Hyppää pääsisältöön

Näin valmistat oman yrttiöljyn

yrttejä kotipuutarhassa.
yrttejä kotipuutarhassa. Kuva: Yle/Trädgården på Strömsö yrtit,puutarhatilat,Strömsö (tv-ohjelma),Yrttitarha

Poimi yrtit tuoreina ja kuivina öljyä varten oman maun ja tarpeen mukaan.

Tee näin:

  1. Täytä ¾-osaa lasipurkista tuoreilla pilkotuilla tai leikatuilla yrteillä.
  2. Täytä reunaa myöten kasviöljyllä. Hyviä öljyjä ovat kylmäpuristetut oliivi-, rapsi- tai rypsiöljy, jotka kestävät pitkään härskiintymättä. Laita kansi päälle.
  3. Laita purkki länsi- tai itäikkunalle.
  4. Anna seistä kaksi viikko. Sekoittele joka päivä.
  5. Kahden viikon kuluttua siivilöi nailonsuodattimen läpi. Purista öljy yrteistä.
  6. Kaada tummaan lasipulloon. Säilyy noin 2 vuotta.

Muistettavaa:
Varmista, etteivät yrtit oli märkiä, kun pilkot ne purkkiin.
On hyvä, jos keräämistä edeltäneenä vuorokautena ei ole satanut vettä.
Märät yrtit, joiden nestepitoisuus on suuri, synnyttävät helposti hometta öljyyn. Silloin öljy on heitettävä pois.

Hyviä yrttejä yrttiöljyyn:

  • kehäkukka
  • mäkikuisma
  • etelänarnikki
  • kamomillasaunio
  • rosmariini
  • ruusu

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

  • Vegevalinta – viikkomenu 1

    Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

    On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

  • Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon

    Sopii myös hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon.

    Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon Tämä keitto on samettisen sileä. Sen maku on herkullinen ja chili antaa ihanasti lämpöä. Keitto on myös upean värinen. Lisäksi se on vähäkalorinen ja sopii hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon. Päivi Lähtevänoja Ainekset 1 myskikurpitsa kuorittuna ja paloiteltuna noin tulitikkurasian kokoisiksi paloiksi.

  • Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini

    Hyvää arkiruokaa pienellä työpanoksella.

    Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini Tämä ruoka syntyi alun perin jääkaapintyhjennyksen tuloksena, mutta siitä on kehkeytynyt maukas ja tosi helppotekoinen arkiruokasuosikki. Lempeää, pehmeää ja täyttävää talviruokaa, joka pienten esivalmistelujen jälkeen kypsyy itsekseen uunissa. Judith Alm Ainekset 8 keskikokoista kiinteää luomuperunaa 1 pkt savustettua tofua.

  • Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi

    Helppo valmistaa niin isolle kuin pienelle porukalle.

    Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi Lapset, ystävät ja vanhemmat rakastavat. Minä rakastan. Helppo valmistaa niin isolle kuin pienemmällekin poppoolle. Zeinan resepti (Zeinas Kitchen) on helppo kaikkien valmistaa ja lopputulos on aina yhtä maukas ja tasainen.