Maaliskuun 30. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesola kertoo tilanteen kiristyvän kiristymistään, ulkona liikkumista rajoitetaan lisää, puhelimet suljetaan ja ruokaa riittää vain kansankeittiöille. #musiikinkevät1918
Vuonna 1918 pääsiäinen oli maaliskuun lopulla. Edellinen päivä oli ollut pitkäperjantai. Lankalauantain aamuna Helsingin Työväenyhdistyksen kuoronjohtaja, säveltäjä ja filosofian ylioppilas Väinö Pesola pohti kärsimystä.
”Ristinpuulla. Ahdistus kasvaa.
Eilen vietti ihmiskunnan osa suurimman persoonallisuutensa kärsimyspäiväjuhlaa. Ja ristillä on myös isänmaanystävän henki, joka vielä äsken kuvitteli pian astuvansa vapaaseen Suomeen, missä onni tyytyväisyys vallitsisi. Nyt näkee hän häviävän Suomen.
Ristillä on järki, joka suunnittelee häviötä kansalaisilleen toisilla puolin rintamaa. Ristillä tunne, jossa vihan, katkeruuden aallot loiskuvat. Ristillä katse, joka tähyää toveria, hänet surmatakseen. Ja ristillä käsi, joka laukaisee elämän sammuttaakseen, jalka joka kulkee kuoleman luo!
Kunpa jaksaisi uskoa ylösnousemukseen!
Punaiset kiristävät yhä. Nyt täytyy viimeistään klo 8 i.p olla kotonurkissa ja yksityisten telefoonit suljetaan. Mitäköhän tarkoittavat tälläkin yksilöjen omistusoikeuden ja vapauden sorrolla? Kauppiaille ym. tekee kielto suuren haitan.
Sairas saa myös nyt kuolla ilman pikaista lääkärin apua, ryöväri paeta ilman ahdistajaa ja tulipalo hävittää ilman nopeata vedentuloa.
Kunpa olisi kaikki lopun alkua. Viimeiseksi kai tapetaan porvarit nälkään.

Eilen kuulin, että ainakin Elannon ruokalat ja pari muutakin suljetaan, samoin useat automaatit. Missä sitten nuori väki syö?
Selvää peliä on myös se, että vaikka minunkin ruokaneitini on saanut sekä Helsingistä että Kirkkonummelta lupalapun perunain tuomista varten, hän ei niitä kumminkaan ole saanut. Kansankeittiöillä sen sijaan on yllin kyllin perunoita. Ainoaksi keinoksi tulee mennä Keittiöön ostamaan ensin muutamia perunia taskuunsa ja siirtyä sitten Velinille saaliin kanssa.
Mitähän ne toverit viimeksi keksivät?!"
Seuraa Väinö Pesolan päiväkirjaa keväällä 1918 ja lue mitä hän kirjoittaa seuraavaksi 31. maaliskuuta.
Lähteet
Pesola, Väinö: Päiväkirja 1918. Käsikirjoitus. Kansalliskirjasto.
Wikipedia: Väinö Pesola.
Linkit
Ylen verkkoartikkelikokoelma Haluatko ymmärtää mitä Suomessa oikein tapahtui vuonna 1918?