Hyppää pääsisältöön

Somerolaisen Anita Hallapellon muotiputiikkiin tullaan matkojen takaa: "Me buustaamme naisten itsetuntoa"

Anita Hallapelto
Anita Hallapelto Puoli seitsemän

Somero on eloisa varsinaissuomalainen kaupunki, josta tunnetaan Badding, Kaari Utrio ja Unto Mononen. Nykyään sieltä tunnetaan myös muotiputiikki, joka vetää asiakkaita bussilasteittain ympäri Suomen.

Putiikkia pitää entinen sikatilan emäntä ja vaatetehtailija Anita Hallapelto. Asiakkaille käynti 1950-luvun tyylisiä vaatteita myyvässä putiikissa on paljon muutakin kuin tavallinen shoppailureissu.

– Meillä buustaamme naisten itsetuntoa. Tänne ovat tervetulleita kaikenikäiset ja -kokoiset naiset ja kaikista kuoritaan ihana nainen ja muodot esille.

Parasta asiakaspalautetta Hallapellolle onkin se, kun nainen katsoo itseään peiliin uusin silmin.

– Meille tulee naisia huonossa itsetunnossa ja aivan lysyssä. Me kaivamme esiin sellaiset vaatteet, jotka heille sopivat parhaiten. Se on itselle ja asiakkaalle ihanaa.

Anita Hallapelto ja hänen putiikkinsa oli yksi suomalaisista kulttuuriteoista, joita ehdotettiin Ylen uuden Egenland-sarjan kohteiksi. Egenland esittelee suomalaisia persoonia ja paikkoja, joita ei tavanomaisista nähtävyysluetteloista löydä.

Mukana on muun muassa kustavilainen kahden ihmisen sirkus ja sumiaislaisessa autotallissa toimiva ooppera.

Anita Hallapellonkin kauppa on vahvasti mukana paikallisessa kulttuurissa: 9000 asukkaan Somerolla on vain yksi pääkatu, mutta kolme tanssilavaa.

9000 asukkaan Somerolla on vain yksi pääkatu, mutta kolme tanssilavaa.

Tanssijat käyvät samalla reissulla ostoksilla Hallapellon luona eikä koko putiikkia olisi ilman tanssilavoja.

– Menin tansseihin ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten sen jälkeen kun olin eronnut. Jäin nalkkiin kerrasta, se on niin ihanaa terapiaa. kerran viikossa on pakko päästä tansseihin. Mutta mistään ei saanut aitoja tyllihameita, joten minun piti ryhtyä itse myymään niitä.

Hallapellolla oli toki pitkä ja osittain kuoppainenkin tausta yrittäjänä. Kaikki alkoi 25 vuotta sitten, kun hän oli nuori sikatilan emäntä ja halusi kauniita alusvaatteita.

– En löytänyt mieleisiä Suomesta, joten ryhdyin etsimään niitä maailmalta. Aluksi oli 200 markkaa rahaa, jolla tilasin alusvaatteita. Ja kun sain ne myytyä, tilasin uusia.

Aluksi oli 200 markkaa rahaa, jolla tilasin alusvaatteita. Ja kun sain ne myytyä, tilasin uusia.

Pian maatilan pihalla olikin jo vanha vankilan parakki täynnä alusvaatteita ja siellä kävi naisia ostoksilla.

Yrittäjän uran rankin vaihe alkoi, kun Hallapelto osti hetken mielijohteesta vaatetehtaan. Se opetti naiselle, että hän ei ole esimies vaan pikemminkin yksinyrittäjä.

– Päätös tehtaan ostosta tuli tehtyä liiankin nopeasti, mutta se on kasvattanut minua yrittäjänä.

Hallapelto nauttiikin nyt putiikin menestyksestä ja haluaa antaa osan hyvästä myös muille somerolaisille. Hän järjestää paikallisille kehitysvammaisille tytöille prinsessapäiviä ja on organisoinut joulukeräyksiä vähävaraisille perheille.

– Somerolla on aivan ihana henki, kiittelee Hallapelto.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän