Hyppää pääsisältöön

Kaksi vuotta Panaman papereista – Suomen verottajan tähänastinen saalis on laiha: ”Tämä on raskasta työtä”

MOT:n Minna Knus-Galanin kommentti Panaman papereista
MOT:n Minna Knus-Galanin kommentti Panaman papereista Kuva: Camilla Arjasmaa Panaman paperit,minna knus-galán

Verottaja on tutkinut kahden vuoden ajan Panaman papereista esiin tulleita suomalaisten veroparatiisikytköksiä. Vuoto on johtanut ”parinkymmenen tapauksen” tutkintaan. Mitä Panaman papereiden jättivuodosta seurasi?

Sekunnit kuluvat, kello on 20:45. On huhtikuun kolmas päivä vuonna 2016 ja julkaisuun on aikaa viisitoista minuuttia. Sadat toimittajat ympäri maailmaa tuijottavat näyttöjään, aivan kuten minäkin. Olemme tehneet yhteistyötä jo vuoden päivät ja nyt olemme loppusuoralla.

Yhteisessä foorumissa – eräänlaisessa salatussa Facebookissa – hermot näyttävät olevan pinnalla. Miten vuodosta löytyneet henkilöt, valtaapitävät ja rikkaat tulevat reagoimaan uutisiin? Mitä seurauksia laajasta tutkimisesta tulee? Ja ennen kaikkea: muuttuuko mikään veroparatiisimaailmassa?

Panaman paperit oli siihen asti maailman suurin tietovuoto 11, 5 miljoonalla asiakirjallaan sekä suurin kansainvälinen yhteistyöprojekti, jossa oli julkaisuhetkellä mukana 376 toimittajaa. Saksalaislehdelle Süddeutsche Zeitungille vuodettu aineisto panamalaisesta asianajotoimisto Mossack Fonsecasta poiki paljastuksia ympäri maailmaa.

Kun kello löi 21 Suomen aikaa, Yle ja monet muut mediat kahdeksastakymmenestä maasta painoivat julkaisunappia samaan aikaan. Kuinkas sitten kävikään?

Jättimäisen vuodon näyttävimmät seuraukset tulivat nopeasti: Islannin pääministeri joutui eroamaan, myöhemmin erosi myös Espanjan teollisuusministeri. Britannian pääministeri David Cameron jäi kiinni valheesta. Cameron väitti, ettei hänellä ollut varoja veroparatiisiyhtiössä. Väite ei pitänyt paikkaansa.

Panaman papereista löytyi neljätoista valtionpäämiestä tai pääministeriä ja noin 140 poliitikkoa perheineen. Lakeja säätävät poliitikot ovat juuri niitä ihmisiä, joilla on valtaa taistella veronkiertoa vastaan. Vuoto oli jo tämän syyn takia kansainvälisesti tärkeä: se osoitti poliitikkojen tiiviin kytkeytymisen veroparatiisitalouteen.

Kesällä 2017 Pakistanin pääministeri Nawal Sharif joutui eroamaan korruptiosyytteiden vuoksi.

Maltalla veroparatiisiskandaali ulottui maan pääministeriin. Tapausta tutkinut toimittaja Daphne Caruana Galizia murhattiin syksyllä 2017.

Helmikuussa 2018 toinen Panaman papereita tutkinut eurooppalainen toimittaja murhattiin. Ján Kuciak ja hänen tyttöystävänsä ammuttiin omassa kodissaan Bratislavassa.

Nordeaskylt plockas ner i samband med ombyggnation av Nordeas huvudkontor i Stockholm.
Nordean maine sai kolhun Panaman paperit -paljastuksista Nordeaskylt plockas ner i samband med ombyggnation av Nordeas huvudkontor i Stockholm. Kuva: Mostphotos / Olof Bergqvist Nordea,Ruotsi,pankit

Suomessa Nordea joutui myllytykseen, kun paljastui että pankki oli auttanut satoja varakkaita asiakkaitaan piilottamaan varojaan postilaatikkoyhtiöihin Panamaan tai Brittiläisille Neitsytsaarille.

Pankki pyysi julkisesti anteeksi ja yhtiön riskienhallintaosastoa paisutettiin moninkertaiseksi. Joulukuussa 2017 Nordea sai Luxemburgin finanssivalvojalta sakot siitä, että se oli rikkonut maan rahanpesulainsäädäntöä.

Vajaa kaksi vuotta vuodosta eli keväällä 2018 Panamasta tuli dramaattinen uutinen: huonomaineinen panamalainen asianajotoimisto Mossack Fonseca sulkee lopullisesti ovensa.

Näyttävistä seuraamuksista – kuten poliitikkojen eroista – on uutisoitu laajasti. Mutta mitä on tapahtunut hitaammissa prosesseissa kuten viranomaisten selvityksissä ja lainsäädäntömuutoksissa?

Åklagarämbetet i Panama beordrade ett 27 timmar långt tillslag mot Mossack Fonsecas huvudkontor för att utreda möjliga brott i den ökända advokatbyrån
Asianajotoimisto Mossack Fonsecan pääkonttori Panama Cityssä. Åklagarämbetet i Panama beordrade ett 27 timmar långt tillslag mot Mossack Fonsecas huvudkontor för att utreda möjliga brott i den ökända advokatbyrån Kuva: EPA/Alejandro Bolivar Panama,Mossack Fonseca

Verottaja tutkii noin parikymmentä Panaman paperit -tapausta – ”Se on raakaa hihojen käärimistä”

Suomen verottaja tutkii noin kahtakymmentä Panaman papereihin liittyvää tapausta. Tyypillinen tapaus on yksityishenkilö, joka on piilottanut varoja veroparatiisiyhtiöön eikö ole ilmoittanut niistä verottajalle, kertoo Verohallinnon tarkastuspäällikkö Jaakko Mattila.

Mattila vetää niin sanottua ”Ultra-ryhmää”, joka tutkii ulkomaisia transaktioita hyödyntäen muun muassa Panaman paperit -aineistoa.

Muutama tutkinta on saatu jo päätökseen, kertoo Mattila. Näistä on tehty kohdistettuja verotarkastuksia ja niiden pohjalta niin sanottuja ”maksuunpanopäätöksiä” eli käytännössä jälkiveroja.

Mattila ei suostu kertomaan yksittäisiä summia. Piilotettuja tuloja verottaja kertoo löytäneensä ”muutamia miljoonia euroja”.

Summa kuulostaa pieneltä, kun sitä vertaa siihen, minkälaisia summia viranomaiset ovat muissa maissa jo tähän mennessä onnistuneet keräämään.

Tai verrattuna siihen, kuinka paljon suomalaiset suuryritykset minimoivat verojaan siirtämällä tuotteitaan yrityksen sisällä maasta toiseen, eli niin sanotulla siirtohinnoittelulla.

Jaakko Mattila, Verohallinnon tarkastuspäällikkö
Jaakko Mattila vetää Verohallinnon "Ultra-ryhmää", joka tutkii ulkomaisia transaktioita. Jaakko Mattila, Verohallinnon tarkastuspäällikkö Kuva: Annamaija Hakama/Verohallinto Verohallinto,Panaman paperit,Veronkierto,Jaakko Mattila

Miksi tutkinnan tulokset ovat jääneet Suomessa niin laihoiksi? Yksi selitys on, että verottaja on rajannut tiukasti tutkittaviaan ja jättänyt tutkinnan ulkopuolelle:

  • yli viiden vuoden takaiset toimet, koska ne ovat verotuksessa vanhentuneet
  • veroparatiisiyhtiöt, jotka eivät ole olleet käytössä
  • ulkomailla asuvat suomalaiset, joilla ei ole ilmennyt Suomessa verotettavaa tuloa
  • veroparatiisiyhtiöt, jotka on perustettu 90-luvulla tai 2000-luvun alussa
  • epäselväksi jääneet kytkökset veroparatiisiyhtiöön

Toinen selitys on Mattilan mukaan se, että suuri osa tutkittavista tapauksista odottaa kansainvälistä virka-apua eri veroparatiisimaista.

Osa tapauksista on ”odottavassa tilassa”, eli verottaja ryhtyy tutkimaan niitä uudelleen jos niistä tulee uutta tietoa esimerkiksi uusien tietovuotojen avulla.

”Tämä on raskasta työtä”, Mattila sanoo. ”Raakaa hihojen käärimistä”.

Jos merkittäviä tuloja on jäänyt ilmoittamatta, sen pitäisi johtaa rikosilmoitukseen, Mattila kertoo, muttei vastaa kysymykseen onko verottaja tehnyt yhdestäkään tapauksesta tutkintapyyntöä. Hän ei myöskään kerro, missä raja ”merkittävästä tulosta" menee.

EU yrittää päästä käsiin veroparatiisien myyntivalttiin eli yrityssalaisuuteen

Panaman papereista kävi ilmi, että veronkierto on vain yksi tapa käyttää hyväksi veroparatiiseja. Veroparatiisien tärkein bisnesidea on salaisuuden myynti. Yhtiöiden oikean omistajan salaaminen mahdollistaa sekä korruptiota että rahanpesua.

Tämä tuli selväksi myös seuraavassa suuressa veroparatiisivuodossa, Paratiisin papereissa, josta löytyi useita suomalaisia talousrikosepäilyjä.

EU-parlamentin Panama-komitea kuuntelee useita eurooppalaisia toimittajia Panaman papereista
EU-parlamentin kuulemistilaisuus syyskuussa 2016, jossa Panama-komitea kuunteli vuotoa tutkineita eurooppalaisia toimittajia. Mukana myös Ylen Minna Knus-Galán. EU-parlamentin Panama-komitea kuuntelee useita eurooppalaisia toimittajia Panaman papereista Kuva: Kristof Clerix, Knack Panaman paperit,Panama,veroparatiisit,Veronkierto,Minna Knus-Galan,EU-parlamentti

EU on yrittänyt tarttua salaisuusverhon takana tapahtuvaan talousrikollisuuteen muun muassa kiristämällä rahanpesudirektiiviä ja julkaisemalla mustan listan veroparatiiseista (jättäen kuitenkin pois EU:n omat veroparatiisimetodeja käyttävät maat kuten Luxemburg ja Hollanti).

Maaliskuussa 2018 EU-komissio päätti lisätä avoimuutta verokonsulttien, lakimiesten ja muiden välikäsien suhteen. Lue tästä suomalaisista välikäsistä.

Toinen tärkeä askel on alkaa rekisteröidä yritysten oikeat omistajat.

Nämä päätökset olivat suora reaktio veroparatiisivuotoihin ja niitä tutkivien toimittajien viestiin EU-parlamentin kuulemistilaisuudessa elokuussa 2016. Nurinkurinen tilaisuus, jossa europarlamentaarikot tenttasivat meitä toimittajia ja lopuksi taputtivat meille. Veroparatiisimaailmaa kun on miltei mahdoton tutkia ilman tietovuotoja.

Uskaltaisin kuitenkin sanoa, että pelkomme kaksi vuotta sitten, juuri ennen juttujen julkaisua, oli turha. Näyttävien yksittäisiä tahoja koskevien seuraamusten jälkeen alkoi tärkeä työ kulissien takana, pallo siirtyi toimittajilta päättäjille. Maailmanlaajuisten sääntöjen muokkaaminen on hidasta ja työlästä. Niin on myös asennemuutos.

Tästä linkistä lisää Panaman papereista.

Panama-paperit

Kommentit