Hyppää pääsisältöön

Viikon 14 vinkit: ajankohtaissatiiria Suomessa ja ruokamatkailua Euroopassa

Anders Helenius ja Eeva Vekki pöydän päällä.
Noin viikon studio jatkaa siitä, mihin Noin viikon uutiset jäivät. Anders Helenius ja Eeva Vekki pöydän päällä. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Anders Helenius,eeva vekki

Viikolla 14 lähdetään Euroopan kulinaristikierrokselle uudessa Ruomatka Euroopan kaupunkehin -sarjassa. Ensimmäisessä jaksossa ollaan Bordeaux'n merellisissä ja metsäisissä maisemissa. Viikon aikana pääsemme myös tutustumaan Balmoralin linnaan, joka on kuningatar Elisabetin rakkain piilopaikka. Sarjassa nähdään kuvamateriaalia Balmoralin linnasta ja käydään läpi kuningatarperheen tarinaa vuodesta 1936 nykypäivään.

Sarjauutuuksina aloittavat Noin viikon studio, joka jatkaa siitä, mihin Noin viikon uutiset jäivät, sekä kanadalainen iltapäivädakkeri Draken etsivätoimisto - ensimmäinen naisten pyörittämä etsivätoimisto 1920-luvun Torontossa. Hakekaa kätilö! -sarja puolestaan jatkuu uusilla jaksoilla. Lisäksi maanantain TV2:n illassa Jenny Lehtisen brunssivieraina ovat Sanni ja Hanna Kinnunen ja aiheena häpeä, josta naiset puhuvat varsin avoimesti.

MAANANTAI 2.4.

Viiru ja Pesonen: Suurta ystävyyttä (S) - tv-ensiesitys

Yle TV2 klo 18.00
(Pettson und Findus Kleiner Qualqeist und Grosse, Saksa 2014) Ukko Pesonen asuu pienessä punaisessa mökissä ja hänen päivänsä kuluvat mukavasti halkoja hakatessa, nikkaroidessa, keksintöjä tehdessä ja kanoja hoitaessa. Oikeastaan hänellä on kaikkea, mitä hän voisi elämältään toivoa. Vaikka kyllähän Pesonenkin tuntee joskus olonsa hieman yksinäiseksi. Eräänä päivänä hänen huolehtivainen naapurinsa rouva Anttonen tuo Pesoselle pienen kissanpennun, jotta vanhalla miehellä olisi edes jotain seuraa. Pesonen antaa kissanpojalle nimen Viiru ja kasvattaa sitä hellästi kotonaan. Kun Viiru alkaa yht’äkkiä eräänä päivänä puhua, onnesta tulee täydellistä, ja näistä kahdesta tulee erottamattomat ystävät. Ohjaus: Ali Samadi Ahadi. Yle Areena 15 päivää

Pesonen katselee oikeaan yläkulmaan, Viiru suoraan kameraan ja vilkuttaa. Taustalla sininen taivas.
Viirun ja Pesosen yhteinen matka alkaa. Pesonen katselee oikeaan yläkulmaan, Viiru suoraan kameraan ja vilkuttaa. Taustalla sininen taivas. Kuva: SVENSK FILMINDUSTRI AB / Yle Kuvapalvelu Viiru ja Pesonen

Puoli seitsemän - pääsiäisen erikoisjakso

Yle TV1 klo 20.00
Puoli seitsemän pääsiäisen special-lähetyksen studiovieraana nähdään rap-muusikko Elastinen eli Kimmo Laiho. Luvassa on pääsiäisyllätyksiä. Selvitämme myös, mihin ylijääneen mämmin voi käyttää, jos mämmi sellaisenaan alkaa pyhien mittaan tökkiä. Lähetyksen juontavat Susanna Laine ja Mikko Kekäläinen. #puoli7

Dokumenttiprojekti: Nokia Mobile (7)

Yle TV1 klo 20.50
Nokia Mobile on dokumenttielokuva ainutlaatuisista innovaatioista, joista tuli osa kansallista identiteettiä ja jokaisen suomalaisen menestystarina. Arto Koskisen ohjaama elokuva kertoo suomalaisen mobiilibisneksen räjähdysmäisestä noususta ja nopeasta tuhosta. Tarinan kertovat kännykkäteollisuuden pioneerit - suomalaiset perusinsinöörit ja keskitason johtajat, jotka kokivat Nokian ihmeen ja ylä- ja alamäet vahvasti myös omassa elämässään. Menestyksen myötä myös yhtiön ego paisui. Kun Nokia vaati jotain, oli pieni pohjoinen valtio heti rähmällään sen edessä. Lopullisesti vauhtisokeuden pysäytti Applen julkaisema Iphone. Uusi kilpailutilanne riitti paljastamaan puhelinjätin heikkouden. Uuden kehittäminen ja kaivatun nousun löytyminen jäivät lopulta haaveeksi. Myös puhelinkehittäjien oli pakko kääntää uusi sivu ja löytää uusi elämä. Ohjaus: Arto Koskinen. Tuotanto: Marianne Mäkelä ja Jouko Aaltonen, Illume Oy. Yle Areena 6 kuukautta. Lue dokumentista kirjoitettu artikkeli tästä.

Tarina Nokian ja koko suomalaisen matkapuhelinalan noususta ja tuhosta. Nyt puhuvat keksijät ja insinöörit.
Dokumenttielokuva suomalaisesta menestystarinasta ja sen nopeasta tuhosta. Tarina Nokian ja koko suomalaisen matkapuhelinalan noususta ja tuhosta. Nyt puhuvat keksijät ja insinöörit. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Nokia Mobile

Jenny+ brunssilla: Moka on paska lahja

Yle TV2 klo 21.00.
Jenny+:n uuden kauden toisessa jaksossa Sanni Kurkisuo ja Hanna Kinnunen paljastavat ensimmäistä kertaa, mitä ovat hävenneet vuosikausia. Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas miettivät, onko moka paska lahja.

Sanni Kurkisuo istuu brussipöydän äärellä ja nauraa.
Sanni kertoo ensimmäistä kertaa julkisesti, mitä hän on hävennyt vuosikausia. Sanni Kurkisuo istuu brussipöydän äärellä ja nauraa. Kuva: Pinjamari Jirout / Yle Kuvapalvelu Jenny+

TIISTAI 3.4.

Kiehtova maailma: Balmoralin tarina 1/3 - uusi sarja

Yle TV1 klo 19.00
(Inside Balmoral) Windsorin linna on kunigatar Elisabetin koti ja Buckinghamin palatsi toimisto, mutta Balmoralin linna on hänen kaikkein rakkain piilopaikkansa. Valtavilla tiluksillaan Skotlannin ylämailla, kaukana kaikesta, kuningatar perheineen on viettänyt monia tärkeitä hetkiä elämänsä aikana. Sarja kertaa Balmoralin ja kuningasperheen tarinaa vuodesta 1936 nykypäivään. Dokumenttisarjassa nähdään arkistoaineistoa, haastatteluja sekä paljon ainutlaatuista kuvamateriaalia Balmoralin muurien sisäpuolelta. Tuotanto: Arrow media, 2017. Yle Areena 90 päivää

Lue lisää ohjelmasta tästä!

Balmoralin linna
Balmoralin linna. Balmoralin linna Kuva: Patricia Hofmeester / Yle Kuvapalvelu dokumenttisarjat

Siyinqaba - Kallioseinämän kutsu

Yle TV2 klo 20.00
(Siyinqaba) Suomalainen huippukiipeilijä Nalle Hukkataival matkustaa kollegansa kanssa Swazimaahan etsimään valloitettavia seinämiä. Huolellisesta valmistelusta huolimatta putoamisilta on vaikea välttyä. Yle Areena 90 päivää

KESKIVIIKKO 4.4.

Prisma: Totuus stressistä

Yle TV1 klo 19.00
(The Truth About Stress) Stressiä pidetään yhtenä 2000-luvun suurimmista terveysongelmista. Voiko stressiä hallita ja miten se vaikuttaa esimerkiksi painonhallintaan? Yle Areena 97 päivää. Lue lisää tästä!

Akuutti: Koukussa pelaamiseen

Yle TV1 klo 20.00
Digipelit ja pelaaminen eivät ole vain lasten ja nuorten harrastus. Etenkin nuoret aikuiset ovat innostuneet viihdepeleistä ja käyttävät niihin aikaa ja rahaa. Vanhemmat miettivät lasten pelaamista: minkälaisia aikarajoja lasten pelaamiselle tulisi asettaa ja miten pysyä kärryillä jälkikasvun pelien laadusta? Pelitutkijaa mietityttää, miksi pelaamiseen ei suhtauduta kuin mihin tahansa harrastukseen. Lastenpsykiatri näkee pelimaailman syövereihin jääneiden ongelmat. Ohjelmassa haastatellaan myös pelaavaa nuorta sekä pelaamisesta kertovan Nörtti-sarjan käsikirjoittajaa. Toimittaja Marjo Lundvall. Yle Areena toistaiseksi

Ruokamatka Euroopan kaupunkeihin 1/10 - uusi sarja

Yle Teema klo 21.00
(Rick Stein's Long Weekends) Uudet ruokaelämykset ovat pääroolissa, kun Rick Stein suuntaa viikonloppumatkoille eurooppalaisiin kaupunkeihin. Perillä herkutellaan toreilla, bistroissa ja kahviloissa mm. Reykjavikissa, Bolognassa ja Wienissä. Ensimmäisessä jaksossa syksyinen Bordeaux tarjoaa tuoreita metsän antimia. Tuotanto: BBC. Yle Areena 14 päivää

Kaksi miestä ja nainen seisovat ja katsovat kameraan. Naisella on kädessään kori, joka on täynnä ostereita.
Ruokamatkalla päästään tutustumaan mm. osterin viljelijään. Kaksi miestä ja nainen seisovat ja katsovat kameraan. Naisella on kädessään kori, joka on täynnä ostereita. Kuva: Arezoo Farahzad / Yle Kuvapalvelu ruokamatkailu

Kino: Suosurmat (16)

Yle Teema klo 22.00
(La isla minima, Espanja 2014) Francon ajan jälkeiseen Espanjaan sijoitetussa rikosdraamassa kaksi näkemyksiltään kovin erilaista poliisia selvittävät sarjamurhia. Pääosissa: Javier Gutierrez, Raul Arévalo. Ohjaus: Alberto Rodriguez. Yle Areena 14 päivää

TORSTAI 5.4.

Draken etsivätoimisto 1/11, S1 - uusi sarja

Yle TV1 ma - pe klo 17.10
(Frankie Drake Mysteries, S1) Uusi raikas sarjatulokas, kanadalainen iltapäivään sopiva dekkari sijoittuu 1920-luvun Torontoon. Siellä vaikuttaa moderni kummajainen: kaupungin ensimmäinen ja ainoa naisten voimin pyöritettävä etsivätoimisto, jolle kelpaa juttu kuin juttu, myös ne hankalimmat, joita poliisi ja muut yksityisetsivät eivät ota ratkaistavakseen. Frankie Drake on alamaailmalle tutun pitkäkyntisen isän tytär, joka joutui varttumaan ilman äitiä. Hänestä on kasvanut energinen ja rohkea nuori nainen, joka on aina haaveillut seikkailupitoisesta elämästä ja myös toiminut sen eteen. Ja sitä saa mitä pyytää - nyt Frankien arjesta ei puutu yllätyksiä ja jännitystä. Draken etsivätoimistoa pyörittävät ystävykset Frankie ja Trudy, jotka täydentävät hyvin toisiaan. Apunaan heillä on useasti ystävät Mary ja Flo.

Sarjan ensimmäinen kausi koostuu 11 jaksosta. Sarjalla on ajallisesti ja juonellisesti läheisiä yhtymäkohtia Murdochin murhamysteereihin. Pääosissa: Lauren Lee Smith (Frankie), Chantal Riley (Trudy), Rebecca Liddiard (Mary), Sharron Matthews (Flo). Idea ja käsikirjoitus: Carol Hay, Michelle Ricci. Tuotanto: CBC, Shaftesbury, UKTV, Canada Media Fund, Kanada, 2017-18. Yle 30 päivää

Kaksi naista istuu pöytää / nojaa vasten. Toisella on vihreä mekko, toisella valkeat housut ja sininen paita.
Draken etsivätoimisto on raikas dekkariuutuus. Kaksi naista istuu pöytää / nojaa vasten. Toisella on vihreä mekko, toisella valkeat housut ja sininen paita. Kuva: Shaftesbury / Yle Kuvapalvelu rikossarjat

Noin viikon studio 1/9 - jatkoa Noin viikon uutisille

Yle TV2 klo 21.00
Noin viikon studio tarjoaa Suomen parasta ajankohtaissatiiria jatkamalla siitä, mihin uutiset jäivät. Noin viikon studiossa koomikot Eeva Vekki ja Anders Helenius käyvät läpi viikon merkittävimmät uutiset ja ajankohtaiset aiheet. Ohjelman käsikirjoittajina on Suomen kovin ajankohtaissatiirin tiimi: Yasir Gaily, Jenni Poranen, Tomi Haustola, Janne Zareff ja Janne Lankoski. Noin viikon studio on kaivattua jatkoa kahden Venlan voittaneelle Noin viikon uutisille, joka jäi syksyllä 2017 tauolle. Kevään 2018 aikana nähdään yhdeksän Noin viikon studio -jaksoa. Yle Areena 30 päivää

Anders Helenius ja Eeva Vekki pöydän päällä.
Noin viikon studio jatkaa siitä, mihin Noin viikon uutiset jäivät. Anders Helenius ja Eeva Vekki pöydän päällä. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Anders Helenius,eeva vekki

Ulkolinja: Weinstein vastaan #metoo

Yle TV1 klo 22.00
(Weinstein: The Inside Story) Harvey Weinstein oli Hollywoodin menestynein tuottaja. Glamourin alta paljastui karu totuus: häntä epäillään kiusaamisesta, seksuaalisesta häirinnästä, jopa raiskauksista. Skandaalista käynnistyi #metoo-kampanja. Tuotanto: BBC. Lue lisää tästä!

PERJANTAI 6.4.

Jalkapallon naisten MM-karsinta

Yle TV2 klo 18.00
Jalkapallon naisten MM-karsinta Suomi-Espanja. Helsingissä pelattavan otttelun selostaa Matti Härkönen.

Hakekaa kätilö! S7 (12) - uusia jaksoja

Yle TV1 klo 19.00
(Call the Midwife, S7) Hakekaa kätilö! jatkuu uunituorein kahdeksannen kauden jaksoin. Kauden aluksi nähdään vuoden 1962 jouluun sijoittuva kaksiosainen erikoisjakso. Nykyaika saavuttaa viimein myös Nonnatus Housen: henkilökunta saa tuliterän levysoittimen. Näin koko maailma avautuu itälontoolaisille kätilöille ja nunnille - vaan tuoko se mukanaan myös harmeja? Tapaninpäivän iltana alkava lumisade jättää harvinaisen näyn: aamulla maa on valkoisena, pakkasta muutama aste – ja puoli kaupunkia on sekaisin. Liikenne on tukossa ja kuljetukset seisovat, edes maitomies ei pääse perille. Myös Nonnatus Housessa kunnallistekniikka on kovilla. Tohtorin vaimo Sheilagh nauttii täysin rinnoin kotiäitiydestä, mutta kaikki nuoret äidit eivät ole yhtä onnekkaita. Menetyksenkin jälkeen elämän on kuitenkin jatkuttava, ja pieniä ihmeitä voi tapahtua kurjuuden keskellä. Jouluisen erikoisjakson jälkeen nähdään kahdeksan uutta jaksoa.

Pääosissa: Jenny Agutter (sisar Julienne), Judy Parfitt (sisar Monica Joan), Helen George (Trixie), Stephen McGann (tohtori Turner), Laura Main (Shelagh), Linda Bassett (hoitaja Crane), Victoria Yeates (sisar Winnifred), Bryony Hannah (sisar Mary Cynthia), Charlotte Ritchie (Barbara), Cliff Parisi (Fred) sekä Vanessa Redgrave kertojaäänenä. Alkuperäisidea: Jennifer Worthin muistelmiin pohjautuen Heidi Thomas. Tuotanto: BBC/Neal Street Production, Britannia, 2017-18. Yle Areena 23 päivää

Lue lisää tästä!

Hittisarjasta Hakekaa kätilö! on vuorossa uusi seitsemäs kausi.
Hakekaa kätilö! jatkuu uusilla jaksoilla! Hittisarjasta Hakekaa kätilö! on vuorossa uusi seitsemäs kausi. Kuva: Neal Street Productions 2018 Yle TV1,Hakekaa kätilö

Kino: Locke (S)

Yle Teeema klo 21.00
(Britannia 2013) Rakennusurakoitsija Ivan Locke on luonut työnsä ja perhe-elämänsä perustat kuin betonista, mutta erään pitkän ajomatkan aikana yksi virhe alkaa johtaa kaiken hajoamiseen. Pääosassa: Tom Hardy. Ohjaus: Steven Knight. Yle Areena 14 päivää

Muodostelmaluistelun MM-kilpailut

6.4. Yle TV2 klo 22.00 kooste lyhytohjelmasta.
Areena klo 18.55 suora lähetys lyhytohjelmasta.
7.4. Yle TV2 klo 18.50 suora lähetys vapaaohjelmasta.
Selostajana Riikka Smolander-Slotte.

Riikka Smolander-Slotte katsoo kameraan kuvan vasemmassa laidassa. Taustalla näkyy taitoluisteluryhmä.
Riikka Smolander-Slotte selostaa muodostelmaluistelun MM-kilpailut. Riikka Smolander-Slotte katsoo kameraan kuvan vasemmassa laidassa. Taustalla näkyy taitoluisteluryhmä. Kuva: Jyrki Valkama/Yle Kuvapalvelu MuodostelmaluistelunMM

LAUANTAI 7.4.

Viikonlopun urheilut

Naisten jääkiekon Liigan 3. loppuottelu
Lauantai 7.4. Yle TV2 klo 16.15.
Selostajana Timo Lievemaa.

SM-hiihdot ja Suomen Cupin finaali
Talvikauden viimeiset sm-mitalit jaetaan Taivalkoskella. Selostajana Jussi Eskola.

Lauantai 7.4.
Yle TV2 klo 11.50 naisten viesti 3x5km
Yle TV2 klo 13.05 miesten viesti 4x10km

Sunnuntai 8.4.
Yle TV2 klo 10.00 naisten 30km
Yle TV2 klo 12.50 miesten 50km

Peter, Paul and Mary: 50 vuotta

Yle Teema klo 20.00
(50 Years of Peter, Paul and Mary, 2014) Dokumentti yhteiskunnallisesti aktiivisesta, legendaarisesta folk-triosta, jonka Peter Yarrow, Noel Paul Stookey ja Mary Travers muodostivat vuonna 1961. Ohjaus: Jim Brown. Yle Areena 30 päivää

Kaksi miestä ja nainen keskellä soittavat ja laulavat riehakkaan näköisesti.
Peter, Paul and Mary kertoo legendaarisesta 1960-luvun folk-bändistä. Kaksi miestä ja nainen keskellä soittavat ja laulavat riehakkaan näköisesti. Kuva: Yle Kuvapalvelu Peter, Paul And Mary

Teemalauantai: Autismi

Yle Teema klo 21.00
Animoitu elämä (Life, Animated) (Areena 90 päivää)
Gilbert Grape (12) (What’s Eating Gilbert Grape?) (Areena 30 päivää)

Tv-ensi-illassa nähtävä Animoitu elämä on Oscar-ehdokkaaksikin yltänyt liikuttava dokumenttielokuva autistisesta pojasta, tämän vanhemmista ja Disneyn klassisista piirroshahmoista, joiden avulla poika ja vanhemmat löytävät yhteyden toisiinsa.

Illan toinen elokuva on Lasse Hallströmin vuonna 1993 Yhdysvalloissa ohjaama Gilbert Grape, jossa nuori Johnny Depp ja vielä nuorempi Leonardo DiCaprio yrittävät selviytyä nuoruuden, aikuistumisen ja ylipäätään elämän karikoista uneliaassa pikkukaupungissa keskilännessä. Grapen perhekään ei ole ihan tavallinen. Muissa tärkeissä rooleissa Juliette Lewis ja Mary Steenburgen. Uusinta.

Mies ja nainen istuvat maassa ja katsovat toisiaan. Miehellä on ruoho suussa.
Gilbert Grape. Mies ja nainen istuvat maassa ja katsovat toisiaan. Miehellä on ruoho suussa. Kuva: Yle Kuvapalvelu Gilbert Grape,Johnny Depp,elokuvanäyttelijät,Lasse Hallström,elokuvat,Teemalauantai,Juliette Lewis

SUNNUNTAI 8.4.

Radioteatteri esittää: Märta

Yle Radio 1 klo 15.00 + Yle Areena
Ensiesitys. Kielletty intohimo ajaa Märtan ja Henrikin kahden taiteilijan liittoon, jossa roolit eivät jakaannu tasan. Henrik ottaa taiteellisen vapautensa annettuna, mutta Märtan on taisteltava ajasta ja kunnioituksesta. Hän hakkaa kirjoituskonetta öisin, kun lapset nukkuvat. On pakko kirjoittaa, ilman sitä hän ei voi elää. Syntyy kirjojen Märta ja Henrik, Punahilkka ja Susi, joiden rakkaus elää painomusteesta. Märta ja Henrik Tikkasen tekstien pohjalta käsikirjoittanut Niina Miettinen. Ohjaus: Hilkka-Liisa Iivanainen. Musiikki: Samuli Laiho. Äänisuunnittelu: Tiina Luoma Tuottaja: Erja Manto, Radioteatteri. Rooleissa Emmi Parviainen, Erja Manto, Kristo Salminen ja Wanda Dubiel.

Euroviisaat

Yle Fem sunnuntaisin klo 19.50
(De Eurovisa) Tämän vuoden Euroviisujen voitosta kisataan toukokuussa Portugalissa eikä pihaustakaan kisojen jännityksestä pääse menemään Euroviisailta ohitse. Eva Frantz ja Johan Lindroos vieraineen käyvät läpi ehdokkaat ja arvioivat heidän menestymismahdollisuuksiaan finaalissa. Tänä vuonna vieraina nähdään mm. Erica Back, Riko Eklundh, Linda Lampenius, Axel Ehnström ja Jennie Storbacka. Yle Areena 1 vuosi

Kotikatsomo: Hella W

Yle TV1 klo 21.05
Menestynyt liikenainen, kuuluisa kirjailija, poliittinen vaikuttaja, vakoojana maanpetoksesta tuomittu: Hella Wuolijoen uskomaton tarina elokuvana. Hella W:n pääosissa nähdään Tiina Weckström ja Hannu-Pekka Björkman. Muissa rooleissa mm. Matleena Kuusniemi, Maria Heiskanen, Antti Litja, Pirkka-Pekka Petelius, Svante Martin ja Petri Manninen. Käsikirjoitus: Outi Nyytäjä. Ohjaus: Juha Wuolijoki. (U) Lue lisää elokuvasta tästä!

Dok: Meille muutti vieras mies

Yle Fem klo 22.00
(En fremmed flytter ind, Tanska 2017) Monimiljonääri Casper ja yksinhuoltajaäiti Amanda tutustuvat Facebookissa. Kun he tapaavat oikeassa elämässä, Casper tuntuu taivaan lahjalta. Jokin yhtälössä kuitenkin mättää. Onko Casper sittenkään se, joka hän väittää olevansa? Ohjaus: Nicole N. Horiany. Yle Areena 30 päivää.

nainen ja mies nojaavat harmaaseen puuseinään, katsovat kameraan ja hymyilevät.
Dok: Meille muutti vieras mies. nainen ja mies nojaavat harmaaseen puuseinään, katsovat kameraan ja hymyilevät. Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttielokuvat

Lue myös - yle.fi:stä poimittua