Hyppää pääsisältöön

Viikkotehtävät

Testausrobotti
Testausrobotti Galaxi,Robomestarit

Viikkotehtävä 8:

Tavaran myyjällä tai valmistajalla on vastuu tuotteen virheistä sen oletetun kestoiän ajan. Videolla näimme testilaitteen, jolla varmistetaan kännykän toiminnan virheettömyys. Viikkotehtäväsi on laatia testilaite jollekin laitteelle tai tuotteelle. Saat itse määritellä, mitä laitteen ominaisuuksia testilaitteesi testaa. Älä valitse laitteeksi insertissä näkemääsi kännykkää. Ota kuva robotistasi ja kuvaa lyhyt video, jolla näytät, miten robottisi toimii. Lähetä video tästä.

Viikkotehtävä 7:

Tehtaaseen on tuotu vaativa hitsauskohde, jossa kaksi teräslevyä pitää liittää toisiinsa hitsaamalla. Tästä voi selvitä vain hyvin ohjelmoidulla hitsausrobotilla!

Tämän viikon viikkotehtäväsi: Rakenna hitsausrobotti, joka osaa kulkea pitkin hitsausrailoa valosensorin/sensoreiden tai muun järjestelmän avulla. Teräslevy on mustaa ja hitsaussauma on valkoinen. Hitsausrobotin tulee osata aloittaa hitsaus merkistä (esim. punainen teippi) ja lopettaa hitsaaminen seuraavaan merkkiin. Tämä tule toistaa kahdessa eri kohdassa hitsausrailoa. Loppupisteessä on myös merkki (teippi), johon robotti pysähtyy. Teräslevynä voit käyttää mustaa kartonkia, johon voit tehdä hitsausrailon vaikka valkoisesta paperista liimaamalla. Hitsauksen aloitus- ja lopetuskohdissa voit käyttää esim. punaista teippiä. Ota kuva robotistasi ja kuvaa lyhyt video, jolla näytät, miten robottisi toimii. Lähetä video tästä.

Viikkotehtävä 6:

Uuden limsapullon valmistaminen kuluttaa enemmän energiaa kuin käytetyn pullon kierrättäminen. Kierrättämiseen tarvitaan paljon pullokoreja. Viikkotehtäväsi on rakentaa pullokorien lajitteluun soveltuva liukuhihna!

Rakenna liukuhihna, joka käynnistyy EV3-ultraäänianturilla, kun sen alkuun asetetaan pullokori. Saat rakennettua pullokorin esim. lego-osista, kuva alla.

Päällystä pullokori valkoisella tai mustalla teipillä/paperilla. Lisää liukuhihnallesi EV3- värisensorilla toimiva lajittelija, joka päästää lävitseen vain valkoisia pullokoreja ja ohjaa mustat korit pois liukuhihnalta.
Halutessasi voit lisätä liukuhihnallesi syöttölaitteen, joka täyttää valkoiset korit limsapulloilla (pullo = keltainen lego). Ota kuva robotistasi ja kuvaa lyhyt video, jolla näytät, miten robottisi toimii. Lähetä video tästä.


Viikkotehtävä 5: Siirtorobotti

Koneenosien siirtäminen paikasta toiseen 8 tunnin työpäivän ajan olisi ihmiselle yksitoikkoista ja raskasta työtä. Robotti ei valita, se hoitaa työtehtävän luotettavasti, tarkasti ja nopeasti kerta toisensa jälkeen.

Rakenna esineen siirtoon soveltuva EV3-robotti tartuntamekanismilla. Laadi liikeohjelma, jonka avulla robotti havaitsee sensorilla sen eteen laitetun esineen, liikkuu esineen luo, tarttuu esineeseen. Mikäli esine on punainen, robotin tulee kuljettaa esine lähtöpaikasta 90 astetta oikealla sijaitsevalle alueelle. Mikäli esine on sininen, robotin tulee kuljettaa esine lähtöpaikasta 90 astetta vasemmalla sijaitsevalle alueelle.

Esineen kuljettamisen jälkeen robotti palaa aloituskohtaansa odottamaan uutta esinettä. Kokeile, saatko robotin toistamaan toimintaansa. Ota kuva robotistasi ja kuvaa lyhyt video, jolla näytät, miten robottisi toimii. Lähetä video tästä.


Viikkotehtävä 4: Piirtorobotti

Minne laittaa puhelin ja avaimet? No taskuun tietenkin. Nyt tarvitaan siis taskuja!


Rakenna taskukaavan piirtoon soveltuva EV3 -piirtorobotti, johon on mahdollista kiinnittää tussi. Tussikiinnitys voi olla kiinteä tai tussi voi olla nostettavissa. Laadi ohjelma, jonka avulla robotti piirtää 45 sekunnin aikana isolle lattiaan teipatulle paperille mahdollisimman monta neliötä, jonka sivun pituus on vähintään 10 cm. Voit nostaa robotin vähintään kahden piirretyn neliön jälkeen ylös, siirtää eri kohtaan paperilla ja käynnistää ohjelman uudestaan.
Ota kuva piirtobotistasi ja kuvaa lyhyt video, jolla näytät, miten robottisi toimii. Lähetä video tästä.

Viikkotehtävä 3: Välipalarobotti

Nyt iski nälkä!


Välipalan teko ei saa kestää yli 45 sekuntia. Rakenna EV3:n avulla tulevaisuuden keittiöapulainen helpottamaan välipalan valmistusta. Käytössäsi ei saa olla lämpölevyä, muuten materiaaleja ei ole rajoitettu.
Ota kuva robotistasi ja kuvaa lyhyt video, jolla näytät, miten robottisi toimii. Lähetä video tästä.

Viikkotehtävä 2: Porarobotti

Kaivokseen on vaarallisen kaasun vuoksi mahdotonta mennä. Joudut ohjaamaan robottia kauko-ohjauksella. Porarobotti täytyy turvallisuussyistä johtuen ohjata bluetooth kauko- ohjauksella porauskohteeseen ja suorittaa poraus, jotta kaivoksessa oleva myrkyllinen kaasu saadaan poistettua!

Rakenna mahdollisimman hyvin kaivoskäytävässä etenevä robotti, jota ohjaat bluetooth kauko-ohjauksella. Kauko-ohjauksessa käytetään Commander ohjelmistoa ja tablettia tai kännykkää. Robotissa tulee olla liikkuva porausyksikkö, jolla tavoitat porauskohteen.

Tunneliradan voit vaikka teipata lattiaan tai rakentaa vaikka pahvilaatikoista. Poraus- seinänä voit käyttää pahvia/ styroxia. Seinä kannattaa tukea hyvin vaikka tukemalla tai teippaamalla se johonkin painavampaan esineeseen kiinni.
Poran teränä kannattaa käyttää oikeaa 3,5 mm:n metalliterää. Sen saa kiinnitettyä kuvan mukaiseen osaan kiinni tiukasti painamalla:

Ota kuva robotistasi ja kuvaa lyhyt video, jolla näytät, miten robottisi toimii. Lähetä video tästä.

´

Viikkotehtävä 1: Kuljetusrobotti

Sairaala ei selviä ilman sairaalarobottia, joka osaa liikkua sairaalan tiloissa täysin itsenäisesti.

Rakenna yhdestä EV3-keskusyksiköstä itsenäisesti liikkuva robotti. Ohjelmoi liikeohjelma, jonka avulla robotti löytää sairaalan aulasta vähintään kolmeen eri huoneeseen esim. hoitotarvikevarastoon, keittiöön ja leikkausosastolle. Ohjelman käynnistämisen jälkeen oikea reitti tulee voida valita sensorilla (esim.kosketussensorilla). Robotin liikkeen ohjaaminen tapahtuu ohjelman ja siinä olevien liikekomentojen avulla, sensoreita tai kauko-ohjausta et saa käyttää robotin liikkeen ohjaamiseen. Voit tehdä kuvitteellisen sairaalan pohjakartan esim. piirtämällä sen isolle paperille, teippaamalla lattiaan tai rajaamalla esineillä.

Ota kuva robotistasi. Kuvaa lyhyt video, jolla näytät, miten robottisi toimii. Lähetä video tästä.

 • Robotit

  Esittelyssä viikkotehtäviä inspiroineet robotit

  Esittelyssä viikkotehtäviä inspiroineet robotit

 • Ilmiöt

  Robotiikan teknologiat

  Robotiikan teknologiat

 • Ohjelmoinnin ABC

  Ohjelmoinnin ABC:n pureutuu ohjelmoinnin perusajatuksiin

  Mitä on ohjelmointi? Ohjelmoinnin ABC:n pureutuu ohjelmoinnin perusajatuksiin helppojen ja hauskojen esimerkkien kautta.

 • Viikkotehtävät

  Viikkotehtäväsi on laatia testilaite jollekin tuotteelle

  Viikkotehtäväsi on laatia testilaite jollekin laitteelle tai tuotteelle.

Robomestarit

 • Fanita suosikkijoukkuettasi!

  Voit vaikuttaa Freestylesarjan lopputulokseen fanittamalla

  Voit vaikuttaa Freestyle-sarjan lopputulokseen fanittamalla!

 • Robokopla

  Lohjalta iskee Robokopla!

  Lohjalta iskee Robokopla!

 • Osu & Uppos

  Joensuun itsevarma Osu & Uppos!

  Joensuun itsevarma Osu & Uppos!

 • Electric Snakes

  Tässä sihisevät Electric Snakes.

  Tässä sihisevät Electric Snakes.

 • Viikkoreportaasi

  Seuraa kahdeksan viikon ajan Freestyle-joukkueiden matkaa!

  Seuraa kahdeksan viikon ajan Freestyle-joukkueiden matkaa!

 • Tanssii robotin kanssa

  Katso kaikki tanssiesitykset ja äänestä parasta.

  Katso kaikki tanssiesitykset ja äänestä parasta.

 • X-Sumo

  X-Sumossa kohtaavat viikoittain kahden joukkueen robotit

  X-Sumossa otteluareenalla kohtaavat viikoittain kahden joukkueen robotit

 • Pelastus

  Tehtävänä on rakentaa robotti, joka selviää pelastusradasta

  Joukkueen tehtävänä on rakentaa ja ohjelmoida robotti, joka selviää monenlaisista esteistä

 • Viikkotehtävät

  Viikkotehtäväsi on laatia testilaite jollekin tuotteelle

  Viikkotehtäväsi on laatia testilaite jollekin laitteelle tai tuotteelle.

 • Robotit

  Esittelyssä viikkotehtäviä inspiroineet robotit

  Esittelyssä viikkotehtäviä inspiroineet robotit

 • Lähetä oma robovideo

  Kuvaa robotistasi video ja pääse Robomestareiden YouTubeen!

  Kuvaa robotistasi video ja se voi päästä Robomestareiden omalle YouTube-kanavalle!

 • Ilmiöt

  Robotiikan teknologiat

  Robotiikan teknologiat

 • Ohjelmoinnin ABC

  Ohjelmoinnin ABC:n pureutuu ohjelmoinnin perusajatuksiin

  Mitä on ohjelmointi? Ohjelmoinnin ABC:n pureutuu ohjelmoinnin perusajatuksiin helppojen ja hauskojen esimerkkien kautta.