Hyppää pääsisältöön

Pääsiäisruokia à la Patakakkonen ja Makupalat

Keittiömestarit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen (1972)
Keittiömestarit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen (1972) Kuva: Antero Tenhunen Veijo Vanamo,Jaakko Kolmonen

Suosituissa ruoka-ohjelmissa on nähty monenlaisia pääsiäiskokkailuja. Perinteisen lampaan ja pashan lisäksi on tuunattu marenkijoutsenia Vanamon ja Kolmosen opeilla, tutustuttu ortodoksikarjalaisten paastonajan ruokiin ja valmistettu pippurista porohöystöä Makupalojen opein.

Sillileipää ja lammaspataa

Asia on pihvi -ohjelman jaksossa vuodelta 1972 keittiömestarit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen värjäävät pääsiäismunia liturgisin värein ja valmistavat taloudellista lammaspataa sekä sillileipää. Jälkiruoaksi syntyy marenkijoutsen.

Paastonajan ruokia

Vuonna 1979 pääsiäisen alla esitetyssä jaksossa Kolmonen ja Vanamo vierailevat Nurmeksessa Bomban karjalaistalolla. He tutustuvat ortodoksikarjalaisten pääsiäistä edeltävään paastonaikaan, paastonajan ruokiin ja karjalaiseen kulttuuriin. Paastopöytä on runsas, vaikkei lihaa ja maitoa olekaan, tarjolla on muun muassa uuniperunaa, kalaa, sieniä ja kuivattuja mustikoita.

Jaakko Kolmosen ja Veijo Vanamon luotsaama ruokaohjelma alkoi televisiossa vuonna 1970 nimellä Maukasta mutkattomasta. Seuraavana vuonna ohjelman nimeksi vaihtui Asia on pihvi ja muutama vuosi myöhemmin Patakakkonen. Vanamon tilalle tuli 1980-luvulla Sirkka Gustafsson. Ohjelmaa tehtiin vuoteen 1992 saakka.

Poroa ja rahkaa

Makupalojen kaksikon Janne Pekkalan ja Timo Nykyrin pääsiäismenyy oli vuonna 1999 tavanomaisesta poikkeava. Lammas sai väistyä pippurisen porohöystön tieltä. Ruoka tarjoillaan kastikkeen kera ja lisäkkeinä on kasviksia sekä perunoita. Jälkiruuaksi valmistetaan kiivirahka.

Lammasstroganoffia ja rahkakakkuja

Vuoden 2002 pääsiäisjaksossa Makupalojen kokit valmistavat lammasstroganoffia, pilahviriisiä ja venäläisiä rahkakakkuja.

Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa valmistettiin ruokia myös juhlahetkiin sekä tutustuttiin suomalaisiin perinneruokiin. Sarjaa tehtiin yli 300 jaksoa ja sitä esitettiin vuosina 1997-2005.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto