Hyppää pääsisältöön

Nunnat haluavat olla omavaraisia

Valamo kloster
Valamon luostari. Valamo kloster Kuva: Svenska Yle

Pohjolaan perustettiin puutarhoja jo keskiajalla. Lähinnä luostarit olivat tunnettuja viljelyksistään.

1300-luvulla kaalitarhat eli keittiöpuutarhat olivat tavallisimpia, mutta oli myös yrttitarhoja, hedelmätarhoja ja humalatarhoja. Siihen aikaan yrtit olivat tärkeä osa lääkintätaitoa, ja nunnat ja munkit viljelivät yrttejä lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Suomessa on yksi ortodoksiluostari, Valamo, ja yksi nunnaluostari, Lintula Heinäveden lähellä. Lintulan nunnaluostarissa oli puutarhaviljelmä omavaraisuuden turvaamiseksi suurimmaksi osaksi vuotta.

Ravinto oli pääosin kasvispohjaista, mutta juhlien aikana tarjottiin myös kalaa. Perinteisesti viljellään myös yrttejä, jotka myydään yrttiteenä luostarin kaupassa.

Äiti Nektaria haluaa nostaa yrteistä esiin vuohenputken. Sitä pidetään usein rikkaruohona, mutta nunnat ottavat mielellään sen talteen, koska se on hyvin ravinteikas ja siinä on paljon C-vitamiinia.

Sen lisäksi hänen suosikkinsa on minttu. Se on piristävä ja kehoa puhdistava.

Moder Nektaria i Lintula kloster.
Äiti Nektaria Lintulan luostarissa. Moder Nektaria i Lintula kloster. Kuva: Svenska Yle

Nokkosia käytetään sekä teehen että keittoon, mutta myös torjunta-aineena ja lannoitteena.

Nokkoset laitetaan säiliöön veden kanssa. Kun nokkosvesi on seissyt kolme neljä päivää, sillä voi kastella puutarhaa, ja nokkosvesi toimii torjunta-aineena tuholaisia vastaan. Kun nokkosvesi on seissyt noin kaksi viikkoa, se toimii yrttitarhan lannoitteena, sanoo äiti Nektaria.

Sekä Lintulan nunnaluostari että Valamon munkkiluostari evakuoitiin sodan aikana Laatokan seudulta nykyisille paikoilleen. Ajat olivat kurjat, ja molemmat luostarit viljelivät oman ruokansa omavaraisuustarkoituksessa.

2000-luvulla Valamon luostarista on tullut suosittu käyntikohde ja eikä ole enää kestävää olla omavarainen.

Kuriositeettina voi mainita, että Valamossa on Suomen suurin viiniviljelmä ja siellä tehdään omaa luostariviiniä.