Hyppää pääsisältöön

Halvaantunut räppäri kuntoutuu digipelien avulla: ”Onneksi on moderni kuntoutus, onneksi on musa!”

Elias Enroth.
Elias Enroth. Kuva: Marjo Lundvall kuntoutus,hyötypelit

Rintarangasta alaspäin halvaantunut Elias Enroth treenaa käsiensä voimaa ja liikeratoja pelaamalla. Peliohjelmat eivät väsy ja kannustavat nuorta miestä pisteillä ja tähdillä. Koska kuntoutuminen on kovaa työtä, ei ole samantekevää, minkälaisia treenausohjelmia käytetään.

Koti on vaarallinen paikka. Tähän on uskominen, kun kuuntelee 23-vuotiaan Elias Enrothin tarinaa. Neljä vuotta sitten Elias putosi nukkuessaan lattialle ja löi niskansa terävään pöydänkulmaan. Isku osui niin pahaan paikkaan, että seurauksena oli vakava selkäydinvamma.

Mitä tekee nuori mies, kun elämä menee kertaheitolla uusiksi?

– No ensin mä tietysti olin ihan romuna. Mietin, että ei näin voi käydä, miksi näin kävi, muistelee Elias onnettomuusvuoden 2014 tuntojaan.

Elias oli tuolloin paria tenttiä vaille valmis sähköasentaja. Urheilukin kuului kiinteästi elämään. Elias pelasi jalkapalloa nelosdivarissa.

– Jälkeenpäin selvisi, että jos olisin päässyt nopeammin leikkaukseen, vammani olisivat jääneet pienemmiksi. Kun sitä pohdin, elämä tuntui tosi epäreilulta.

Eliakselta meni pari vuotta onnettomuuden hyväksymiseen ja sulatteluun. Oma fyysinen ja psyykkinen kuntoutuminen oli kokopäivätyötä. Lisäksi oli rauhoiteltava lähimmäisiä, etenkin äitiä, isää ja siskoa.

Elias kuntoutuu pelaamalla

Validian kuntoutuskeskus Helsingissä on tullut Eliakselle tutuksi vuosien varrella. Halvaus rintarangasta alaspäin tarkoittaa sitä, että ylävartaloon ja etenkin käsiin on saatava voimaa ja oikeita liikeratoja.

Teknologiasalissa kuntoutujia kannustavat muun muassa Pablo, Diego, Amadeo ja Myro. Kyse ei ole henkilöistä, vaan moderneista kuntoutuslaitteista. Pelien avulla treenaaminen koetaan mielekkäämmäksi kuin perinteiset fysioterapian harjoitteet.

Elias pelaa kuntouttavaa peliä. Hänen käsissään on pelaamista helpottavat käsituet.
Elias pelaa kuntouttavaa peliä. Hänen käsissään on pelaamista helpottavat käsituet. Kuva: Marjo Lundvall kuntoutus,hyötypelit,Kuntoutusvälineitä
Pyörätuolin kelaaminen ei ole mitään kevyttä hommaa, kun käsien toiminta ja voima on vajaa.

Pelit säädetään kullekin kuntoutujalle yksilöllisesti. Niihin tallentuvat harjoituskertojen saavutukset ja edistymistä on helppo seurata. Toimintaterapeutti on aina mukana koko harjoitusjakson ajan.

– Kyllä pelit antaa hyvää potkua ja kannustusta toistoihin. Pyörätuolin kelaaminen ei ole mitään kevyttä hommaa, kun käsien toiminta ja voima on vajaa, Elias toteaa.

Elias hakee voimaa ja liikkuvuutta paitsi ihan arjessa selviämiseen, myös uuteen urheiluharrastukseensa. Pyörätuolirugby sujuu peräti maajoukkuetasolla.

Poika terveysteknologia pelikoneen äärellä kuntoutuskeskuksessa
Poika terveysteknologia pelikoneen äärellä kuntoutuskeskuksessa Kuva: Marjo Lundvall / Yle Akuutti

Pelikoneiden äärellä aika tuntuu rientävän ja tasotavoittelu kannustaa yrittämään parhaansa.

– On tää todella paljon kiinnostavampaa treeniä kuin mitä esimerkiksi kotona tavanomaisin välinein on mahdollista toteuttaa, Elias arvioi.

Mahdollisimman itsenäiseen elämään

Peli, jossa Elias poimii puista putoavia omenia koreihin näyttää yksinkertaiselta, mutta on erittäin tehokas sormien liikkeiden kehittäjä. Kuulapeli taas auttaa laaja-alaisempien käsien liikkeiden treenaamisessa. Vierivän kuulan ohjaamisessa kädet joutuvat hakemaan hankaliakin liikeratoja, jotta kuula ohjautuu oikein.

Sormien, ranteiden ja käsien toiminta- ja otevarmuutta kehittävät pelit ovat osoittautuneet Eliaksen kuntoutuksessa tehokkaiksi.

Kuntoutuksen avulla pyritään takaamaan eväät mahdollisimman itsenäiseen elämään. Elias tarvitsee kuitenkin vielä myös päivittäistä avustajaa, mutta niin paljon kuin suinkin hän osallistuu elämänmenoon omin voimin.

Silloin kun lumet ja jäät eivät ole esteenä, Elias käyttää julkisia liikennevälineitä ja kelaa pyörätuolilla pitkähköjä matkoja.

Elias kahvitauolla.
Elias kahvitauolla. Kuva: Marjo Lundvall pyörätuolit,kuntoutus,hyötypelit

Musiikilla mielialat ja ajatukset julki

Koulu jatkui onnettomuuden jälkeenkin, ja vuoden 2018 alussa Elias aloitti lisäksi merkonomiopinnot.

Tosiasiallinen ammattihaave Eliaksella on kuitenkin aina liittynyt musiikin tekemiseen.

– Räppäsin jo aiemminkin, ja tää musahaave on vain vahvistunut nyt kun olen pyörätuolissa, Elias toteaa.

– Musa on mun päiväkirja. Räppi kertoo ajatukset paremmin kuin mitä muuten ehkä tulisi ilmaistua, räppinimeä Elvido käyttävä Elias kertoo.

Koetan pysyy vaan nuotis, täl hetkel räppään pyörätuolis

Kappaleet syntyvät yhdessä tuttujen muusikoiden ja tuottajien kanssa. Keikkojakin on ollut, muun muassa omalla koululla ja Validian järjestämissä tilaisuuksissa. YouTubessa voi kuunnella esimerkiksi kappaletta ”Yks hymy”.

Parhaillaan Elias työstää uutta kappaletta, jonka nimi on ”Älä häpee”. Siinä hän muistuttaa, että vammautuneet ovat yhteiskunnan täysivaltaisia jäseniä.

Elvido lavalla.
Elvido lavalla. Kuva: Merja Monto toipuminen,pyörätuolit,räppärit

– Kyllähän se niin on, että tonne pitää vaan mennä jengin sekaan. Ei auta jäädä yksin voivottelemaan, se ei johda mihinkään, Elias-Elvido tietää.

Elias puhuu paljon myös vertaistuen tarpeesta ja harmittelee, että tukea ei aina löydy kaikille kuntoutujille riittävän pitkäksi aikaa.

– Vaikka fysiikka alkaa vahvistua, henkisen tuen tarve ei suinkaan pääty kuin seinään, hän muistuttaa.

Pelaaminen koukuttaa, ilahduttaa ja viihdyttää. Katso Akuutti

Akuutti – tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista. Rohkeita ihmisiä ja inhimillisiä tarinoita. Liity joukkoomme Facebookissa!