Hyppää pääsisältöön

Miksi naisen sukupuolielimestä puhuminen on niin vaikeaa? – ja asiat, joita jokaisen pitäisi tietää pillusta

Ronja Salmi katsoo kameraan ja levittää käsiään metrotunnelissa
Ronja Salmi katsoo kameraan ja levittää käsiään metrotunnelissa Ronja Salmi

Naistenlehdet ovat täynnä ohjeita siitä, miten omaa ihoaan, hiuksiaan ja kehoaan pitäisi hoitaa. Mutta yksi loistaa poissaolollaan: pillusta ei puhu oikein kukaan.

– Olisi erittäin hyvä, että kaikki naiset uskaltaisivat katsoa peilillä, miltä he näyttävät alhaalta päin, gynekologian erikoislääkäri Mervi Halttunen-Nieminen sanoo.

Halttunen-Nieminen on toimittaja Ronja Salmen haastateltavana maanantaina 2.4. TV2:ssa nähtävässä Mitä mietit, Ronja Salmi? -ohjelmassa, jonka toisen jakson aiheena on pillu.

– On paljon hyvinkin iäkkäitä ihmisiä, jotka eivät ole kertaakaan uskaltaneet katsoa omaa itseään. Se on vähän surullista ja säälikin, koska on hyvä tuntea itse oma kehonsa ja oma kokonaisuutensa, Halttunen-Nieminen jatkaa Salmen haastattelussa.

Jaksossa Salmi pohtii eri asiantuntijoiden ja vaikuttajien kanssa naisen alapäästä puhumisen vaikeutta sekä kysyy eri-ikäisiltä naisilta nuorista varttuneempiin, millä nimellä he alapäästään puhuvat – vai puhuvatko ollenkaan?

Miksi naisen alapää on tabu ja miksi pillulla on sanana huono kaiku, mutta miehen peniksestä on ihan ok puhua? Pienten poikien vanhemmille on luontevaa puhua poikien peniksen räpläämisestä, mutta puhutaanko pienten tyttöjen pimpin räpläämisestä ääneen? Liittyykö naisen alapäähän häpeää?

Tiesitkö muuten, että naisten olisi yöllä hyvä nukkua ilman alushousuja hiivaa ja bakteeritulehduksia ehkäistäkseen?

– Pillu on reikä ja sitä pitää tuuletta, Ronja Salmi toteaa.

Katso alla olevalta videolta viisi muuta asiaa, jotka pillusta olisi hyvä tietää.

Mitä mietit, Ronja Salmi? Yle TV2:ssa ja Areenassa 2.4. klo 21.30.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua