Hyppää pääsisältöön

Tiesitkö, että häpeä on myös hyvä tunne?

Sanni Kurkisuo ja Hanna Kinnunen istuvat brunssipöydän äärellä.
Sanni Kurkisuo ja Hanna Kinnunen kertovat maanantaina 2.4. Jenny+ brunssilla -ohjelmassa, mikä heitä hävettää. Sanni Kurkisuo ja Hanna Kinnunen istuvat brunssipöydän äärellä. Kuva: Pinjamari Jirout / Yle Kuvapalvelu Jenny+

Häpeän tunne suojaa ihmistä ja kuuluu ihmisenä olemiseen, mutta liiallisena se voi rajoittaa ja lamaannuttaa.

Häpeä ei ole koskaan kiva tunne, mutta tiesitkö, että lievänä se on hyvä asia, sillä häpeän tunne toimii myös ihmistä suojaavana?

Tämä selviää psykoanalyytikko Elina Reenkolan kirjasta Nainen ja häpeä.

Lievä häpeä auttaa meitä muun muassa harkitsemaan tekojamme etukäteen, huomioimaan toisiamme ja suojamaan itseämme liialliselta riskinotolta. Se suojaa yksityistä aluettamme ja minämme loukkaamattomuutta. Häpeään herääminen saa meidät myös huolehtimaan ympäristöstämme ja toisistamme. Helpottava tieto on myös se, että lievä häpeän tunne kuuluu ihmisenä olemiseen - häpeämme kaikki jotakin.

Vahvana tunteena häpeä voi kuitenkin lamaannuttaa, rajoittaa ihmisen toimintaa ja aiheuttaa kärsimystä. Se voi estää meitä puolustamasta omia rajojamme.

Kokonaan häpeästä ei pääse eroon, mutta liiallisen häpeän tunteen käsittelyssä ja sen hälventämisessä auttaa itsensä hyväksyntä ei-täydellisenä ihmisenä ja omien, häpeää auheuttavien asioiden kohtaaminen, niihin tutustuminen ja niiden sanoiksi pukeminen. Myös rakkaudella ja rakastetuksi tulemisella on häpeän käsittelyssä merkittävä rooli.

Lähteenä käytetty psykoanalyytikko Elina Reenkolan kirjaa Nainen ja häpeä (Minerva Kustannus).

Jenny+ brunssilla 2. jaksossa Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas keskustelevat muusikko Sanni Kurkisuon ja radiojuontaja Hanna Kinnusen kanssa häpeästä. Sanni ja Hanna paljastavat ensimmäistä kertaa, mitä ovat hävenneet vuosikausia. Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas miettivät, onko moka paska lahja. Jenny+ Yle TV2 ja Yle Areena 2.4. klo 21.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+