Hyppää pääsisältöön

Näin valmistat oman tinktuuran

Ruusunjuuri tinktuuraa lasipurkissa.
Ruusunjuuri tinktuuraa lasipurkissa. Kuva: YLE/Strömsö Tinktuurit,yrtit

Tinktuuraan kannattaa käyttää kuivattuja yrttejä, niin siitä tulee mahdollisimman vahvaa. Kuivata siksi yrtit, ennen kuin teet tinktuuraa.

Tee näin:

  1. Laita yksi osa kuivattuja yrttejä kahteen osaan maustamatonta viinaa tai vodkaa (noin 35–40 prosenttia).
  2. Murskaa yrttejä vähän morttelissa.
  3. Kaada yrtit purkkiin, täytä alkoholilla.
  4. Laita kansi päälle ja anna seistä huoneenlämmössä 3–4 viikkoa. Alkoholia on ehkä tarpeen lisätä parin päivän kuluttua, sillä yrtit imevät sitä itseensä.
  5. Ravista varovasti joka päivä.
  6. Kun tinktuura on valmis, siivilöi se nailon- tai puuvillasuodattimen läpi. Purista alkoholi yrteistä kunnolla.
  7. Kaada tummaan lasipulloon. Säilyy lähes rajattomasti.
  8. Sekoita teelusikallinen tinktuuraa puoleen lasilliseen vettä tarvittaessa. Vastaa kupillista yrttiteetä.

Tinktuuraa voi myös tehdä glyseriinistä alkoholin sijaan. Silloin tinktuura kuivattaa vähemmän ihoa. Glyseriinitinktuuraa käytetään vain ulkoisesti.

Sekoita 7 osaa glyseriiniä 3 osaan vettä ja käytä seosta samaan tapaan kuin alkoholia edellä olevassa reseptissä. Säilyy 3–4 vuotta.

Hyviä yrttejä tinktuuraan: kehäkukka, mäkikuisma, etelänarnikki, ruusunjuuri, rätvänä, virmajuuri, voikukka, echinacae, karhunputki, piharatamo.

Glyseriinitinktuura: kehäkukka, mäkikuisma, etelänarnikki, raunioyrtti

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa