoman levittäminen.

Mämmi on vain raaka-aine kakuille, pitsalle ja leivälle

Yksi keino saada mämmille uusia ystäviä on käyttää sitä raaka-aineena esimerkiksi leivonnassa. Ahmed Ladarsi on kehittänyt kaikkiaan 80 suolaista ja makeaa reseptiä, joissa on mukana mämmiä.

Mämmistä voi tehdä muun muassa mämmitryffeleitä, -marmeladeja, -munkkeja ja -piirakoita.

– Mämmiä voi laittaa ihan vaan mihin haluaa. Esimerkiksi mämmikakkuohje on muunnos taatelikakkuohjeesta, jossa taatelit ja vesi ovat vaihtuneet mämmiin.

Kaupan mämmiä voi hyödyntää makeutensa vuoksi vain makeissa leivonnoissa. Suolaisten reseptien pohjana toimii parhaiten itsehaudutettu mämmi.

Itsetehdystä mämmistä saa vaikka pitsaa, pastaa ja leipää.

– Kannattaa kokeilla kaikkea ennakkoluulottomasti! kehottaa Ladarsi.

Suolaisten reseptien pohjana toimii parhaiten itsehaudutettu mämmi.

Ladarsin kokeiluiden ja kirjaan päätyneiden reseptien koemaistajina ovat toimineet Ladarsin naapurit.

– Olen aina kuunnellut mielipiteen eikä kukaan ole sanonut, että resepti olisi huono.

Vaikka Ladarsilla on edelleen tallella intohimo maltaista raaka-ainetta kohtaan, ei mämmi enää hänelle itselleen maistu.

– Mämmikiintiö on tullut jo aikoja sitten todella täyteen. Jos teen vieraille mämmiherkkuja, niin maistan vähän.

Ohje: Mämmikakku

Mämmikakku
Mämmikakku Kuva: Puoli seitsemän mämmi

500g (itsetehtyä) mämmiä
3dl sokeria
5dl jauhoja
5 munaa
200 grammaa voita
1tl leivinjauhetta
1tl soodaa

Lisää mämmin joukkoon sokeri, sulatettu voi, munat ja lopuksi vehnäjauho, jossa leivinjauho ja sooda. Kypsytä 200 asteisessa uunissa kakkua noin 50 minuuttia.

Ohje: Mämmi

Ruisjauhoa ja-jyviä ja mallasjauhoa ja-jyviä
Ruisjauhoa ja-jyviä ja mallasjauhoa ja-jyviä Kuva: Puoli seitsemän ruis,maltaat

1 litra vettä
200 g ruisjauhoja (karkea)
150g ruismaltaita (mämmi)

Sekoita ainekset, anna turvota tunnin ajan ja hauduta 170 asteisessa uunissa puolitoista tuntia, sekoittaen pinnalle kovettunut kuori muutaman kerran.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän