Huittislainen sikatila sai puoli vuotta sitten uusia asukkeja: ruuaksi kasvatettavia sirkkoja. Tilan emäntä uskoo elättävänsä itsensä sirkoilla jo tänä vuonna.
Anne ja Juha Koivuniemi ovat kasvattaneet tilallaan sikoja yli 20 vuoden ajan. Vuosi vuodelta sioista on saanut yhä vähemmän tuloja ja työ on käynyt raskaaksi.
Samalla tilan paikat rapistuvat.
– Olemme siinä tilanteessa, että joudumme pohtimaan mitä tapahtuu lähitulevaisuudessa. Onko tilalle jatkajaa ja mihin sikatalous on oikein menossa, kertoo Anne Koivuniemi.
Uusia tulonlähteitä oli siis etsittävä ja Koivuniemi päätti kokeilla jotain aivan uutta: kotisirkkojen kasvattamista. Hän siivosi ja lämpöeristi autotallin, osti sinne kasvatuslaatikoita ja lämpö- ja kosteusmittarit.
Lokakuussa Huttisiin tulivat ensimmäiset munivat sirkat. Tuotanto oli alkanut.
Sirkkoja ei tarvitse lääkitä eikä piikittää
Nyt sirkkojen siritys kuuluu kodin wc-, pesu- ja saunatiloihin asti. Tuotantoeläimen kasvattaminen oli Koivuniemelle tuttua ja sirkkojen kanssa monet asiat ovat helpompia kuin sikojen kanssa.
– Sirkkoja ei tarvitse lääkitä, piikittää tai siementää. Tosin niitäkään ei voi jättää yksin, vaan ne vaativat jokapäiväistä hoitoa. Yksittäiseen hyönteisiin ei synny myöskään tunnesidettä, tosin populaatio herättää mielenkiintoa. Onhan niitä kiva seurata.
Sirkat tarvitsevat tietynlaiset kasvuolosuhteet. Lämmön tulee olla noin 30 astetta ja kosteusprosentin noin 50.
Koivuniemen sirkoilla olosuhteet eivät ole vielä täydelliset, koska sirkkoja on suhteessa tilaan vähän. Myös pakkanen verottaa kosteutta.
– Sirkat kasvavat hitaammin, jos kosteutta on vähän. Ensimmäinen sirkkaerä tulikin täyteen mittaansa vasta kahdeksan viikon jälkeen.
Normaalisti sirkat kasvavat täyteen kokoonsa kuudessa viikossa. Aikuinen sirkka munii multaan, josta ne siirretään omiin laatikoihin kasvamaan. Parin viikon jälkeen sirkat laitetaan kasvatuslaatikoihin, jossa ne ovat aikuisiksi saakka.
Aikuiset sirkat tapetaan pakastamalla. Sirkka menee ensin horrokseen ja lopulta kuolee.
– Jotkut kasvattajat laittavat sirkat ensin jääkaappiin ja siitä pakkaseen. Minä ajattelen, että tappaminen tapahtuu nopeammin, kun sirkan laittaa suoraan pakkaseen, kertoo Anne Koivuniemi.
Kuollessaan kotisirkat eivät kärsi, joten tappamisesta ei jää Koivuniemelle omantunnontuskia.
Suunnitteilla valkosipulisirkat
Sirkkojen kasvatus on kiertotaloutta eli jätteen määrä minimoidaan. Sirkoille syötetään kakkosluokan kurkkua ja porkkanaa, joka muutoin menisi mädätettäväksi.
Koivuniemi on aiemmalta koulutukseltaan ravintolakokki ja innostui osittain sen vuoksi uudenlaisesta raaka-aineesta. Sirkkojen makuun voi myös vaikuttaa ravinnolla.
–Sirkkoihin tulee pähkinäinen maku, kun niille syöttää kotimaisen rehun lisäksi porkkana-ja kurkkusosetta. Ajattelin kokeilla jatkossa valkosipulia, jolloin markkinoille saataisiin uutuustuotteena valkosipulisirkka.
Jopa 300 tilaa haluaisi sirkkafarmariksi
Anne Koivuniemi ei ole ainut hyönteiskasvatuksesta innostunut tilallinen. Suomessa on tällä hetkellä 20 sirkkafarmia, joista puolet kasvattaa myös sikoja.
Halukkaita on hyönteismaataloutta edistävän Finnsectin mukaan huomattavasti enemmän. Soittoja ja tiedusteluja sirkkojen kasvattamisesta tuottajayhteisöön on tullut noin 300 tilalta.
Finsect auttaa tuotantotilojen suunnittelussa, ostaa hyönteiset ja huolehtii jatkoprosessoinnista laadun varmistamiseksi .
Uusia tiloja otetaan kuitenkin mukaan maltillisesti,
– Perusasiat pitää olla kunnossa. Jos rupeaa hötkyilemään, niin virhelyöntien määrä kasvaa. Samalla näkee, että miten alan markkinat kehittyvät, perustelee Finsectin perustajajäsen Lauri Jyllilä.
"Odotan innolla ensimmäistä tiliä sirkoista!"
Suurin osa on Suomen hyönteistiloista on keskittynyt kotisirkkaan. Evira on listannut myytäviksi hyönteisiksi myös muun muassa kuhnuritoukan, jauhomadon ja idänkulkusirkan.
Anne Koivuniemi ei ole ainakaan toistaiseksi laajentamassa hyönteisvalikoimaa, vaan haluaa keskittyä kotisirkkojen kasvattamiseen.
Ensimmäinen sirkkaerä on jo toimitettu myyntiin ja toinen odottaa pakkasessa. Vaikka puoliso jatkaa vielä veljensä kanssa sikalaa, Anne Koivuniemi uskoo, että pian sirkat elättävät koko perheen.
– Koen, että olen nyt trendin harjalla ensimmäisten joukossa laittamassa sirkkatuotantoa alulle Suomessa. Alkuun mä ajattelin, että oonko hullu vai pimahtanut, mutta nyt olen onnellinen ja ihan tyytyväinen valintaani. Odotan innolla ensimmäistä tiliä sirkoista!
Lisää ohjelmasta
- Sukupuolensa korjannut entinen oppilas havahdutti kirjailija Tommi Kinnusen – osaako hän opettajana tukea kaikkia oppilaita
- “Tämä voi olla koko elämämme ihanin päivä, ajetaan hiljempaa” – PMMP nousi kymmenvuotisen uransa aikana sukupolvikokemukseksi
- Esko Valtaojan korvassa roikkuu pala yli 4 miljardia vuotta vanhaa meteoriittia: "Pidä varasi Johnny Depp!"