Hyppää pääsisältöön

Nuorisosäätiöllä miljoonavelat ”varjopankille” – sama yhtiö lainannut satoja tuhansia myös säätiön johtajien yhtiölle

GF Moneyn pääkonttori Helsingin keskustassa.
Varjopankki GF Moneyn pääkonttori sijaitsee Helsingin keskustassa. GF Moneyn pääkonttori Helsingin keskustassa. Kuva: Jyri Hänninen / Yle rahoitusala,MOT,Nuorisosäätiö,GF Money

Nuorisosäätiö on rahoittanut toimintaansa miljoonien lainalla pikavippejäkin myöntävältä GF Money -yritykseltä ja järjestellyt sille suuria voittoja tonttikaupoissa. Säätiön johtajien yritys puolestaan on saanut suuren lainan GF Moneyltä. Toimitusjohtajan mielestä yhtiön liikesuhteet Nuorisosäätiöön ovat täysin normaaleja.

Poliisin selvittelyn kohteena olevaan lahjusvyyhtiin kytkeytyvä Nuorisosäätiö on hankkinut miljoonalainoja suomalaiselta varjopankilta GF Moneylta. Sama yhtiö on lainannut useita satoja tuhansia euroja myös Nuorisosäätiön asiamiehen Aki Haaron ja säätiön hallituksen entisen puheenjohtajan Perttu Nousiaisen yhtiölle.

Yle on jo aiemmin kertonut, kuinka Nuorisosäätiö on vauhdittanut kiinteistökauppoja, joissa GF Money -konserni on tehnyt miljoonien eurojen voittoja. Heti kauppojen teon jälkeen Nuorisosäätiö on tehnyt kaupan kohteena oleville tonteille pitkäaikaisen vuokrasopimuksen.

Mekanismi on sama, jonka turvin Nuorisosäätiö on varmistanut miljoonavoittoja myös lahtelaiselle rakennusliikkeelle SSR-konsernille ja sen tytäryhtiöille.

SSR-konserniin kuuluvan Salpausselän Rakentajien johtajia, kuten yhtiön pääomistajaa Mika Wileniusta, epäillään törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Samalla poliisi selvittää, ovatko Salpausselän Rakentajien edustajat maksaneet lahjuksia Nuorisosäätiön johtajille.

Nousiainen jätti Nuorisosäätiön hallituksen maaliskuussa 2018, kun Yle ja Suomen Kuvalehti uutisoivat lahjusepäilyistä. Aki Haaro on kertonut jättävänsä säätiön syksyyn mennessä.

Infografiikka
Nuorisosäätiötä vuosikausien ajan johtaneiden Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen yhtiö Greenport Oy on lainannut GF Moneylta 750 000 euroa. Sama yhtiö on antanut miljoonien eurojen lainat myös Nuorisosäätiölle. Infografiikka Kuva: Camilla Arjasmaa Nuorisosäätiö

Ara-kohteet varjopankin myöntämien miljoonalainojen panttina

Nuorisosäätiö on rahoittanut bisneksiään miljoonien eurojen lainoilla GF Moneylta. Lainojen vakuudeksi Nuorisosäätiö on pantannut kolme kiinteistöä. Ne ovat kaikki Ara-kohteita eli Nuorisosäätiö on saanut niiden rakentamisesta varten valtion lainatakaukset. Raha-automaattiyhdistys on myöntänyt kohteiden rakentamista varten ainakin 1,25 miljoonan euron avustukset.

Pantatut kerrostalot sijaitsevat Helsingin Malmilla ja Tapulikaupungissa sekä Espoon Ullanmäessä. Talojen yhteenlaskettu neliömäärä on yli 8000 neliötä.

Panttikirjojen arvo on yhteensä kymmenen miljoonaa euroa. GF Moneyn toimitusjohtajan Kari Keskitalon mukaan myönnetty lainasumma on kuitenkin pienempi kuin panttikirjoissa kerrotaan.

”Emme voi kertoa asiakkaiden asioita. Sen voin sanoa, että rasitustodistuksissa kerrotut summat eivät kerro totuutta. Pankit ja rahoitusyhtiöt ottavat viivästyskorkojen, perintäkulujen ja muiden varalta ylimääräistä vakuutta”, Kari Keskitalo sanoo.

Kaupparekisteristä löytyvien asiakirjojen mukaan GF Money -konserniin kuuluvilla yhtiöillä on yli kahdeksan miljoonan euron saatavat Nuorisosäätiöltä. Summasta viisi miljoonaa euroa on "saatavia" eli laina. Loppu yli kolme miljoonaa on "ostositoumukseen perustuva saatava". Kyse voi olla lainan lisäksi esimerkiksi kiinteistökauppaan liittyvästä summasta.

Panttauksien arvo on suurempi kuin saatavien. Ylimenevä osa on varattu korkojen maksuihin sekä mahdollisiin perintäkuluihin. Menettely on tavallinen rahoituslaitoksille.

Mikä ihmeen varjopankki?

  • GF Moneyn tapaisia rahoitusyhtiöitä kutsutaan usein varjopankeiksi.
  • Termillä tarkoitetaan luottoja myöntäviä yrityksiä, joilla on pankkimaista toimintaa, mutta jotka eivät kuulu perinteisen pankkisäätelyn piiriin.
  • Suomen Finanssivalvonta ja muiden maiden viranomaiset ovat varoitelleet varjopankkien riskeistä rahoitusjärjestelmälle.

Miksi varakas säätiö lainaa varjopankilta?

Useat asiasta perillä olevat lähteet ovat kertoneet Ylelle Nuorisosäätiön ajautuneen vakaviin rahoitusvaikeuksiin. Pankit suhtautuvat hyvin nihkeästi Nuorisosäätiön luotottamiseen. Taustalla ovat säätiöön johdon toimintaan kytkeytyvät epäselvyydet, jotka muodostavat rahoittajien mielestä maine- ja muita riskejä. Säätiötä valvova Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara totesi jo kesällä 2016 Nuorisosäätiön rikkoneen "merkittävällä tavalla lakia".

Nuorisosäätiö otti GF Moneyn lainat kuitenkin jo kesällä 2016, jolloin sillä ei ollut vielä rahoitusvaikeuksia. Miksi satojen miljoonien eurojen varallisuuden omistava yleishyödyllinen säätiö päätti ottaa lainaa varjopankilta, jonka lainojen korkotaso on selvästi korkeampi kuin perinteisillä pankeilla?

Infografiikka
Rahoitusongelmista kärsivä Nuorisosäätiö on yrittänyt kerätä pääomia joukkovelkakirjalainalla. Infografiikka Kuva: Camilla Arjasmaa Nuorisosäätiö

Nuorisosäätiö ei kommentoinut asiaa Ylelle lukuisista pyynnöistä ja yhteydenotoista huolimatta. Säätiön hallituksen puheenjohtajaksi maaliskuussa nimitetty Mikko Henttonen ei ole vastannut viikkokausiin Ylen yhteydenottopyyntöihin. Nuorisosäätiön viestintäpäällikkö Tytti Aarnio kertoi Ylelle, että Henttonen on ainoa henkilö joka kommentoi säätiön asioita.

Nuorisosäätiö on hakenut ratkaisua rahoitusongelmiinsa laskemalle liikkelle myös joukkovelkakirjalainan. Sen avulla säätiö on pyrkinyt keräämään sijoittajilta kolmen miljoonan euron pääomaa – sijoittajille on luvattu yhdeksän prosentin vuosituotto.

Ylen tiedossa ei ole, onko operaatio onnistunut eli olivatko sijoittajat halukkaita rahoittamaan Nuorisosäätiön toimintaa. Joukkovelkakirjalaina on laskettu liikkeelle pankkiiriliike Aallon kautta.

Infografiikka
Poliisi selvittää Nuorisosäätiön johtajien saamojen rahojen alkuperää. Grafiikka kuvaa, kuinka rahoja on liikuteltu. Infografiikka Kuva: Camilla Arjasmaa / Yle Nuorisosäätiö,MOT

Epäily: Lahjusrahoilla maksettiin GF Moneyn lainaa

Nuorisosäätiön, sen johtajien ja pikalainayhtiö GF Moneyn tiiviit liikesuhteet nousevat esille useista eri lähteistä. Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen yhtiöllä Greenport Oy:llä oli vielä muutama vuosi sitten GF Moneyn myöntämä 750 000 euron laina. Lainan turvin Haaro ja Nousiainen pyörittivät kylpylätoimintaa Iisalmen Runnissa. Kylpylä tuotti raskaita tappioita, ja kaksikko myi sen pois.

Nyt poliisi selvittää tutkimuksissaan Haaron ja Nousiaisen Greenport-yhtiön saamia rahavirtoja. Ylen tietojen mukaan Greenport on saanut virolaiselta pöytälaatikkoyhtiöltä useita satoja tuhansia euroja. Poliisi haluaa selvyyden siitä, ovatko rahat peräisin todellisuudessa lahtelaiselta rakennusliikkeeltä Salpausselän Rakentajilta.

Ylen tietojen mukaan Virosta tulleilla rahoilla Haaro ja Nousiainen ovat maksaneet pois juuri GF Moneylta otettua lainaa.

GF Money on tehnyt Espoossa myös kiinteistökauppoja, jotka tuottivat yhtiölle miljoonavoitot. Se hankki omistukseensa tontteja, jotka myytiin lähes välittömästi edelleen kiinteistösijoittajille. Tonttien arvo nousi miljoonilla euroilla.

Tonttien myynnin jälkeen Nuorisosäätiö teki kohteisiin pitkäaikaiset vuokrasopimukset. Miljoonavoitot varmistettiin siis Nuorisosäätiön avulla.

GF Money osti esimerkiksi Espoon Karaportista tontin joulukuussa 2014 noin 2,3 miljoonalla eurolla. Sampo-konsernin kiinteistösijoitusyhtiö osti tontin seuraavana kesänä 3,3 miljoonalla eurolla. Samana päivänä kun kauppa tehtiin, Nuorisosäätiö teki tontille 60 vuoden vuokrasopimuksen.

Nuorisosäätiön vuokrasopimuksen avulla GF Money sai nostettua tontin arvoa miljoonalla eurolla. Sampo-konsernille sijoitus oli kannattava, koska säätiö maksaa sille tasaista vuokratuottoa.

GF Money on tehnyt vastaavissa kiinteistökaupoissa vähintään kolmen miljoonan euron voitot Nuorisosäätiön vuokrasopimusten avulla.

Kari Keskitalon mielestä Nuorisosäätiön ja GF Moneyn taloudellinen suhde ei ole millään tavalla poikkeuksellinen.

“Tämä on aivan tavallinen liikesuhde, ja kaikki liiketoimet on tehty tavallisilla markkinaehdoilla.”

Yle ehti haastatella Keskitaloa vain muutaman minuutin ajan. Keskitalo lopetti puhelinhaastattelun alkavan kokouksen takia. Keskitalo ei halunnut vastata Ylen lisäkysymyksiin, koska hän ei voi puhua asiakkaiden tai yhteistyökumppaneiden “luottamuksellisista asioista.”

Kulutusluottoja ja yrityslainoja

  • Suomalainen varjopankki GF Money myöntää luottoja sekä yrityksille että kuluttajille.
  • GF Money myöntää lainoja myös yrityksille, jotka eivät ole saaneet rahoitusta pankeilta.
  • Vuonna 2016 yhtiö osti enemmistöosuuden kulutusluottoja myöntävästä Lainasto Oy:stä.
  • Vuonna 2017 GF Money aloitti toimintansa myös Ruotsissa.
  • Konserni on mukana myös asuntobisneksessä ja -välityksessä.
  • Yhtiön suurin omistaja on GF Moneyn toimitusjohtaja Kari Keskitalo. Muut omistajat ovat yksityisiä sijoittajia sekä GF Moneyn johtajia.

Nuorisosäätiö