Hyppää pääsisältöön

Juhani Aaltonen soittaa sanoja

Juhani Aaltonen Quartet Porin Jazz 2015
Juhani Aaltonen Quartet Porin Jazzissa 2015 Juhani Aaltonen Quartet Porin Jazz 2015 Kuva: Yle/Jaani Lampinen Pori Jazz,Juhani Aaltonen

Uransa 1950-luvulla aloittanut, progebändi Tasavallan presidentin ja UMO-jazzorkesterin perustajajäsen Juhani "Junnu" Aaltonen keikkailee edelleen aktiivisesti. Hän saa soittamiseensa nykyisin innoituksen runoudesta ja Raamatusta.

Monipuolisuus on aina ollut saksofonisti ja huilisti Juhani Aaltosen (s.1935) musiikillisen historian ja ilmaisun ydin, yhdistyneenä voimakkaaseen ja puhuttelevaan lataukseen sekä intensiiviseen soittotyyliin.

Vaikka kuinka monta syytä löytyi, miksi minusta ei olisi pitänyt tulla muusikkoa― Juhani Aaltonen

Sotalapsena, renkinä ja tehdastyöläisenä Ruotsissa reissanneen Aaltosen tie repaleisesta lapsuudesta jazzin huipulle on kaikkea muuta kuin tyypillinen. Soittamiseen hän kuitenkin aina palasi. Aaltonen kertasi vaiheikasta elämäntarinansa Jazzrytmit-verkkolehdelle vuonna 2008.

Jazzmuusikko Juhani Aaltonen soittaa saksofonia
Jazzmuusikko Juhani Aaltonen soittaa saksofonia Kuva: Maarit Kytöharju Juhani Aaltonen,saksofoni,jazz

Ylen Elävästä arkistosta löytyy filminpätkä harvakseltaan haastatteluja antaneesta Aaltosesta. Siinä kuullaan sympaattisen nuoren miehen mietteitä menneistä vuosista ja tulevaisuuden suunnitelmista vuodelta 1971: Junnu Aaltosen haastattelu.

Jos haluaa syventyä Aaltosen elämänkertaan, kannattaa lukea Hannu Luntialan kirjoittama Jazzia Jumalan armosta – Juhani Aaltosen tarina.

Aaltonen on 1960-luvulta alkaen soittanut useissa yhtyeissä muun muassa Edward Vesalan ja Heikki Sarmannon kanssa. Hän on työskennellyt myös ulkomaisten muusikoiden, kuten Arild Andersenin, Reggie Workmanin ja Andrew Cyrillen kanssa.

Edelleen aktiivisesti keikkailevan ja levyttävän soittajan yhtyeitä ovat Nordic Trinity, Juhani Aaltonen Quartet, Juhani Aaltonen Trio ja Suhkan Uhka. Yhtyeistä ja levytyksistä löydät lisää tietoa täältä.

Aristoteleen kantapää tarjoaa Juhani Aaltosen tuoreimman haastattelun. Aaltonen kertoo miten tekstit, erityisesti runous ja psalmit innoittavat ja kuuluvat hänen soittamisessaan. Hän myös soittaa haastattelun lomassa saksofonilla kaksi pääsiäiseen sopivaa psalmia.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri