Hyppää pääsisältöön

Marjatta Sarpaneva: “Timo Sarpaneva muuttui miehenä joka kerta astuessaan lasitehtaaseen – ja rakastuin häneen aina uudelleen”

Design-asiantuntija Marjatta Sarpaneva Puoli seitsemän -ohjelmassa
Design-asiantuntija Marjatta Sarpaneva Puoli seitsemän -ohjelmassa Timo Sarpaneva,Puoli seitsemän,Marjatta Sarpaneva

Professori, taiteilija ja muotoilija Timo Sarpanevan työt ovat tuttuja lähes jokaisesta kodista. Esimerkiksi Festivo-kynttilänjalkaa on tehty jo noin 15 miljoonaa kappaletta.

Vähemmän tunnettu yksityiskohta on se, että kynttiläjalka ei ollut alunperin kynttilänjalka ollenkaan, vaan herraseuran joululounaalle tehty riittävän tilava viinipikari.

Näin Marjatta Sarpaneva kertoo Festivon syntyhistoriasta:


Marjatta Sarpaneva (os. Svennevig) eli taitelijamiehensä työkumppanina kymmenien vuosien ajan. Hän oppi tuntemaan kaksi hyvin erilaista Timo Sarpanevaa.

Arkielämässä taiteilija oli epäkäytännöllinen ja jopa tumpelo, mutta kaikki muuttui lasitehtaan kynnyksellä.

– Sillä hetkellä, kun astuttiin tehtaan kynnyksen yli, ja tehdassali avautui edessä Timo muuttui ihan toisenlaiseksi ihmiseksi: hän osasi mitä vain, hallitsi suuria kokonaisuuksia, hän oli luova ja kaunis ja ikuisesti nuori! Ja minä rakastuin häneen aina uudelleen ja uudelleen.

Hän osasi mitä vain, hallitsi suuria kokonaisuuksia, hän oli luova ja kaunis ja ikuisesti nuori!

Marjatta Sarpaneva tunnetaan paljosta muustakin kuin yhden Suomen tunnetuimman muotoilijan vaimona ja yhteistyökumppanina. Jo 1960-luvulla hän oli mukana Tytöt-yhtyeessä, joka keikkaili muun muassa muotinäytöksissä maailmalla ja myös levytti.

Lauluyhtyeen perusti Lenita Airisto ja siihen kuului viisi mallina jo tunnetuksi tullutta nuorta naista. Esiintymisiä oli niin Suomessa kuin ulkomailla. Sarpaneva muistelee lyhyeksi jäänyttä viihdeuraa lämpimästi.

– Aika aikaansa kutakin. Se oli hienoa aikaa, ja me saatiin loistavia yhteistyökumppaneita ja opettajia, niin kuin esimerkiksi Pentti Lasanen ja Rauno Lehtinen ja meillä oli koreografeina Riitta Vainio ja Leena Orotola.

Aika aikaansa kutakin. Se oli hienoa aikaa

Marjatta Sarpaneva sai tehdä tuttavuutta julkisuuden kanssa jo 17-vuotiaana ammattimallina. Sitä suuremmaksi julkisuus muuttui, kun hänestä tuli tunnetun taiteilijan puoliso. Silti julkisuus ei ole koskaan oikein tuntunut miltään.

– Minä olen koittanut kauheasti miettiä, että miltä se nyt tuntuu. Mutta ei se miltään tunnu, koska se julkinen elämä on kuitenkin niin hirveän lyhyt aika siitä kokonaisuudesta. Ja sitten kun pesee meikit pois ja laittaa verkkarit päälle ja pipon silmille, ei kukaan tunne.

Minä olen koittanut kauheasti miettiä, että miltä se nyt tuntuu. Mutta ei se miltään tunnu

Viime kesästä lähtien Marjatta Sarpanevan aika on mennyt Designmuseon Timo Sarpaneva -näyttelyn valmistelussa. Hänen arkistossaan on kymmeniä tunteja itse kuvattuja videotallenteita taiteilijan työstä ja ajatuksista. Osa videoista on mukana museon näyttelyssä.

Timo Sarpanevan suurnäyttely Suomen Designmuseossa 23.3. - 23.9.2018

Katso Marjatta Sarpanevan koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa:

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän